Nedatata

Ultima ta scrisoare m-a bucurat foarte mult! Imi scrii ca vei muri crestina. Si eu o doresc si ma rog sa fie asa. Roaga-te pentru sotul tau, dar nu-l cicali si nu-i cere sa devina ortodox. Prin sfaturile tale poti sa-l ranesti si sa-l indepartezi de la Ortodoxie. Roaga-te, lasa-te in voia lui Dumnezeu si incredinteaza restul milei Sale. Cum a fost examenul lui? Nu mai poti sa-ti aduci aminte chipul meu cand ai venit la Valaam! Eu mi-l aduc aminte foarte bine pe al tau, cat si de discutia si plimbarea noastra pe insula! Crede ca Dumnezeu exista, ca e o viata viitoare, ca nu exista sfarsit si ca sufletul e nemuritor - ca nu poate nici macar sa imbatraneasca! Vezi, am acum 77 de ani si ma simt tanar. Fiecare batran sau batranica ti-o va spune: sufletul vivifica trupul. Trupul este pamant si se intoarce in pamant, in vreme ce sufletul este de la Dumnezeu si se intoarce tot la El. Totusi, traind in lumea agitata, va este greu sa acceptati asemenea ganduri. Straduieste-te totusi sa crezi in Sfanta Scriptura!

Cat despre cantecele bisericii, da dovada de discernamant. Roaga-te si urmeaza-ti inspiratia inimii. Imi scrii de asemenea ca aveti slujbe minunate. Este bine deoarece, intr-o oarecare masura, asta inalta sufletul. Si noi avem acum slujbe inaltatoare; de sarbatori se intampla sa fie si cinsprezece preoti, invesmantati in cele mai frumoase straie. Finlandezii se arata foarte interesati de slujbele noastre.

In fotografie sotul tau arata foarte bine; se vede ca are suflet bun, caci chipul este oglinda sufletului. Tu insa nu arati prea bine: nu stiu de ce ti-ai strans buzele si n-am inteles ce ti-ai pus pe cap. M-am uitat chiar si cu lupa - fara succes. Nu-mi mai trimiteti medicamente contra durerilor de inima. Nu sunt chiar atat de bolnav pe cat crezi! In aceasta vara am lucrat, iar acum celebrez slujbele; raman chiar in fiecare zi in picioare de la inceput pana la sfarsit.

O mare multumire "ruseasca" pentru medicamentul impotriva reumatismului. Multi parinti il folosesc si va sunt recunoscatori.

Iarta-ma pentru intarzierea cu care iti raspund. Este adevarat, oamenii ce te inconjoara acum sunt diferiti. Dar ce altceva iti ramane de facut decat sa ai rabdare si sa te obisnuiesti astfel ca intelegerea sa domneasca acolo unde asta depinde de tine.

Dumnezeu in marea Lui dragoste sa va pazeasca!