Sa implinim visul Patriarhului acum: inaltarea Catedralei Mantuirii Neamului


IV. SA IMPLINIM VISUL PATRIARHULUI ACUM: INALTAREA CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI

Sa-i cinstim prezenta printre noi si sfanta amintire si sa implinim ultimul sau proiect: obtinerea aprobarii necesare si inceperea construirii Catedralei Mantuirii Neamului!

Patriarhul Romaniei si-a dedicat intreaga sa viata Mantuitorului Iisus Hristos si Neamului Romanesc. Prea bunul Parinte Patriarh si-a facut publica cea mai fierbinte dorinta a sa, care devine astazi, practic, testamentara: inaltarea Catedralei Mantuirii Neamului. Din nefericire pentru Biserica Ortodoxa Romana si cei 20 de milioane de credinciosi ai ei, timp de 17 ani Parintele Patriarh a fost plimbat de la Ana la Caiafa de catre toate autoritatile statului si diriguitorii lor, de la Iliescu la Basescu.

Dorinta sa si a tuturor donatorilor pentru ridicarea Catedralei - incepand cu primul dintre ei, alt regretat Intaistatator, Papa Ioan Paul al II-lea - se impotmolise ultima data la Guvern, care nu mai aproba Ordonanta promisa privind terenul atribuit Bisericii. La ultima sa aniversare, de 92 de ani, in februarie anul acesta, Parintele Patriarh reafirma dorinta sa fierbinte de a-si vedea visul cu ochii, in numele credinciosilor acestui neam.

De aceea, acum mai mult decat oricand, reprezentantii statului trebuie sa-si repare greselile si pacatele si sa implineasca visul Patriarhului pentru a permite Bisericii sa ridice Catedrala Manturii Neamului chiar de maine. Facem Apel catre toate institutiile responsabile ale Statului, in frunte cu presedintele Romaniei, primul ministrul si primarul general al Capitalei, sa dea curs de urgenta cererii natiunii si a Pastorului ei. "Speranta creste pe masura ce o pastrezi" spunea Parintele Patriarh referitor la visul sau cel mai mare, ridicarea Catedralei Neamului.

Prea Fericitul Teoctist a urmat un drum lung in viata, de la intaii pasi in monahism si pana la inaltele responsabilitati de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Anii sai nu au fost lipsiti de greutati. Si dupa caderea comunismului, Biserica romana si Patriarhul sau au fost improscati cu mizerii, actiuni organizate de servicii speciale cu inclinatii antiromanesti, fara a se reusi insa sa se clatine credinta stramoseasca a romanilor. Dimpotriva! Visul ridicarii Catedralei la timpul potrivit a fost naruit insa de agresivitatea diabolica a unor gasti anticrestine sustinute activ de "Reteaua antiromaneasca".

VICTOR RONCEA

Carti Ortodoxe

Cuprins