Preafericitul Patriarh Teoctist n-a murit, a plecat la Domnul sa ne pregateasca Judecata de Apoi


Preafericitul Patriarh Teoctist n-a murit, a plecat la Domnul sa ne pregateasca Judecata de Apoi

O vorba din popor spune: "cine n-are batrani sa-si cumpere". Pana mai ieri Neamul Romanesc nu avea nevoie sa-si cumpere batrani: l-am avut printre noi pe Inteleptul batranilor, pe Preafericitul Teoctist, dar nu l-am stiut pretui cum se cuvine.

Au fost vremuri cand unii au ridicat piatra, si El, iertandu-i, s-a rugat pentru ei. O alta dovada a celor afirmate este superficialitatea echipei medicale care a efectuat fatala interventie chirurgicala; dar Preafericitul n-a murit, de aceasta data a plecat la Domnul sa ne pregateasca judecata de apoi. Oare noi cum vom judeca nepasarea echipei medicale? A rezistat vremurilor si a intrat in noul mileniu "senin si intelept ca un brad" (Artur Silvestri) reusind sa-si carmuiasca credinciosii spre dreapta judecata.

A intrat intr-un mileniu al indoielilor; "a fi sau nu religios" alaturi de credinciosii Sai pe care i-a slujit timp de douazeci si unu de ani cu rabdare si pricepere prin fapte. Aici, in Nordul cel Nord, crestinii stiu inc a un lucru: cum e ziua inmormantarii celui trecut la cele vesnice asa i-a fost inima si sufletul iar Prefericitul Teoctist a avut inmormantarea intr-o zi frumoasa; inca o dovada ca intreaga viata si-a daruit-o credinciosilor. Preafericitul Teoctist a avut o dorinta: ridicarea la loc de cinste a Catedralei Mantuirii Neamului. Oare cine va veni in Scaunul Patriarhal va lupta pentru ca visul de-o viata al Prefericitului sa prinda contur?

Mi-am pus si pun aceasta intrebare, intrucat "vremurile se arata mereu potrivnice si zidirea..." si acestea ar putea sa mai dureze.

AUREL POP

Carti Ortodoxe

Cuprins