15 mai 1950 - sotiei unui eretic

Cu adevarat, Hristos a inviat!

Am primit scrisoarea ta din 13 mai; am citit-o si am plans de bucurie. Slava Domnului, te-ai linistit si Domnul te-a invrednicit sa te impartasesti cu Sfintele Taine ale lui Hristos. De aceea ti-am simti disperarea pe care o incercai.

Raspund acum la intrebarile din cea de-a doua scrisoare. Straduieste-te sa fii credincioasa sotului tau, nu-l insela si asculta-l in toate, mai putin in ceea ce priveste Ortodoxia! Nu trebuie sa discuti cu el probleme religioase; insa daca el le abordeaza, raspunde ce stii dupa ce te-ai rugat mai inainte in suflet lui Dumnezeu. Lamureste-l printr-o viata crestineasca virtuoasa, nu prin cuvinte! Nu-l obliga sa mearga la biserica. Daca doreste, acesta este alt lucru. Fii multumita si recunoscatoare sa te duci. Roaga-te numai pentru el, ca o copila: "Dumnezeule, mantuieste pe X, sotul meu, si fie-ti mila de el, pazeste-l si lumineaza-l". Lasa restul in seama milostivirii lui Dumnezeu si fii linistita! Dumnezeu sa te intelepteasca!

Fii intotdeauna buna si respectuoasa cu mama lui; daca iti spune ceva neplacut, rabda! Nu vorbi probleme religioase cu ea, altfel iti vei pierde pacea interioara. Nu lua hotarari la manie si fii scurta in conversatie. Sub influenta maniei pacatuim intodeauna si spunem lucruri nedrepte pe care le regretam mai tarziu. Imi aduc aminte cum erai atunci cand ai venit la Valaam; erai atunci o adolescenta de 15 ani!

Mi-ar placea sa vad cu cine semeni astazi; din pacate este imposibil. As dori o fotografie cu tine si cu sotul tau. Daca se poate, trimite-mi una! Imi va face o mare placere sa o privesc atata timp cat voi fi in viata.

Cat de usoara este astazi comunicarea prin scrisori datorita avionului! Distanta este asa de mare si curierul atat de iute. Ii multumesc calduros sotului tau pentru medicament. Nu a ajuns inca, dar sper sa il primesc curand. Transmite-i salutari cordiale si cele mai bune urari ale mele: Dumnezeu sa-i dea sanatate si reusita in

treburile sale. Ce limba vorbiti voi acolo? El stie rusa?

Copila mea ma rog ca Dumnezeu sa te binecuvanteze si cu dragoste in Hristos te pomenesc in rugaciunile mele pentru tine, cat si pe sotul tau si pe mama lui.

Dumnezeu sa va apere!