Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Hristos este cu noi!
Am primit intr-adevar scrisoarea ta si am citit-o cu dragoste.
Este bine ca aspiri la viata duhovniceasca, dar straduieste-te sa nu stingi Duhul. Daca va este mai anevoie voua, celor ce sunteti in lume, sa desfasurati o viata spirituala, Dumnezeu ii ajuta pe cei ce se straduiesc. Sfantul Ioan Scararul se mira de ciudata noastra conditie: "Cum se face ca, avandu-L pe Dumnezeul Atotputernic, pe ingeri si pe sfinti ca ajutoare pentru practicarea virtutilor, si doar un singur Viclean pentru a ne ispiti spre pacate, suntem cu toate acestea mai usor indreptati spre patimi si spre vicii decat de virtuti?". Intrebarea ramane deschisa. Sfantul nu a vrut sa ne-o explice. Totusi, putem presupune doua lucruri. Pe de o parte, firea noastra corupta de neascultare si lumea, cu ispitele ei multiple si amenintatoare, fac focul diavolului. Pe de alta parte, Domnul nu impieteaza libertatea noastra deplina. Noi trebuie sa tindem spre virtuti pana la capatul puterilor noastre; totodata, nu depinde de noi sa staruim in virtuti, ci de Dumnezeu. In functie de smerenia, si nu de asceza noastra, Dumnezeu ne tine in virtute. Sfantul Ioan Scararul spune: "Unde a avut loc o cadere, ea a fost precedata de mandrie".
Cu toate acestea, noua, celor slabi, Domnul, in milostivirea Sa, ne-a dat cainta, caci firea noastra este adanc inclinata spre pacat. Sfintii Parinti, prin experienta lor, au cercetat in amanuntime subtilitatile firii noastre; ei ne consoleaza expunandu-ne in detaliu, in scrierile lor, mijloacele de lupta contra pacatului. Acum ca ai "Razboiul nevazut", citeste-l cat de des.
Cat despre randuiala ta de rugaciune, sa ti-o stabilesti singur; doar atat: rugaciunea sa nu fie spusa fara rost, ca si cand ai indeplini o obligatie. Straduieste-te sa te rogi cu atentie! Nu este oare mai folositor de a scurta randuiala decat a o indeplini cu tulburare si a fi sclav? Acesta nu este gandul meu, ci al Sfantului Isaac Sirul. Este de asemenea mentionat in "Razboiul nevazut", dar nu-mi aduc aminte in ce capitol.
Nevrednicul tau tovaras de rugaciune.