Efectele avortului asupra cuplului

Efectele avortului asupra cuplului Mareste imaginea.

Foarte des, avortul este un punct de cotitura intr-o relatie, lasand in urma cicatrici care pot zdruncina viitorul unui cuplu. (Philip Sarrel, psihoterapeut)

Avortul la cerere a devenit, in Romania, o experienta comuna multor cupluri. In 2005, una din trei femei, cu varsta intre 15 si 49 de ani, facuse un avort (conform datelor din Anuarul Statistic al Romaniei, 2011).

Foarte multe cupluri aleg terminarea unei sarcini neplanificate prin avort bazandu-se pe convingerea ca aceasta decizie va consolida relatia lor, in cazul in care unul sau ambii partenerii se simt nepregatiti pentru a avea un copil. Contrar asteptarilor, dupa efectuarea procedurii, de cele mai multe ori, apar probleme de comunicare si creste riscul de divort sau despartire. Avortul, rana de moarte a iubirii, afecteaza cuplul in multe aspecte ale relatiei: in ceea ce priveste comunicarea, iubirea, intimitatea, viitorul etc.

Decizia avortului este bazata, in principal, pe factori legati de relatia cu partenerul - cei doi fie sunt abia la inceput, fie au o relatie conflictuala sau isi doresc separarea - sau pe factori economici si familiali. Astfel, este foarte probabil ca in cazul acestei decizii sa apara conflicte intre parteneri, in functie de dorintele celor doi: daca sunt implicati cu adevarat in relatie si vad un viitor comun, daca isi doresc sau nu sa aiba copii, daca fiecare are sau nu incredere in abilitatile celuilalt de a fi parinte, ("nu va fi un tata bun") precum si de planurile pe termen lung, cum ar fi studiile sau cariera. Urmarile procedurii asupra ambilor parteneri se pot adauga conflictelor deja existente, ducand astfel la noi probleme relationale. Spre exemplu, avortul poate declansa emotii negative ca furie, tristete, vinovatie si/sau anxietate, care pot duce, la randul lor la comportamente ambivalente fata de partener, antagonice, agresive sau dimpotriva, de retragere, de izolare.

Experienta avortului ocupa un loc important in istoria multor cupluri. De cele mai multe ori, acestea se refera la relatie ca fiind impartita in doua perioade: inainte si dupa avort. Cea care va resimti cel mai puternic durerea pierderii fatului este femeia. Multe femei ajung sa ia o astfel de decizie in pofida principiilor lor morale sau religioase. Aceasta lipsa de congruenta intre comportament si convingeri determina, atat la femei cat si la barbati, sentimente de vinovatie, lucru care arata cat de greu este de luat o astfel de decizie. De cele mai multe avortul se arata ca fiind o solutie rapida la presiunile familiale, personale sau situationale.

Femeile se ataseaza mult mai devreme de copilul lor nenascut, spre deosebire de barbati, lucru explicabil prin prisma legaturii biologice existente intre mama si fat. Aceasta diferenta determina formarea unor perspective diferite asupra semnificatiei avortului, de aici si probabilitatea aparitiei unui conflict in interiorul cuplului. Un partener poate vedea avortul ca pe o modalitate prin care se curma viata unei persoane, iar celalalt, ca pe o simpla procedura medicala fara conotatii morale. In timp ce unul poate trece prin stari profunde de durere si tristete, celalalt poate sa nu sufere deloc si sa-si doreasca sa dea uitarii acel eveniment. Fara sa poata fi empatic la suferinta celuilalt, acesta ii poate agrava starea de tristete, iar partenerul se poate simti neinteles si singur in suferinta, aspecte care pot contribui, ca intr-o spirala, la racirea si distantarea celor doi.

Amintirea dureroasa a avortului provoaca dereglari si in viaţa intima a cuplului, manifestate prin interes si dorinta scazuta de unire trupeasca, mai ales la femeie (se pare ca barbatii gasesc mult mai confortabila intimitatea sexuala si sufera mai putin dupa avort). Lipsa de interes si disconfortul din timpul relatiei intime se datoreaza faptului ca aceasta aminteste de sarcina conceputa anterior, precum si temerii de a ramane din nou insarcinata si de a suferi o noua pierdere. Toate acestea contribuie la racirea emotionala a celor doi si de aici mai sunt doar cativa pasi pana la despartire.

In cazul in care ambii parteneri regreta decizia avortului si trec prin perioade de tristete si doliu sufletesc, se poate declansa si aici un conflict cauzat de diferentele de exprimare si manifestare a acestor trairi. Spre exemplu, barbatii tind sa-si controleze mai mult emotiile si sa exprime mai putin durerea, sa rationalizeze tristetea si sa incerce sa depaseasca aceste momente singuri, spre deosebire de femei care tind sa-si exprime mai mult emotiile, sa discute si sa ceara ajutor celorlalti. De asemenea, barbatii sunt mai inclinati sa treaca prin momente de depresie majora, deoarece tind sa se supraresponsabilizeze pentru presiunea exercitata la acel moment si/sau pentru lipsa de sprijin.

Tacerea care invaluie experienta avortului a lasat multe cupluri sa se lupte singure cu ranile pe care acesta le-a lasat in urma, atat in constiinta fiecaruia cat si in familie sau in relatia lor. Primul si cel mai important pas care trebuie facut este acela de a constientiza potentialul imens pe care avortul il are in a dezorganiza viata partenerilor implicati. Al doilea pas este acela de a cauta sprijin pentru a gasi solutiile la problemele ivite in cuplu si/sau in familie. Asociatia Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti - filiala Bucuresti ofera servicii specializate de consiliere post-avort atat pentru cupluri si familii cat si individual.

Pentru mai multe detalii vizitati www.rupetacerea.ro


 

.
Pe aceeaşi temă

31 Mai 2012

Vizualizari: 3336

Voteaza:

Efectele avortului asupra cuplului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE