INTALNIRI CU DUHURILE

INTALNIRI CU DUHURILE

Cand sufletul isi paraseste trupul, se afladintr-odataprintre alte duhuri, bune si rele. De obicei, sufletul se indreaptacatre acele duhuri care sunt mai inrudite duhovniceste si daca pe vremea cand era in trup, se afla sub inraurirea unor duhuri oarecare, va ramane in legaturacu ele si cand va iesi din trup, oricat de neplacut i-ar fi sale intalneasca.

Ni se aminteste aici cu temeinicie, ca cealalta lume, chiar daca nu ne va fi cu totul necunoscuta, nu va fi o intalnire placuta cu cei dragi, intr-o "tara de vacanta" a fericirii, ci o intalnire duhovniceasca care va cerceta starea sufletului nostru in aceasta viata - daca a fost mai apropiat ingerilor si sfintilor printr-o viata cu fapte bune si cu ascultare fata de poruncile lui Dumnezeu, sau daca din nepurtare de grija sau din necredinta s-a facut lucrator mai potrivit in ceata duhurilor celor cazute. Episcopul Teofan Zavoratul a zis bine (vezi op. cit., pag. 95) ca insasi judecata din vamile vazduhului poate fi socotita mai putin una a osandirilor decat una a ispitelor.

In vreme ce judecata din viata viitoare exista dincolo de orice indoiala -atat judecata particulara care are loc indata dupa moarte, cat si judecata de apoi de la sfarsitul lumii -osanda aratata va fi doar urmarea starii launtrice pe care a avut-o sufletul fata de Dumnezeu si fata de fiintele duhovnicesti.