CUVANT INAINTE

CUVANT INAINTE

Cuviosul Serafim Rose ramane unul dintre marii apologeti ai ortodoxiei, nu numai ai Americii, ci ai intregii lumi. Cartile sale au fost traduse, intr-o perioada scurta in mai multe limbi de circulatie mondiala. Concepute in limba engleza, ele au fost traduse si in ale limbi, precum rusa, greaca, romana.

Lucrare apologetica, "Sufletul dupa moarte" s-a bucurat de un deplin succes de la inceput. A fost tiparita in mai multe editii in limba engleza si rusa, apoi in greaca.

Intrucat prima editie in limba romana, a aparut la Editura Episcopiei Romanului si Husilor, cu multi ani in urma, in anul 1994, consideram binevenita aceasta noua editie, care foloseste

o noua traducere efectuata de doamna Gratia Lungu, profesor de limba engleza, care si-a consacrat ultimii 9 ani traducerilor cu subiect teologic.

In comparatie cu literatura necrestina si oculta, scrierile ortodoxe sistematice sunt foarte putine. Dar aceasta nu inseamna ca Biserica Ortodoxa nu si-a definit si precizat invatatura despre moarte si viata vesnica.

Credinta in viata vesnica dincolo de mormant o marturisim in Simbolul de credinta. Invatatura despre moarte si viata vesnica, o gasim prezentata pe scurt in Invatatura de credinta si in cartile de slujba. Pentru aprofundarea din perspectiva ortodoxa a acestei invataturi, cititorul de limba romana are la indemana lucrari precum, "Viata repausatilor nostri"  scrisa de Parintele Mitrofan si "Cuvant despre moarte" a Sf. Ignatie Brianceaninov.

Intr-o lume in permanenta schimbare se impune explicitarea invataturii crestine pe intelesul omului contemporan. Faptul ca din a doua jumatate a secolului XIX pana astazi sunt propagate in societatea crestina invataturi ale filosofiilor si religiilor orientale, mai ales prin intermediul societatii teosofice sia misionarilor orientali, se impunea intarirea si argumentarea invataturii crestine in fata acestei invazii de noi invataturi.

Daca Sf. Ignatie a scris pentru omul secolului XIX, Cuviosul Serafim a scris pentru cititorul de la sfarsit de secol XX si inceput de secol XXI. Lucrarea de fata aduce nou modul de prezentare, care analizeaza in paralel conceptiile eterodoxe si oculte cu invatatura de credinta crestin ortodoxa.

Ne rugam Domnului nostru Iisus Hristos sa binecuvinteze osteneala celor care au contribuit la aparitia acestei noi editii, precum si pe cinstitii cititori care se vor adapa din invataturile Cuviosului Parinte Serafim Rose.

Faca Bunul Dumnezeu ca si de aceasta data aceasta lucrare sa dea roade in inimile noastre spre slava Lui si a vrednicului de pomenire Parintele nostru Serafim.

Protos. Teodosie Paraschiv
06 august 2002