Biserica din Murgeanca

Biserica din Murgeanca Mareste imaginea.


Asezarea de la Murgeanca, de pe malul stang al lacu­lui Strachina, apare atestata prima data inca la anul 1576, intr-un hrisov prin care voievodul Alexandru II Mircea intarea slugii domnesti Carstila mosie la Murgeni. Dupa anul 1630, o parte a mosiei Murgeni Sarata era stapanita de Oprea din Bucu, ajuns mare aga in timpul domniei voievodului Matei Basarab, iar alta de neamul de mosneni Meiuta. Un hrisov datat 24 iulie 1646 mentiona ca Leca, al doilea pitar, fiul marelui aga Oprea, vindea ocina la Murgeni postelnicului Hranite Blagodescul, iar doua hrisoave din anul 1649 amintesc ca Leca Meiuta vanduse partea de ocina "la Sarata, din satul Murgeni" voievodului Matei Basarab, care a daruit-o Manastirii Vaideei (Slobozia). Numele mosiei si al asezarii aminteste de murg sau poate de vreun Murgul, intemeietor al asezarii sau primul locuitor al ei. Mosia Murgeanca, foarte intinsa, a fost stapanita, de-a lungul secolelor, intai de mosneni, apoi de diferite familii boieresti si de Manastirea Slobozia. La mijlocul secolului XIX, proprietar al mosiei Murgeanca era capi­tanul Alexandru Bratasanu.
 

Biserica din Murgeanca


Monumentul reprezentativ al satului este biserica parohiala Adormirea Maicii Domnului, ridicata la anii 1848-1849 de capitanul Bratasanu, proprietarul de a-tunci al mosiei Murgeanca. Biserica a fost reparata in anii 1884-1894, 1897,1905 si in cursul secolului XX, ultima data in anul 2001, prin eforturile preotului paroh Gabriel Stanciu. Aflata pe malul stang al lacului Strachina, in partea veche a satului Murgeanca, biserica are un plan de nava, cu un altar semicircular. Zidurile sunt sprijinite catre nord si sud de cate doi contraforti.

 

Doua turle oarbe, realizate din tabla si avand plan octog-onal, incununeaza incaperea tindei. Pictura a fost restau­rata in urma cu cativa ani si este intr-o stare foarte buna. Deasupra intrarii in biserica, se pastreaza pisania veche, cu litere chirilice in relief, incastrata in zidul estic al lacasului:

"ACEASTA SFINTA BIS/ERICA ESTE ZIDITA S/I INALTATA DIN TEME/LIE PRECUM SA VEDE/ DA CAPITAN ALECSAN/DRU BRATASANU CU SO/TIA LUI MARIA, FIU LUI,/ IO AN: HRAM ADORMIREA. 1849".

In tinda s-a pic­tat pisania noua, cu ocazia restaurarii zugravelii inte­riorului, in anul 2001. Aceasta mentioneaza:

"ZIDITU-S-A ACEST SFANT LOCAS DE BISERICA CU HRAMUL/ ADORMIREA MAICII DOMNULUI LA ANUL 1849 DE CTITORUL CAPITAN/ ALEXANDRU BRATASANU./ LA ANUL 2001, SUB PASTORIREA PREA SFINTITU­LUI EPISCOP/ DAMASCHIN - AL SLOBOZIEI SI CALARASILOR, PRIN OSARDIA PREOTU/LUI PAROH STANCIU GABRIEL SI CONTRIBUTIA MATERIALA A CREDINCIOSI/LOR PAROHIEI, BISERICA A FOST IMPODOBITA CU PICTURA. PICTOR CRISTEA V.".


In biserica se pastreaza si clopotul vechi, crapat odata cu trecerea vremii. in curtea bisericii, chiar langa zidul sudic al naosului, se afla mormantul ctitorului bisericii, capitanul Alexandru Bratasanu, raposat in anul 1873, potrivit inscriptiei funerare.

prof. drd. Stefan GRIGORESCU

Baraganul Ortodox

 

 

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 5036

Voteaza:

Biserica din Murgeanca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE