10 iulie 1946

Hristos este cu noi!

Iti urez sa duci o viata induhovnicita si sa incerci, din dragoste de Dumnezeu si pentru mantuirea sufletului tau, sa spui tot ceea ce ai pe constiinta. "Luati aminte sa nu cadeti in ispita", spune Apostolul (1 Cor. 10,12). Fara harul lui Dumnezeu, toate precautiile noastre se sfarama, caci, dupa cum ti-am spus deja, nu sta in puterea noastra sa staruim in virtute. Noi trebuie sa tindem spre virtute si sa ne nevoim - in aceasta sta libertatea noastra.

Ai acum notiunile despre viata launtrica si o oarecare experienta. Dupa puterile si timpul de care dispui, straduieste-te sa te rogi cel mai adesea launtric. Concentreaza-te asupra amintirii mortii si roaga-te lui Dumnezeu sa-ti dea acest har. Priveste trecatoarea noastra viata: nestatornica, schimbatoare si foarte efemera: ea ii indeamna la placeri pe cei ce nu sunt atenti. Pentru a dobandi pacea interioara, nu exista decat o cale: rugaciunea continua. Grija si tristetea vor trece: ai rabdare si nu te descuraja! Dumnezeu sa te ajute si sa te pazeasca!

Nu este bine sa te increzi in cuvintele celor ce sunt de felul nostru de a gandi. Oamenii sunt ceea ce sunt: uneori fac din tantar armasar si nu vad decat slabiciunile. Ei nu au de unde sa stie despre lacrimile varsate in taina in chilie, nici cum sa patrunda in viata launtrica a unui calugar singuratic. Treptele de inaintare duhovniceasca sunt diferite si doar cel induhovnicit il poate intelege pe cel asemenea lui. Nimic nu este mai folositor decat a-i considera pe toti buni si pe tine mai rau decat toti. Asa cum ti-am spus-o si personal, ia aminte la tine insati si te vei vedea atunci mai rea decat toti.

Ma gandesc la voi in nevrednicele mele rugaciuni. Mila lui Dumnezeu sa fie cu voi dupa credinta voastra!