Vremuri de cumpana


Vremuri de cumpana

"In sunetele clopotelor, urcam aleea de brazi de curand plantati, spre biserica Vovideniei si ne opream in poiana cu izvorul ei minunat, unde se savarsea sfintirea apei si se sfinteau prin stropire toti cei de fata si toata firea inconjuratoare."

Desigur, problema credintei, este, fara indoiala, o problema foarte sensibila, ca si cea a sufletului sau a constiintei, incat nu poate fi atinsa prin instrumentele stiintei, pentru ca nu exista instrumente "atat de sensibile!" Inca nu putem spune cu certitudine unde este sufletul si cum se intampla ca ne doare atunci cand suferim, desi el nu exista ca organ.

La fel de sensibila este si relatia credinta-moarte. Daca am atins ne-atinsul in sensul credintei (religioase), atunci (e un lucru deja stiut) moartea apare ca o trecere, "marea trecere" misterioasa spre o alta lume posibila si nu ca un final dramatic. Sigur ca este o trecere "subtila" foarte greu de acceptat si inteles de cei ramasi-pentru ca toate mijloacele prin care se impune credinta scapa oricarei demonstratii logice. Ceea ce, da, se poate percepe este durerea, golul ramas atunci cand pierdem pe cineva. Este un "dezechilibru" emotional puternic, ca si cum sufletul s-ar "dizloca" pulverizandu-se in tot corpul, pentru ca durerea devine de fond, totala. Si singura "vindecare" este tot credinta. "Crede si nu cerceta"! Asa de simplu si de greu! Cum sa cercetezi cu mijloace "obisnuite" ceea ce scapa oricarei cercetari? Si, cu cat mai controversate devin problema credintei, a religiei, rolul lor se "incarneaza" in constiinta noastra, in sufletul nostru ca indivizi si, mai departe in "sufletu unui intreg popor".

Asa incat, in vremuri de cumpana, ca cele pe care le traim, apelam la ele pentru a ne gasi echilibrul. Credinta se impune ca o coloana vertebrala a Universului Spiritual in care ne desavarsim ca oameni si ca neam.

"Romania a ramas fara Pastor"! Si sufletul unui intreg popor s-a cutremurat de durere! Eu cred in sufletul acestui popor si in puterea lui de a-si gasi mantuirea prin Credinta!

Dumnezeu sa-l odihneasca pe acest " magnific Patriarh"!

NUSA ILISIE, Spania

Carti Ortodoxe

Cuprins