Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul Mareste imaginea.

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul este un renumit loc de pelerinaj din Sfantul Munte Athos. Aflat in cadrul Noului Schit - Nea Skiti, in extremitatea sudica a Sfantului Munte, mormantul Cuviosului Iosif se dovedeste a fi un loc plin de har, unde se aprinde ravna duhovniceasca a tuturor celor care ajung inaintea lui.

Cuviosul Iosif Isihastul s-a nascut in anul 1897, in insula Paros, din Grecia, si a trecut la cele vesnice in ziua de 15 august 1959, la varsta de 62 de ani. La botez a fost numit Francisc. La varsta de 24 de ani, tanarul Francisc a intrat in Sfantul Munte, unde se va nevoi pana la plecarea sa la cele vesnice. Ucenicii sai, intariti in ascultare, smerenie si rugaciune neincetata, au ajuns stareti ai marilor manastiri athonite si mari duhovnici.

Cuviosul Iosif Isihastul

Francisc, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1898, intr-un sat smerit din insula greceasca Paros. Parintii sai, Gheorghe si Maria, au primit de la Dumnezeu mai multi copii. Odata ajuns la varsta adolescentei, tanarul Francisc a plecat sa munceasca in portul Pireu, pentru a castiga banii necesari intretinerii familiei sale. A terminat stagiul militar si, apoi, pentru o vreme, a lucrat ca negustor.

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul - Sfantul Munte Athos

In jurul varstei de 23 de ani, Francisc a descoperit scrierile Sfintilor Parinti, iar mai cu seama pe cele ale pustnicilor. Dupa ce a daruit familiei sale si catorva saraci toti banii stransi in ultimii ani, Francisc a plecat in Sfantul Munte Athos.

A fost dezamagit de delasarea multor monahi. Despre acest lucru, Cuviosul Iosif avea sa spuna: "Eram nemangaiat pentru ca imi doream atat de fierbinte sa aflu ce trebuie sa fac pentru a-L afla pe Dumnezeu; si nu numai ca nu-l gaseam, ci nimeni nu ma ajuta catusi de putin." Pentru ca nu a gasit un Cuvios pe masura dorintei sale, a luat binecuvantare de la un duhovnic renumit si s-a retras in singuratate.

La inceputul anului 1938, impreuna cu Cuviosul Arsenie, fericitul Cuvios Iosif s-a asezat in regiunea Sfanta Ana Mica, unde a construit un paraclis, inchinat Sfantului Ioan Botezatorul, si trei chilii foarte smerite. Nu dupa multa vreme, obstea sa a ajuns sa numere sapte suflete.

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul - Sfantul Munte Athos

In mijlocul unei ispite, Cuviosul Iosif Isihastul l-a vazut pe Mantuitorul, care i-a spus: "Oare nu le vei rabda pe toate pentru dragostea Mea?" In viata Cuviosului, rabdarea si smerenia s-au intrupat in chip desavarsit. Spre sfarsit, el va spune: "Toata viata mea a fost o mucenicie. Si cel mai mult sufar pentru ceilalti, caci vrei sa-i mantuiesti, iar ei nu te asculta. Si tu plangi si te rogi, iar ei te iau in ras si ii biruieste ispita."

In vara anului 1951, din pricina asprimii locului, Cuviosul Iosif a hotarat ca obstea sa se mute in regiunea Nea Skiti, in Chilia Sfintilor Fara de Arginti. Aici, cunoscand mai dinainte clipa plecarii sale la cele vesnice, in ziua de 15 august 1959, Cuviosul Iosif a plecat spre vesnicele locasuri ale Slavei lui Dumnezeu.

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul se afla aproape de Chilia Sfintilor Fara de Arginti, in regiunea Noului Schit - Nea Skiti, in extremitatea sudica a Sfantului Munte. In acest loc plin de har se aprinde ravna cea duhovniceasca a celor mai multi care ajung sa paseasca, in smerenie adanca si dragoste de Dumnezeu.

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul - Sfantul Munte Athos

Multi din cei care l-au cunscut pe batranul Iosif au dat marturii despre el, dupa moartea sa. Astfel, unul din monahii de la obstea din Nea Skiti, care nu a putut participa la slujba inmormantarii sale, a fost vizitat la 40 de zile de insusi Cuviosul Iosif, iar locul unde se afla s-a umplut de buna mireasma. Un alt semn nemincinos sfinteniei este mireasma bineplacuta a moastelor lui, dar si multimea de minuni savarsite pana astazi.

O parte din cinstitele Moaste ale Cuviosului Gheron Iosif sunt pastrate in Manastirea Sfantul Antonie cel Mare, din Arizona, iar cea mai mare parte a acestora se gasesc in Manastirea Vatoped, in Sfantul Munte Athos.

Iulian Predescu

Rugaciuni ale Cuviosului Iosif Isihastul

Cuvinte duhovnicesti ale Cuviosului Iosif Isihastul

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul - Sfantul Munte Athos

Pe aceeaşi temă

09 Decembrie 2013

Vizualizari: 1224

Voteaza:

Mormantul Cuviosului Iosif Isihastul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE