27 octombrie 1947

Nu cauta sa te departezi prea mult de ceilalti! Daca esti invitata la sarbatorirea cuiva, du-te! Dar, si acolo, ia aminte la prezenta lui Dumnezeu. In ceea ce priveste discutiile despre ispitele tale cu inima deschisa cu o alta persoana, nu vad, acolo unde esti, pe nimeni care sa-ti fie de folos. Nu trebuie sa vorbesti sa vorbesti cu o persoana lipsita de experienta, asta-ti poate fi daunator vietii duhovnicesti. Sfantul Petru Damaschinul spune ca a suferit mult de pe urma sfaturilor celor lipsiti de experienta.

Daca ceilalti te privesc uneori ca pe o straina atunci cand le vorbesti, nu te mira! Ei gandesc altfel decat tine. Fii precauta si vorbeste conform conceptiilor lor!

Este rau ca nu stii sa taci. Sfantul Arsenie cel Mare s-a cait intodeauna ca a vorbit prea mult si niciodata n-a pastrat tacerea. Desigur, dupa citirea scrierilor Sfintilor Parinti, cartile Episcopului Teofan par aride. Putem face urmatoarea comparatie: scrierile Sfintilor Parinti sunt smantana, pe cand cartile Episcopului Teofan sunt lapte taiat cu apa.

Scrii ca amintirea mortii este o mare virtute. Sfantul Ioan Gura de Aur s-a rugat sa o obtina. Este un dar de la Dumnezeu. Este scris undeva: "Adu-ti aminte de sfarsit si nu vei mai pacatui".

Dumnezeu sa te apere,fiica mea!