Nunta si Botezul, in aceeasi zi?

Nunta si Botezul, in aceeasi zi?

In ultimii ani s-a constituit o adevarata "moda" in randul celebritatilor si nu numai, din oficierea Tainei Nuntii si  Tainei Botezului in aceeasi zi. Altfel spus, din ce in ce mai multi tineri aleg sa se casatoreasca religios abia dupa ce dau nastere pruncilor.

Daca pentru bunicii si strabunicii nostri celebrarea unui dublu eveniment de acest fel ce presupunea a da nastere unui copil in afara Tainei Cununiei, era daca nu de neconceput, cel putin unul ce purta pata rusinii si constiinta nefirescului, astazi, se doreste ca un astfel de obicei sa se impuna drept "firesc" in "peisajul" contemporan al vietii sociale si religioase.

Realitatea ne arata ca generalizarea acestui obicei ce se vrea un semn de "emancipare", poarta totodata pecetea unei lumi si vieti tot mai secularizate, tot mai instrainate de Dumnezeu si de valorile crestine.

Sub asaltul pacatelor si patimilor (unele dintre ele aflate chiar sub "paravanul" legii, precum libertinajul sexual, avortul si homosexualitatea), Taina Casatoriei este supusa unui dureros proces de relativizare. Opinia potrivit careia dragostea nu se intemeiaza pe un document (casatoria civila) si nici pe primirea binecuvantarii lui Dumnezeu (casatoria religioasa), specifica pespectivei "moderniste" isi are, la randul ei, aportul sau negativ in tot acest proces in care dragostea insasi este relativizata.

Sunt invocati numerosi factori, mai ales de natura economica si sociala ce conduc la situatia actuala in care pentru multi dintre tineri concubinajul reprezinta singura solutie fiabila in viata de cuplu. In general, nimeni nu-si asuma o vina in acest sens. Se cauta o "vina de context". Vremurile pe care le traim sunt cat se poate de "ostile" intemeierii unei familii. Acestea sunt "responsabile" pentru faptul ca primirea binecuvantarii lui Dumnezeu prin Taina Casatoriei este tot mai mult amanata, daca nu chiar exclusa cu totul.

Insa "vina" ne apartine in mod personal, in totalitate, pentru ca ne lipseste dimensiunea duhovniceasca asupra realitatii. Nu mai credem cu tarie ca dragostea "toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda", ca "dragostea nu cade niciodata". Uitam exact ceea ce ne aminteste Biserica, si nu numai ne aduce aminte, dar ne deschide unei asemenea iubiri intru Hristos.

De aceea, tot mai multi tineri sunt biruiti de temeri de tot felul, pentru ca si-au faurit din relatia lor de dragoste un univers inchis. Un cuplu din care lipseste perspectiva relatiei personale cu Dumnezeu, in care nu este traita prezenta Sa, discreta dar lucratoare, va fi tentat sa amane la nesfarsit timpul asumarii responsabilitatilor vietii de familie.

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, nasterea de prunci reprezinta o chemare la o viata mai inalta din punct de vedere duhovnicesc, pe care El o adreseaza si cuplurilor care traiesc in concubinaj. Adesea, numai dupa nasterea copilului, acestia iau in calcul si primirea Tainei Casatoriei odata cu savarsirea Tainei Botezului.

In luarea acestei hotarari contribuie adesea si mentalitatea mercantila, pragmatica, specifica societatii de consum, in care ceea ce primeaza este profitul. Nu ne mai raportam duhovniceste la Sfintele Taine ale Bisericii, ci in termeni economici, cautand cu orice pret reducerea cheltuielilor.

Nu sunt putine cuplurile care sustin ca au ales aceasta solutie din necesitate, intrucat vremurile pe care le traim sunt grele, iar costul unei nunti si al unui botez celebrate separat, nu multi il pot suporta. Prin celebrarea dublului eveniment, cheltuielile sunt vizibil reduse, deoarece are loc o singura petrecere, exista o invitatie comuna la evenimente etc.

Se pierde din vedere insa ca in Biserica Ortodoxa "comasarea" acestor doua Sfinte Taine, fiecare in parte prilej de bucurie, poarta totusi in sine, desi nu se specifica in randuielile de cult, o "umbra", o tristete, pe care o mai regasim intrucatva in randuiala Nuntii de-a doua. Indiferent de solemnitatea momentului, si de bucuria ce il marcheaza, acest fapt trebuie sa il traiasca si sa il constientizeze cu smerenie, intru pocainta, cei deveniti parinti inainte de a fi cununati in Biserica.

Iar la aceasta constiinta pot ajunge indrumati de parintele duhovnic, prin rugaciune, evitand a se raporta la viata si slujbele Bisericii intr-un mod strict ritualist. Conformarea, adesea oarba, la "traditiile strabune" (unde multi claseaza savarsirea Sfintelor Taine ale Bisericii Ortodoxe) trebuie inlocuita de dimenisiunea vie si personala, data de relatia fiecaruia dintre miri cu Hristos. In fond, doar pocainta ne poate deschide vietii autentice in Hristos, aducatoare de bucurie, ce se cuvine a fi una marturisitoare, plina de recunostinta, dupa cuvantul Psalmistului: "Mari lucruri a facut Domnul cu noi: ne-a umplut de bucurie." (Ps. 125, 3)

Nu intamplator in Biserica Ortodoxa sunt randuite aceste Sfinte Taine separat, fiecare avand insemnatatea sa fundamentala pe calea catre mantuire a familiei. Daca Biserica accepta astazi, in astfel de cazuri, savarsirea in aceeasi zi a celor doua Sfinte Taine, o face nu imprumutand chipul secularizat al lumii, ci din pogoramant, fara a inceta sa-L propovaduiasca pe Hristos si sa invete adevarul lucrurilor.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

16 Iunie 2013

Vizualizari: 23966

Voteaza:

Nunta si Botezul, in aceeasi zi? 5.00 / 5 din 9 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • Florin NanPostat la 2013-06-18 00:17

    Una dintre conditiile care faciliteaza constituirea familiei chiar si in afara cununiei religioase, este data si de perpetuarea obiceiului de a separa cununia civila de cea religioasa. Firesc ar fi ca sa existe un singur act al casatoriei care sa fie, in acelasi timp, civil si religios. Faptul ca preotului nu-i sunt conferite puteri de autoritate specifica ofiterului de stare civila, face ca, de multe ori, tinerii sa se cunune civil pentru a intra intr-o anumita oranduiala, lasand pentru mai tarziu cununia religioasa iar o asfel de amanare se perpetueaza, uneori, la nesfarsit. Cred ca ar fi firesc ca Biserica sa militeze pentru conferirea rolului de ofiter de stare civila pentru preoti, asa cum, de altfel, se intampla in alte state dupa cum lesne putem vedea la televizor.

  • Ionel Cojocariu Postat la 2012-10-24 23:32

    Nu secularizarea din societate ne aduce in aceasta situatie, ci putina credinta. Dar, cu voia Domnului, din putin se poate face mult, din nimic se poate face si mai mult (lumea s-a facut din nimic) iar din necredinta pot iesi marii apostoli (Sf. Pavel). Doamne ajuta-ne si varsa harul tau peste necredinta noastra.

  • Vasa NastaPostat la 2012-10-14 17:34

    Va multumesc pentru continutul articolului care este lucrator de suflet ! Doamne ajuta-ne ! Amin.

  • Gabriel McPostat la 2012-10-10 10:14

    Bun subiect. Nu e bine ce se intampla, dar nu avem ce face. Adica da, cateheze... dar cand te trezesti cu tinerii in fata bisericii pt Botezul copilului si afli ca parintii nu sunt cununati, ai 2 variante: botezi copilul si te faci ca nu stii de parinti (cum se intampla de obicei... de aceea sunt atatia curvari, pardon indragostiti in concubinaj, astazi) sau le ceri sa se cunune si ei. Inainte nu mai este timp, dupa, nu-i mai gasesti, asa ca ramane acest „pachet” de slujbe, ultima solutie. Mai greu este cand „indragostitii” nu sunt si nu vor sa se casatoreasca civil si noi, Biserica NU avem voie sa ii cununam. Si atunci Statul ii leaga/permite sa traiasca in concubinaj (pe romaneste - curvie)... Se putea aminti ca nu sunt 2 slujbe, ci mai multe comasate in „pachet”: Punerea numelui, Lepadari, Botez, Mirungere, Euharistie, Imbisericire, Spovedanie, Logodna, Cununie - all inclusive cum s-ar spune, intr-o singura zi. Important este ca si copilul sa fie botezat si parintii cununati. Aici trebuie sa se ajunga. Asta e voia lui Dumnezeu. Scopul scuza mijloacele ;) Sa ne bucuram ca inca mai au nevoie de binecuvantarea lui Dumnezeu...

  • Marcel-Ioan RatiuPostat la 2012-10-10 09:39

    Frumos articol, va felicit...dar...se pun destul de multe semne de intrebare legat de savasirea celor doua taine laolalta; si aici ma refer exact la ceea ce apare scris si in articol: Nu sunt putine cuplurile care sustin ca au ales aceasta solutie din necesitate, intrucat vremurile pe care le traim sunt grele, iar costul unei nunti si al unui botez celebrate separat, nu multi il pot suporta. Prin celebrarea dublului eveniment, cheltuielile sunt vizibil reduse, deoarece are loc o singura petrecere, exista o invitatie comuna la evenimente etc. Vremurile sunt foarte grele si vor fi din ce in ce mai grele, nu sustin nici pe departe aceasta practica neortodoxa, dar ce te faci si cu cei nevoiasi care nu-si permit ceea ce am enumerat si eu mai sus si dumneavoastra? Nu se mai pot cununa? Nici pe departe...Nu se mai pot boteza? Nici pe departe...Cat despre umbra de tristete pe care o amintiti in articol cu referire la savarsirea celor doua taine la acelasi eveniment, cuplurile sunt atat de indiferente incat asta nici nu exista, acea zi este o zi de veselie, de bucurie, nimeni nu plange toti se bucura si se veselesc.

  • Marcu AdrianPostat la 2012-10-09 12:56

    Multumim pentru invataturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact