3 ianuarie 1949

Dumnezeule, binecuvanteaza-ne pe noi!

Am citit scrisoarea ta; am inteles totul, am priceput adanc toate consecintele si nu-ti voi ascunde ca am plans. Sa multumim lui Dumnezeu ca ai trecut aceasta incercare grea! Nu te osteni in dorinta de a-ti reorienta viata. Lasa-te in voia lui Dumnezeu si roaga-te! Putin cate putin, timpul isi va spune cuvantul. Bine ca n-ai avut vreme sa pregatesti pomana. Aveai destule grijii si fara asta! Fara indoiala, a fost o incercare pentru tine sa asisti la moartea mamei tale, tu, care nu ai mai vegheat inainte la capataiul vreunui muribund.

Sunt felurite morti. Egumenul de la Valaam, Mavriky, s-a luptat 40 de zile cu moartea, ieromonahul Ieremia 60, in vreme ce ieri am ingropat un calugar de 74 de ani, care s-a stins intr-o clipa. A lucrat pana la ora mesei; dupa aceea a ramas singur in chilia lui unde a fost gasit intins langa masa dandu-si sufletul lui Dumnezeu.

Omul nu moare, el trece pur si simplu la o alta viata - Cea vesnica! Trupul este pamant si se intoarce in pamant; insa sufletul este de la Domnul si se intoarce la El. Dumnezeu este Cel care, in voia Sa cea sfanta, randuieste fiecaruia dupa faptele sale locul in viata vesnica. Mila Ta, Doamne, sa fie spre noi, caci noi in Tine am nadajduit!

Nu-ti impune prea multe rugaciuni. Indeplineste-ti indatorirea cu constinciozitate. Daca ai timp, citeste un capitol din Evanghelie si o catisma sau doar o singura strafa. Sfanta Scriptura este mai importanta decat toate canoanele.

Dumnezeu sa te pazeasca!