
De mulţi ani Galina nu mai ştia ce este liniştea sufletească - în cap îi intrase gândul: „Cum să slăbesc?" Acum, informaţie pe tema asta e din belşug. Ce nu ni se propune! Reţete, diete, pastile, cercei miraculoşi şi aşa mai departe. Ajungând într-o „fundătură", Galina a înţeles că problema ei nu mai e în stomac, ci în cap. A cerut sfatul psihologului. Iată, în mare, discuţia dintre noi.
- Problema nu e de informaţie. Sunteţi informată, ştiţi foarte bine totul. Există ceva ce precumpăneşte asupra tuturor strădaniilor dumneavoastră. Haideţi să facem lumină în acest „ceva"!
Punctul unu. Dacă am înţeles bine, la dumneavoastră acasă totul se învârte în jurul bucătăriei şi televizorului. Este minunat că aveţi un soţ care vă iubeşte. II aşteptaţi cu nerăbdare să vină de la muncă. Bineînţeles: câte se adună în timpul zilei, câte aveţi să-i spuneţi! Şi toate astea la masă, în bucătărie, la o cină târzie şi copioasă. Şi tot aşa în fiecare zi. Pe urmă, discutaţi îndelung la o ceaşcă de ceai, în faţa televizorului, continuând să acumulaţi kilograme.
Punctul doi. In ochii dumneavoastră citesc binecunoscutul cuvânt „depresie". Vă daţi seama că ceva vă frământă, vă îngrijorează?
- Aveţi dreptate, de câţiva ani stăm cu chirie - a spus cu mâhnire Galina - şi deocamdată nu se prevede o îmbunătăţire a condiţiilor în care locuim. Ca să spun cinstit, nici nu cred că o să avem casa noastră. Ce s-a schimbat anul ăsta? Situaţia e la fel ca acum un an, ca acum doi ani. Poate că am îmbătrânit eu şi de asta s-a acutizat problema?
- Ştiţi, eu nu sunt decât psiholog şi, din păcate, nu pot să vă dăruiesc cheile unui apartament, dar mă voi strădui să vă dau nădejde. Vă propun să ieşiţi din „coridorul" strâmt: „Apartamentul propriu egal fericire, lipsa apartamentului egal nefericire".
Poate că nu vă voi aduce la cunoştinţă vreo mare noutate dacă voi spune că fericirea nu depinde (sau depinde foarte puţin) de condiţiile exterioare. Fericirea înseamnă credinţă, nădejde şi dragoste. Fericirea înseamnă pace în suflet şi conştiinţă liniştită.
Fericirea înseamnă să fii cu FIristos. Vă voi povesti acum o parabolă care se cheamă „Cămaşa omului fericit". Ascultaţi. „Un împărat, bolnav de moarte, zăcea pe perne de mătase. Cei mai buni doctori din ţară au făcut tot ce le stătea în putere, dar fără nici o reuşită. In cele din urmă, sfătuindu-se, doctorii au hotărât: sub capul împăratului trebuie pusă cămaşa unui om fericit. Au fost trimişi oameni în toată ţara ca să caute un om fericit. Trimişii au intrat în toate casele de prin sate şi din oraşe, dar căutările lor au fost zadarnice. In cele din urmă, după ce pierduseră orice nădejde, au dat de un păstor sărac, cu zâmbet luminos, care cânta un cântec vesel.
- Eşti fericit, tinere? - au întrebat trimişii.
- Cum să nu! Sunt fericit şi dau mulţumită lui Dumnezeu pentru fiecare zi trăită! - a răspuns păstorul.
- Atunci dă-ne cămaşa ta! - au strigat trimişii.
- Nu am cămaşă, a răspuns tânărul. Vestea că singurul om fericit pe care îl găsiseră trimişii în toată ţara n-are cămaşă l-a pus pe gânduri pe împărat. Acesta a cugetat trei zile şi trei nopţi, fără a îngădui nimănui să intre în odăile sale. In cele din urmă, în ziua a patra a împărţit oamenilor toate pernele sale de mătase şi toate pietrele sale de mare preţ - şi, spune povestea, de atunci a fost sănătos şi fericit iarăşi".
Galina, draga mea, haideţi să nu ne punem singuri într-o situaţie fără ieşire. Viaţa se desfăşoară chiar acum, nu va începe după ce o să aveţi propriul apartament. Să ne rugăm lui Dumnezeu şi să facem ceea ce ţine de noi, iar de deznădăjduit nu trebuie să deznădăjduim. Uneori ne ducem departe de tot cu gândul, dar nu ştim ce aduce ziua de mâine. Domnul nu ne va lăsa să suferim mai mult decât ne ţin puterile. Să ne amintim şi ce spune Sfântul Apostol Pavel: Bucuraţi-vă totdeauna, neîncetat rugaţi-vă, pentru toate mulţumiţi, că aceasta este voia lui Dumnezeu pentru voi în Hristos Iisus (I Tes. 5,16).
Acum iată despre ce aş vrea să stau de vorbă cu dumneavoastră. Ce credeţi, de care patimă păcătoasă suferim atunci când gândurile noastre sunt ocupate în principal cu biftecuri, salate sau prăjituri? Da, este vorba de lăcomia pântecelui! Cu patima păcătoasă trebuie să ne luptăm prin rugăciune, pocăinţă, înfrânare. Să nu uitaţi ca la spovedanie să vă mărturisiţi înaintea crucii şi a Evangheliei şi această patimă, şi Domnul vă va ajuta negreşit. Şi, în loc să staţi în faţa televizorului, mergeţi să vă plimbaţi împreună cu soţul dumneavoastră, după care rugaţi-vă împreună. Veţi simţi deosebirea de stare sufletească şi veţi înţelege că televizorul nu-i o comoară. Ca medic vă propun patru „Nu".
Trebuie să nu mâncaţi mult, să nu mâncaţi gras, să nu mâncaţi dulce, să nu mâncaţi târziu. Mâncaţi dintr-o farfurie mică şi mulţumiţi-vă cu o atare porţie. La masă să nu vă aşezaţi în stare de stres. Prin asta nu facem decât să acumulăm o „mare" de calorii de prisos, şi nu vom face decât să vătămăm organismul. Urmăriţi activitatea intestinală, luptaţi-vă cu constipaţia, dacă este cazul. Un moment foarte important: să nu luaţi nici un fel de tablete pentru slăbit! Şi să nu căutaţi să slăbiţi rapid. Trebuie să vă schimbaţi modul de viaţă, să vă normalizaţi metabolismul. Pe scurt, trebuie neapărat să creaţi condiţii în care greutatea să rămână în limitele normalului, în toate este nevoie de consecvenţă, este nevoie să faceţi lucrurile pas cu pas, să ţineţi calea de mijloc.
Cu privire la diferitele diete, care sunt foarte numeroase, pot să spun următoarele: fiţi cu multă băgare de seamă şi foarte prudentă. Cel mai bine este să ţineţi posturile rânduite de Biserică. Postul este doctorie şi pentru suflet, şi pentru trup. Postind pentru Hristos, primim de la El întărirea harică a puterilor şi a sănătăţii noastre, deprindem moderaţia şi înfrânarea.
Este important de ştiut acest lucru. încă ceva. Mi-aţi spus la un moment dat că acum doi ani mergeaţi împreună cu soţul dumneavoastră într-un club de fitness. Vă recomand insistent să reveniţi la obiceiul acesta.
Căliti-vă voinţa, miscati-vă mai mult, plimbaţi-vă, şi totul o să vă iasă. Dumnezeu să vă dea sănătate şi echilibru sufletesc!
Fragment din cartea "Femeia si problemele ei: perspectiva psihiatrului ortodox", Editura Sophia
Cumpara cartea "FEMEIA ŞI PROBLEMELE EI"
-
Imbolnavirea hranirii: lacomia pantecelui
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Lacomia pantecelui si postul de alimente
Publicat in : Religie -
Despre lacomia pantecelui
Publicat in : Religie -
Lacomia moftului
Publicat in : Editoriale -
Cele opt ganduri
Publicat in : Dogma
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.