Manastirea Slatina - Nera

MANASTIREA SLATINA - NERA

Manastirea Slatina - Nera- Hram: "Cuvioasa Paraschiva"(14 octombrie)
- Adresa: Corn. Sasea Montana, jud. Caras-Severin, cod 1774
- Numarul de vietuitoare: 21 (viata de obste)
- Acces: Rutier - D.N. 57 pe Ruta Oravita- Intersectia de la Ciuchici -Macoviste - Sasea Montana, apoi pe drum forestier 2 km; C.F.R. - Gravita
- Posibilitati de cazare: 8 persoane
- Stareta: Monahia Siluana Petre
- Telefon: 0255/556280

Manastirea Slatina Nera este amplasata intr-o zona de deal, la 20 km. de Oravita, pe malul raului Nera, in apropierea localitatii Sasea Montana. Initiativa construirii acestui asezamant monahal apartine domnului Dr. Chirila loan, fost director al Asociatiei Cristiana din Bucuresti, originar din Slatina Nera si sponsorul principal al lucrarilor care se executa, in ziua de 15 martie 1994, la sediul protopopiatului Oravita a avut loc o discutie intre reprezentantii Asociatiei Cristiana si parintele protopop loan Varan, in care s-a convenit ca parohia Slatina Nera sa cedeze o parte din sesia parohiala, adica locul pe care s-a construit actuala manastire. La propunerea domnului Dr. Chirila loan Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat prin decizia nr. 3866 din 19 iulie 1994 infiintarea acestei manastiri, pusa sub purtarea de grija a Prea Cuvioasei maicii Paraschiva.

Piatra de temelie a bisericii manastiresti a fost asezata la 14 octombrie 1994 de catre episcopul Emilian Birdas al Caransebesului, in toamna anului 1994 au venit primele trei surori, stareta fiind numita rasofora Nicodima Moisa, care au inceput sa se ocupe de strangerea de fonduri financiare si materiale pentru constructia manastirii. 

In anul 1994 au inceput lucrarile de constructie a bisericii din lemn pe fundatie de beton, in prezent lucrarile fiind in stadiu de finisare. Stilul bisericii este moldovenesc, in plan triconic. Grinzile sunt imbinate in coada de! randunica. Spatiul bisericii est compartimentat in naos, pronaos si pridvor inchis. Naosul cu absidele foarte largi este mai spatios decat pronaosul, de car se delimiteaza prin pereti marginali din lemn,Interiorul bisericii sustinuti de stalpi sculptati. Catapeteasma este din lemn sculptat, in anu 1995 a inceput constructia unu corp de cladire care cuprind* chiliile maicilor si atelierul di plante medicinale. La i, octombrie 1997, Prea Sfintia S. Dr. Laurentiu Streza binecuvantat biserica. Cu acei prilej i-a fost inmanat domnuli Dr. Pavel Chirila diploma d ctitor principal al asezamantuli monahal de la Slatina Neri in anul 2000 s-a construit u alt corp de cladire cai adaposteste trapeza bucataria, precum si o cladi anexa pentru gospodarie. ( sprijin material si financiar d partea Centrului Eparhial, pi contributia credinciosilor d parohiile protopopiatul Gravita, a unor uniti economice si social Inspectoratul Silvic Caras Severin, Conel Caras - Sever Directia de drumuri si pod Timisoara(Sectia Oravit Ociolul Silvic Sasea Monta Grupul de pompieri Oravi Primaria orasului Oravita, Primaria din Sasea Montana, Prefectura si Consiliul Judetean Caras - Severin, manastirea incepe sa ia contur pe zi ce trece. ; Cand s-a initiat constructia manastirii, domnul Dr. Chirila loan a avut in vedere faptul ca ostenitoarele acestui asezamant monahal ar putea veni in sprijinul credinciosilor din zona, si nu numai al acestora, prin cultivarea si valorificarea plantelor medicinale atat a celor cultivate cat si cele din flora spontana. De asemenea, este in curs de amenajare un cabinet stomatologic pentru credinciosii din zona, una din vietuitoare fiind licentiata in medicina, specializarea stomatologie. O alta ocupatie a vietuitoarelor este apicultura, in prezent manastirea avand peste 20 de familii de albine. Sunt in curs de amenajare un atelier de croitorie si altul de pictura.

La cererea obstii monahale, cu aprobarea si binecuvantarea Prea Sfintitului Dr. Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, manastirii Slatina Nera i-a fost daruit, in 5 octombrie 2001, prin bunavointa inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Dr. Daniel Ciubotea, un vesmant care a fost pus pe racla cu sfintele moaste ale Prea Cuvioasei Paraschiva, pentru a fi de folos tuturor celor care cu credinta se vor ruga la mijlocirea Sf. Paraschiva.

Obstea Manastirii Slatina Nera

Manastirea are viata de obste, in prezent fiind 25 vietuitoare indrumate de maica stareta Siluana Petre si parintele Evloghie Muntean, care tin aprinsa candela spiritualitatii noastre ortodoxe, alaturi de celelalte asezaminte monahale din Eparhia Caransebesului.

Sfintele slujbe, corul minunat al maicilor si ospitalitatea obstii monahale ofera oricarui credincios care calca pragul manastirii clipe de inaltare a sufletului catre Dumnezeu pentru a se incarca cu puterile dumnezeiesti ale Sfantului Duh.