INCEPUTUL VEDERII DUHOVNICESTI

INCEPUTUL VEDERII DUHOVNICESTI

Adesea (aceastavedere duhovniceasca) incepe in omul care este pe moarte, chiar inaintea mortii, si pe cand incaii mai vad pe cei din jurul lor si chiar vorbesc cu ei, ei vad cele ce altii nu le vad.

Aceasta experienta a celor care sunt pe moarte a fost cercetata de-a lungul veacurilor, si cele ce li se intampla astazi celor care sunt pe moarte, nu este nimic nou. Cu toate astea, cele ce s-au spus mai inainte (cap. I partea a 2-a), ar trebui repetat aici: numai in vedeniile date celor drepti prin harul lui Dumnezeu, cand se arata sfinti si ingeri, putem cunoaste cu adevarat ca vin fiinte din alta lume. In imprejurari obisnuite, cand omul este pe moarte, incepe sa vada rude si prieteni plecati dincolo, experienta poate ca este numai un fel de introducere "fireasca" in lumea nevazuta, in care se afla pe punctul de a intra. Firea adevarata a chipurilor celor plecati care se arata dupa aceea, poate ca este cunoscuta numai de Dumnezeu -noua nu ne este de nici un folos sa cunoastem aceste lucruri.

Se pare ca Dumnezeu ingaduie aceasta experienta, ca fiind calea cea mai limpede de a aduce la cunostinta omului care este pe moarte, ca cealalta lume nu este un loc cu totul necunoscut, ca viata in lumea cealalta are in esenta tot iubirea fata de aproapele. Episcopul Teofan spune aceasta in chip miscator, femeii care este pe moarte: "Te vor intampina acolo tata, mama, fratii si surorile tale. Inchina-te inaintea lor si transmite-le urarile noastre si cere-le sa se roage pentru noi. Copiii tai te vor inconjura cu cuvinte vesele de intampinare.

Va fi mai bine pentru tine acolo decat aici."