Schitul Poiana Marului

SCHITUL POIANA MARULUI

Schitul Poiana Marului- Hram: "Inaltarea Domnului" (40 de zile dupa invierea Domnului)
- Adresa: Com. AAaru, Statiunea Poiana Marului, jud. Caras-Severin, cod 327439
- Numarul de vietuitori: 5 (viata de obste)
- Acces: Rutier: Drumul inter judetean Caransebes - Hateg
- Simeria. Din loc. Zavoi se ia drumul spre Statiunea Poiana Marului (circa 15 km.); C.F.R. Zavoi,
- Posibilitati de cazare: in curs de amenajare
- Staret: Ieromonah Arsenie Ciutac
- Telefon: 0740/206165

In peisajul turistic banatean, Statiunea Poiana Marului ocupa ur loc aparte, conferit de calitatile mediului ambiant si de pozitia geografica un amfiteatru imens in forma de potcoava, a carui arena o reprezinti vatra statiunii si lacul de acumulare.

Inainte de 1989, in jurul statiunii au fost construite mai multe salasi ale locuitorilor din zona care, din punct de vedere religios, apartineau di parohia Maru. Din initiativa preotului paroh Dorel Fercea si a credinciosilo s-a ajuns ca in apropierea cimitirului din statiune sa se ridice o capei, pentru trebuintele religioase. O parte din fundatie a fost pusa inainte di 1989, lucrarile fiind sistate din lipsa de fonduri. Dupa evenimentele politic de la 1989, mai multi credinciosi din Timisoara, Deva, Resita si-au construi in aceasta zona Interiorul capelei Schitului Poiana Maruluicase de vacanta. Asa se face ca in 1994, o data cu alegere, noului episcop al Episcopiei Caransebesului (reinfiintata) a Prea Sfintitului Emilian Birdas, s-a hotarat reinceperea lucrarilor. Dar din nou au fost intrerupte din lipsa banilor.

Dupa moartea episcopului Emilian Birdas a fost ales un nou episcop, profesorul Pr. Dr. Liviu Streza de la Facultatea de Teologie din Sibiu, in anul 1999, P.S. Sa a facut o vizita la Poiana Marului, a stat de vorba cu cativa dintre locuitori, cu cei aflati la conducerea Trustului de Constructii Hidroenergetica, si a propus infiintarea unui schit.

In anul 2000, la 12 august, s-a slujit prima Sf. Liturghie de catre Prea Cuviosul Arhim.Visarion Joanta, exarhul manastirilor din Episcopia Caransebesului. Cu acest prilej a fost instalat ca staret parintele Dimitrie Bica, fost vietuitor la Schitul Piatra Scrisa. Parintele lorest a venit cu inca trei frati.

Prin bunavointa Ocolului Silvic de la Zavoi, in special a domnului inginer Trandafir Dumitrascu, a fost data una dintre cabane pentru vietuitorii schitului, impreuna cu credinciosii din zona, au reusit sa construiasca o bisericuta in care sa se savarseasca slujbele bisericesti, continuandu-se lucrarile si la biserica mare a schitului, in numai doi ani de zile s-a ridicat si noua biserica, fiind pusa sub acoperis in proportie de 90%.

Arhitectura bisericii este in stil bizantin (cruce greaca), in prezent este pregatita pentru Schitul Poiana Maruluilucrarea de pictura. Alaturi s-a ridicat provizoriu o cladire din lemn care adaposteste 5 chilii, o trapeza si bucatarie. Este in curs de executie catapeteasma sculptata in lemn de stejar.

Dupa plecarea parintelui lorest, schitul este incredintat purtarii de grija a parintelui Arsenie Ciuta, care, impreuna cu vietuitorii schitului, cu ajutorul material si financiar al unor firme si institutii din Otelul Rosu, Caransebes, Resita, Timisoara, Deva si Alba-lulia, fac eforturi deosebite pentru a prinde contur, pe zi ce trece, intregul ansamblu manastiresc, care va deveni o oaza spirituala pentru toti vizitatorii statiunii montane.

Cadrul natural si aerul curat ofera pelerinului si turistului momente de inaltare sufleteasca si sanatate trupeasca. Pe timpul iernii se poate practica schiul si saniusul.

Cateva zile petrecute in aceasta statiune ofera oricui posibilitatea de a se intari sufleteste si trupeste, pentru ca, apoi, coborand din nou in satele si orasele unde isi desfasoara activitatea, sa -si reia cu puteri sporite lucrul.