9 august 1949

Am primit scrisoarea si cele o suta de ruble. Am dat banii manastirii si i-am trimis scrisoarea lui X. Te sfatuiesc sa nu te mahnesti prea mult din cauza finei tale, considerand-o fara speranta. Pentru pacatosi si nu pentru drepti Mantuitorul Iisus Hristos S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat! Fariseii se intemeiau pe legi, insa ei insisi nu traiau dupa Lege. Nu puteau sa-L inteleaga pe Iisus Hristos-Dumnezeu adevarat; L-au persecutat si condamnat pe Domnul, considerandu-L ca pe un "prieten al pacatosilor", deoarece El manca cu vamesii (Lc.7,34). Ei au condamnat pe o pacatoasa si au adus-o la El, dar Domnul a dezvinovatit-o (In.8,3-11).

Sa stii ca nu suntem mai intelepti decat Solomon, nici mai blanzi decat profetul David, nici mai ravnitori decat Apostolul Petru! Citeste in Biblie al unsprezecelea capitol din prima Carte a regilor, al unsprezecelea capitol din prima Carte a lui Samuel si versetul 45 al capitolului 26 din Evanghelia dupa Matei. Vei vedea cum, in mila Sa, Domnul i-a iertat si s-a milostivit de pacatosi. Iar tu, o pacatoasa, o judeci pe fina ta! Nu este si asa o situatia destul de grea, atat pentru ea, cat si pentru tine, ca sa o mai agravezi? Sfintii Parinti erau milosi fata de pacatosi si spuneau: "Daca vezi pacatosi, acopera-i cu haina ta, pleaca si nu-i judeca!".

As putea sa mai dau numeroase exemple si sfaturi de acest fel, scoase din Sfanta Scriptura si din scrierile Sfintilor Parinti, insa cred ca ceea ce ti-am scris ajunge. Adu-ti aminte de tineretea ta, de stradanile tale de a nu face aceleasi pacate. Azi insa, batranica ce ai devenit si-a uitat tineretea si vrea sa-i judece aspru pe tineri! Roaga-te pentru fina ta, poarta-te cu ea cat mai bland cu putinta. Asa facand nu vei pacatui! Ii trimit 500 de marci. Ia-ti osteneala sa i le dai. Dumnezeu sa va binecuvanteze.

Cu dragoste in Hristos.