18 septembrie 1949

...Daca afli tulburare in tine, cerceteaza-i cauza cu atentie. Te consideri rea si inutila; nu este neaparat cazul! Dar priveste-te: daca cineva ti-ar repeta aceste cuvinte ce ai simti?

Ti-e teama dupa moartea lui X. Asta vine din lipsa de simpatie pe care a avut-o ea fata de tine. Sfanta Biserica crede ca sufletele celor morti ratacesc trei zile in toate locurile prin care au trait; ti-a fost teama cand a venit la tine. Gandul mortii care te asteapta te inspaimanta. Fara indoiala, este cumplit sa mori. "Teama de moarte este proprie tuturor oamenilor", scrie Sfantul Ioan Scararul. Dar disperarea si acedia sunt de la vrajmasul! Nu-i asculta insinuarile! Citeste in Pateric sfaturile staretilor anonimi, la capitolul 126.

Teologii ortodocsi au spus-o foarte clar: spiritismul este un fenomen diabolic. Sfantul Apostol Pavel a spus: "satana insusi se preface ca inger al luminii" (2 Cor. 11,14). In sfaturile acelorasi stareti, citeste capitolele 134, 135, 136, 110 si 158 care trateaza despre aparitile dracesti sub forma de ingeri.

Cum ai putea crede ca iti apare X? Este o amagire draceasca evidenta. Daca satan apare sub forma Mantuitorului, a ingerilor si a sfintilor, asta inseamna ca poate lua si alte forme; dar nu poate in nici un chip sa reprezinte Crucea. Citeste raspunsul 416 in scrisorile Sfantului Varsanufie.

Dumnezeu sa te apere,copila mea!