30 aprilie 1948

Am primit scrisoarea ta pretioasa si scrisa din inima; am citit-o cu dragoste. Sa multumin Domnului nostru Iisus Hristos care, prin mila Sa, te-a usurat de povara si de nelinistea ta interioara! Prin credinta ta, si nu datorita mie, mult-pacatosului, ai fost ajutata de Dumnezeu! Faci bine sa ceri ajutorul lui Dumnezeu in momentele de mahnire; sufletul nostru fiind facut dupa chipul si asemanarea dumnezeiasca, numai de la Dumnezeu putem primi ajutorul si mangaierea in asemenea momente.

Sa stii ca nu ne putem petrece viata fara suferinta. Domnul a spus: "In lume necazuri veti avea" (In.16,33). Sfintii Parinti scriu ca nu exista mantuire fara suferinta. Dumnezeu i-a ales pe sfintii prooroci si apostoli pentru a predica, insa nu i-a ferit de suferinta; Insusi Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu adevarat si om adevarat (exceptand pacatul), a avut pe pamant o viata plina de suferinte. A suportat de la omul pe care l-a creat reprosuri, jigniri, dispret, batjocura, lovituri, pana la moartea prin rastignire! Te sfatuiesc sa nu deznadajduiesti si sa fii rabdatoare. Roaga-te si straduieste-te sa fii "inteleapta ca sarpele si nevinovata ca porumbelul" (Mt.10,16). Daca ceri ajutorul lui Dumnezeu, in mila Lui, te va lumina si-ti va da nevinovatia porumbelului.

Cat despre sotul tau, il sfatuiesc sa ia inima lui hotarata ferma sa nu mai bea vin si sa ceara ajutorul lui Dumnezeu. Caci El il aude pe fiecare om. Sa nu se indoiasca! Fara ajutorul dumnezeiesc stradaniile noastre sunt zadarnice. Bautura este inselatoare si amagitoare; incepem sa bem din placere si ne aduce boala sufletului, lancezeala si suferinta trupului; stiu asta din experienta. Dumnezeu sa-l ajute sa se lase de baut! Sa se opreasca din baut! Va capata gustul si obisnuinta trezviei.

Nu visa la viata monahala! Domnul te calauzeste la viata vesnica pe o alta cale: viata familiala in lume. Straduieste-te sa-ti traiesti viata de familie prin dragostea lui Hristos! Si nu te indoi, caci Dumnezeu, Cel ce-ti vede bunavointa, te va ajuta sa te mantuiesti chiar in acest fel de viata. Avva Macarie cel Mare da exemplul celor doua femei care, fiind placute lui Dumnezeu, ajung la desavarsire si ii intrec chiar pe pustnici. Ar fi dorit sa traiasca intr-o manastire, dar erau casatorite. Domnul luand in considerare dorinta lor de a-i sluji in viata monahala, le-a ajutat sa se mantuiasca in viata de familie. In zilele noastre, viata monahala nu este ceea ce iti imaginezi; data fiind lipsa ta de experienta duhovniceasca, nu ai putea fi decat revoltata de viata monahala.

De curand, am fost pe jos la manastirea de maici aflata la 14 km de aici. Am inoptat acolo si am privit felul lor de viata: multa munca si putina hrana. Dumnezeu sa le ajute! Sunt deja calite, dar cele nou venite abia daca vor putea sa suporte acest fel de viata.

Fratia noastra scade. Poate ca moartea este in fata usii celui ce scrie aceste randuri si viata mi se va sfarsi curand. Doamne, fie-ti mila de mine, si prin judecatile pe care le stii, izbaveste-ma de chinurile vesnice! Amin