
Manastirea Halmyris - o scoala duhovniceasca aparte
Orasul Halmyris apare mentionat inca din secolul I d. Hr. ca fiind situat la varsarea Dunarii in mare, in apropierea lacului Razelm (care se numea in trecut Halmiris, adica apa sarata) un fost un golf al Marii Negre. Astfel pozitionata, aceasta cetate a fost un important centru comercial si militar al Imperiului Roman, fiind la frontiera de nord a acestuia, dar si la intersectia drumurilor terestre, fluviale si maritime. Ruinele fortaretei romano-bizantine care a apartinut cetatii Halmyris, se gasesc intre doua localitati ale judetului Tulcea, Murighiol si Dunavatul de Jos. Tot aici, intr-un santier arheologic deschis in anul 1981, in urma unor sapaturi efectuate de o echipa romano-americana, a fost descoperita o Bazilica Episcopala in anul 2000. Un an mai tarziu, la praznuirea Adormirii Maicii Domnului, in cripta de sub altarul bazilicii, au fost descoperite sfintele moaste ale celor doi Martiri, Epictet si Astion.
Nimic din ceea ce se poate vedea astazi in aceste locuri nu tradeaza existenta comorilor nepretuite care au stat ascunse aici. Pamant arid, vegetatie salbatica, maracini, scaieti, praf abundent, arsita, desert cat vezi cu ochii. Locuri uitate de lume, dar nu si de Dumnezeu care-Si ascunde cu grija darurile pazite prin Harul Sau si le scoate la iveala atunci cand, din credinta celor care vor sa se foloseasca de ele, izvorasc fapte bineplacute Lui: se inalta o Troita, se infiinteaza o Manastire, se ridica o Catedrala - cea mai mare a Dobrogei - se organizeaza procesiuni si pelerinaje.
Credinciosii vin in aceasta oaza duhovniceasca mai ales la praznicul din zilele de 7 si 8 iulie. Sfintii Mucenici ne cheama sa ne rugam impreuna cu ei. Dar pana sa ajungem la locul de intalnire, strabatem cu autocarele distanta Tulcea - Murighiol, intonand cantari ortodoxe. Bucuria tulcenilor si a altor pelerini isi face cunoscuta prezenta. Raclele cu moastele sfintilor mucenici sunt intampinate la Troita din localitatea Murighiol.
Iata cuvantul rostit de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, aici:
„Iubiti credinciosi, am venit in seara aceasta aici ca sa aducem Sfintele Moaste ale Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, si sa facem popas la aceasta Troita. Aceasta Troita a fost inaltata prin purtarea de grija, dragostea, nadejdea si credinta ca, aproape de locul acesta, sunt sfintele moaste ale Sfintilor Mucenici si a fost inaltata de inaintasul meu IPS Lucian. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace sufletul sau pentru ca a crezut in aceasta lumina a Sfintilor Mucenici Epictet si Astion.
Dupa ce am poposit aici, in Dobrogea, in anul 2001, in luna iunie, am venit pe locurile acestea si am mers la Cetatea Halmyrisului si ma rugam impreuna cu cei ce ma insoteau si purtam niste emotii in suflet gandind ca pe aici trebuie sa fie Sfintii Epictet si Astion. Si, la scurta vreme, la nici doua luni, s-au descoperit sfintele lor moaste. Iata, acest odor al sfintelor moaste, ne-a chemat din seara aceasta pentru ziua de
Incepe procesiunea spre Manastirea Halmyris. Cele doua racle sunt purtate pe umerii preotilor din sobor. Cantaretii stranei si grupul de credinciosi de la ASCOR Tulcea sunt imbracati in frumoase costume populare. Participam la o vecernie de exceptie, nu numai pentru ca este pitoreasca, ci si pentru ca fiind toti pe drum, in miscare, suntem laolalta, soborul care slujeste alaturi de credinciosi si toti impreuna cu Sfintii Mucenici.
Nici unul din obstacolele acestui drum nu poate impiedica aceasta slujire in comuniune. Nici colbul care se depune abundent, nici pietrele colturoase care ingreuneaza inaintarea, nici ciulinii prafuiti si ghimposi de pe marginea drumului - in care te mai agati uneori - nici arsita dupa-amiezii, nu ne-au putut intimida.
Ajungand la Manastire ne separam, mergand fiecare la locul randuit: raclele sunt depuse spre inchinare intr-un foisor frumos impodobit cu stuf si papura, soborul preotilor impreuna cu IPS Teodosie, continuand sa slujeasca pe un podium special amenajat. Dupa apusul soarelui, cand arsita se mai domoleste si apar primele adieri racoroase, o alta vicisitudine isi face simtita prezenta. Suntem ca in povestile in care trebuie sa treci prin tot felul de incercari ca sa poti primi darul pentru care lupti, dovedind ca esti vrednic de el. Darurile cerute prin slujbe si rugaciuni adresate sfintilor mucenici, precum le cerea odinioara prorocul David:
„Ca spre Tine, Doamne, am nadajduit; Tu ma vei auzi, Doamne, Dumnezeul meu, / Ca am zis, ca nu cumva sa se bucure de mine vrajmasii mei; si cand s-au clatinat picioarele mele, impotriva mea s-au semetit.
Iar vrajmasii mei traiesc si s-au intarit mai mult decat mine si s-au inmultit cei ce ma urasc pe nedrept. / Cei ce imi rasplatesc rele pentru bune, ma defaimau, ca urmam bunatatea. / Nu ma lasa, Doamne Dumnezeul meu, nu Te departa de la mine; / Ia aminte spre ajutorul meu, Doamne al mantuirii mele.”
Pe masura ce inaintam in noapte roiuri insistente de tantari, mari cat niste musculite, ne asalteaza. Este un asediu caruia cu greu ii facem fata. E o lupta surda; pe cat sunt de silentiosi, pe atat sunt de ostili si veninosi. Mici vampiri flamanzi, ce ne obliga sa ne miscam continuu pentru a-i alunga, reusind sa agite atmosfera. O jertfa pe care ne-o cere acest loc.
Slujba de priveghere se apropie de final. IPS Teodosie rosteste cuvant de incheiere:
„Iubiti credinciosi,
Iata am petrecut seara de priveghere aici pentru Sfintii Mucenici Epictet si Astion. Este o atmosfera duhovniceasca in prezenta sfintelor moaste, atmosfera cu mult mai bogata decat acolo unde chemam doar numele sfintilor. Aici avem prezenta Sfantului Duh. Va multumim pentru aceasta prezenta in aceasta seara. In seara aceasta v-ati luptat sa va rugati. V-ati luptat cu tantarii de aici, ca daca au plecat oamenii din aceste locuri au venit tantarii. De acum, daca au venit vietuitorii, credem ca vom alunga aceste vietuitoare agresive si va asteptam si
De aceea, va slobozim cu pace la casele fratiilor voastre ducand mireasma mijlocirilor pline de milostivire ale Sfintilor Mucenici, Epictet si Astion, care se roaga neincetat pentru sufletele noastre. Dumnezeu sa primeasca sfanta rugaciune si sa ne ajute in tot ceea ce ne dorim pentru iertarea pacatelor si pentru mantuirea noastra.”
Unele autocare s-au intors in Tulcea, cu o parte din credinciosii veniti din aceasta zona. Ceilalti credinciosi veniti din alte parti, constanteni, galateni, s.a.m.d., au ramas in biserica Manastirii la rugaciune. S-au citit multe acatiste si multi psalmi pana dimineata cand a inceput slujba de sfintire a apei (agheasma mica). Apoi a urmat slujba Sfantului Maslu si, in timp ce pe podiumul amenajat pentru slujire se citea Acatistul Sfintilor Mucenici, soborul de preoti si arhierei a purces la sfintirea bisericii de la demisolul viitoarei Catedrale. Dupa ce intregul sobor s-a reintors pe podium, IPS Teodosie ni s-a adresat:
Un alt oaspete prezent la acest mare praznic a fost parintele Nicodim, staretul Manastirii Crasna din judetul Prahova. Soborul numeros compus din arhierei, preoti, diaconi, facea ca podiumul pe care se slujea sa devina neincapator.
Si prezenta credinciosilor la aceasta sarbatoare a fost impresionanta. Numarul mare al acestora constituie un argument pentru dimensiunile pe care le va avea viitoarea Catedrala. Participam la slujba avand soarele arzator deasupra capetelor, chiar de la primele ore ale diminetii.
In aceasta atmosfera torida, privind spre zidurile in curs de ridicare ale noii Catedrale, cu ochii mintii, chiar si pentru o fractiune de secunda, incerc sa vizualizez imaginea Sfintei Liturghii savarsite in interiorul ei atunci cand va fi gata. Cu siguranta va fi cu totul altfel.
IPS Teodosie vorbind credinciosilor aduce mai multe amanunte:
„. Orice sarbatoare aduce o bucurie in plus. Iata, noi avem aici o zidire atat de frumoasa care se va impodobi din ce in ce mai mult. Parintele Iov, staretul acestei Sfinte Manastiri, s-a ostenit, a creat un paraclis, a creat o gospodarie, chilii si toate cele necesare unei manastiri. Dar a fost veghetor si slujitor cu aceasta sfanta lucrare, a stat zi si noapte ca sa se poata turna toate betoanele in locul acesta. Ii multumim pentru aceasta osteneala, ii multumim parintelui Nicodim, staretul Manastirii Crasna din Prahova care l-a format pe parintele Iov si care ni l-a daruit cu dragoste si, de aceea, iata, astazi, adus de mana de parintele Nicodim, parintele duhovnicesc al parintelui Iov, parintele Iov va primi rangul de protosinghel.”
Mare bucurie trebuie sa fi avut monahii acestei obsti, dimpreuna cu parintele staret, cand au primit aceasta recunoastere si multumire pentru realizarile faptuite pana acum.
Am venit la Halmyris din dorinta de a cunoaste locurile unde s-au nevoit sfintii mucenici Epictet si Astion si de a participa la praznuirea lor. Acum dupa ce m-am bucurat de slujbele acestui praznic, dupa ce i-am cunoscut pe monahii de aici, am inteles ca aceasta manastire este si o scoala duhovniceasca aparte. Si cel mai bine se pot dobandi, in aceasta scoala, invataturile celor noua Fericiri - noua virtuti prin care putem dobandi fericirea vesnica. Aceasta pentru ca monahii acestei manastiri au o smerenie si o blandete aparte. Nici n-ar fi putut sa vietuiasca aici altfel de oameni. Acesti monahi, avandu-i ca pilda pe sfintii mucenici Epictet si Astion, au deprins aceasta ravna, in aceste locuri vitrege, de a lucra acest pamant, sadind vie, plantand copaci, ridicand constructii de dimensiuni impresionante.
Si cum oare ar fi izbandit daca n-ar fi purtat in suflete aceste nazuinte:
„Oare nu lui Dumnezeu se va supune sufletul meu? Ca de la El este mantuirea mea; / Pentru ca El este Dumnezeul meu, Mantuitorul meu si Sprijinitorul meu; nu ma voi clatina mai mult.
In Dumnezeu este mantuirea mea si slava mea; Dumnezeu este ajutorul meu si nadejdea mea este in Dumnezeu.”
CrestinOrtodox.ro
Nota de fundamentare - H.G. nr. 542/26-04-2006
Hotararea Guvernului nr. 542/2006 privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2006, pentru judetul Tulcea
Publicata in M.Of. nr. 370/28-04-2006
La 2 kilometri de comuna Murighiol, in vecinatatea ruinelor cetatii Halmyris, unde au fost facute in anul 2001 importante descoperiri arheologice, se construieste Manastirea Halmyris care se doreste a fi un lacas in concordanta cu tipologia traditionala specifica bisericii ortodoxe.
Mentionam ca autoritatile administratiei publice locale ale comunei Murighiol nu dispun de fonduri necesare efectuarii lucrarilor de constructii in prima faza, terasamente si fundatii.
In acest sens este necesara alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2006, pentru judetul Tulcea si alocarea acesteia bugetelor locale ale comunelor Frecatei si Murighiol.
Fata de cele prezentate, a fost promovata prezenta Hotarare a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2006, pentru judetul Tulcea.
Vasile Blaga
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.