Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia Mareste imaginea.


Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Baia - resedinta domneasca

 

Baia exista ca asezare medievala inchegata inca din jurul anului 1200, sau din prima jumatate a veacului al XIII-lea. Astazi, comuna Baia, aflata la 8 kilometri de Falticeni, face parte din judetul Suceava. Aici s-a aflat unul din cele mai vechi orase din Moldova, probabil cea mai veche resedinta domneasca a tarii. De la Baia, resedinta tarii se crede ca s-a mutat temporar la Siret, apoi la Suceava.
 

<a href='/biserici-si-manastiri-din-romania/67852-biserica-adormirea-maicii-domnului' _fcksavedurl='/biserici-si-manastiri-din-romania/67852-biserica-adormirea-maicii-domnului' title='Biserica Adormirea Maicii Domnului' class='linking auto'>Biserica Adormirea Maicii Domnului</a> - Baia

In orasul de aici s-a asezat o comunitate de germani (sasi sau germani din Galitia), prezenta acesteia fiind dovedita de faptul ca orasul medieval a avut un sigiliu cu legenda in limba latina. De la aceasta comunitate, precum si de la cea maghiara, au ramas doua biserici catolice - Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Biserica Sfintei Fecioare din Baia -, astazi ruinate.
 

          Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia               Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Localitatea Baia, situata pe raul Moldova, apare in documentele scrise in latineste cu denumirea de "Civitas Moldaviensis", fiind cunoscuta in trecut, pe romaneste, si sub numele de "Targul Moldovei". In izvoarele germane, variantele sunt: "Stadt Molde", "Molda" si "Mulda". Astazi comuna este formata din doua sate: Baia si Bogata.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Numele cel vechi al localitatii, intalnit in documentele maghiare - Moldavbanya - este tradus prin "Mina Moldovei", in ungureste "banya" inseamnand "mina". Mineritul, nefiind prezent in zona, intelegem ca numele de "banya" se refera la altceva. "Banya", pronuntat cu un anumit accent, insemna si "Bania, Domnia". Cuvantul "ban" insemna si domn, si moneda.
 

          Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia              Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Intr-un document din anul 1339, Baia trecea drept "cel mai mare oras de la est de Carpati". Pecetea targului poarta, in jurul cerbului decapitat, inscriptia: "Sigiliul orasului Moldavia, capitala Tarii Moldovenesti". In secolele XIV-XVI, Baia a fost unul dintre orasesele medievale cele mai dezvoltate din Moldova.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Baia - important centru religios

Baia nu a fost doar prima cetate de scaun a Moldovei ci si un foarte important centru religios. In veacul al XIII-lea, misionari dominicani au ridicat aici o biserica, iar in 1337 e amintita intr-un document si o biserica franciscana.
 

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

In anul 1410, din porunca voievodului Alexandru cel Bun, s-a inceput ridicarea catedralei catolice, cea mai mare din Moldova de atunci, ale carei impresionante ruine se vad si astazi.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Din 1420, Baia a fost si resedinta unei episcopii catolice, desfiintata, poate, dupa lupta din 14-15 decembrie 1467, unul dintre cele mai insemnate evenimente din viata orasului, unde ostile Sfantului Stefan cel Mare le-au zdrobit pe cele ale lui Matia Corvin. Cu acel prilej, orasul a fost distrus. Apoi a fost recladit casa cu casa, strada cu strada, reluandu-si intreaga activitate.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Un monument istoric de seama este Biserica Sfantul Gheorghe, ctitorita de Sfantul Stefan cel Mare, in urma victoriei asupra regelui Ungariei, Matia Corvin. Acum i se spune si Biserica Alba, fiindca nu a fost zugravita niciodata. Asemenea acesteia, nici Manastirea Putna, cea mai mare ctitorie a lui stefan, nu a fost pictata.
 

          Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia               Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Pe langa aceasta biserica domneasca, localitatea Baia mai adaposteste si un frumos monument istoric, Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a lui Petru Rares, din anul 1532. Portretul votiv il reprezinta pe ctitor, Petru Rares, impreuna cu doamna Elena si un fiu, poate Ilias.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Baia - Biserica Adormirea Maicii Domnului

Urmand drumul dinspre miaza-zi, care strabate peste dealul Timpesti, la 8 kilometri de Falticeni se afla localitatea Baia, care a fost cel mai vechi oras si prima capitala a Moldovei, dar care astazi e doar un sat ca multe altele, cu vestigii din vremurile de odinioara.
 

          Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia               Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o ctitorie a domnitorului Petru Rares din anul 1532. Biserica a fost zugravita de acelasi domn, in anul 1535.

         Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia                Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Biserica pastreaza atat pictura interioara cat si pe cea exterioara; in tabloul votiv apare ctitorul domnitor Petru Rares, Elena Doamna, sotia, si fiul lor Ilias.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia este construita din piatra si caramida, in plan rectangular, fara turla. Concentrand toate elementele functionale sub acelasi acoperis (pridvor, clopotnita, sanctuar propriu-zis), biserica a adoptat solutii tipice arhitecturii moldovenesti.
 

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Etajul pridvorului deschis prin patru arcade in arc frant, la care se adauga vesmantul somptuos al picturii exterioare, constituind un exemplar de factura clasica tarzie.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Intre anii 1993 si 2005, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia, s-au efectuat atat lucrari de conservare-restaurare a picturii, cat si lucrari de cercetare arheologica si de consolidare.
 

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Pe aceeaşi temă

22 August 2012

Vizualizari: 5652

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE