Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
MANASTIREA BREBU
- Hram: "Acoperamantul Maicii Domnului" (1 octombrie)
- Adresa: Corn. Brebu, jud. Caras-Severin, cod 1668
- Numarul de vietuitoare: n (viata de obste).
- Acces: Rutier - Soseaua Caransebes
-Resita; C.F.R.- Brebu
- Posibilitati de cazare: 10 persoane
- Stareta: Monahia Sofronia Crasmar
- Telefon: 0255/232585; 0740/218743
Manastirea Brebu se afla pe soseaua care leaga orasul Caransebes de Resita, intre localitatile Brebu si Soceni, fiind asezata pe un mic platou de o frumusete deosebita
In anul 1997, din initiativa primarului corn. Brebu, domnul loan Pacurariu, a unor credinciosi din satele invecinate si a familiei Toma Itariu care a donat terenul (2 hectare) in locul numit "Valea popii" s-a pus temelia unei asezari monahale in aceasta parte a Banatului Montan, cu hramul Acoperamantului Maicii Domnului, primele vietuitoare, in prezent, aceasta cladire are destinatia de arhondaric pentru credinciosii care-si gasesc in aceasta manastire alinarea suferintelor sau bucuria de a fi mai aproape de Dumnezeu, in toamna anului 1997 s-a pus temelia pentru bisericuta din deal precum si a cladirii care va cuprinde, trapeza, bucataria, chiliile maicilor si un arhondaric. Bisericuta din deal are o forma dreptunghiulara, cu spatiul repartizat in altar, pronaos si naos. Naosul se delimiteaza de pronaos printr-un perete de zid cu sarbatoare mult indragita de vietuitorii manastirilor, sarbatoare care in popor mai este cunoscuta si sub numele de Procov. in sedinta Consiliului Eparhial din 15 noiembrie 1997, la propunerea Prea Sfintitului Episcop al Caransebesului, Dr. Laurentiu Streza, s-a aprobat infiintarea acestui asezamant ca schit de calugarite.
Construirea schitului s-a facut in mai multe etape. Mai intai s-a ridicat o cladire modesta, construita din lemn, care adapostea cateva chilii pentru o mare deschizatura la mijloc. Catapeteasma, tronul arhieresc, stranile, tetrapoadele sunt sculptate in lemn de stejar, cu forma ornamentale specific ortodoxe: frunza de vie cu struguri, frunza de stejar, etc., executate de sculptorul Vasile Apucaloaie din Grumazestii Neamtului. Acoperisul este foarte inalt (25101) si este acoperit cu tabla zincata. Cu ajutorul credinciosilor din Brebu, Soceni, Ezeris, Cornutei, Ruginosu etc., cu sprijinul domnului primar loan Pacurariu si al unor oameni de buna credinta din Resita si Caransebes s-a ajuns la punerea sub acoperis a micii bisericute, in anul 1998 a venit aici maica Sofronia Crasmar cu patru maici de la Manastirea Vasiova careia i se incredinteaza conducerea schitului. Noua stareta dimpreuna cu obstea se ocupa in mod deosebit pentru finalizarea lucrarilor la noua bisericuta, arhondaric si casa chiliilor. De asemenea s-a inceput lucrarea de pictura in fresca, executata de doi tineri pictori din Cluj, Eduard si Victor, in toamna anului 1999, la 1 octombrie, Prea anului 1999, la i octombrie, Prea Sfintitul Episcop Laurentiu Streza al Caransebesului impreuna cu un sobor mare de preoti a tarnosit (sfintit) biserica schitului.
Intre obiectele de cult cu o valoare artistica deosebita se afla iconostasul executat din lemn de stejar cu ornamente specifice: frunze de vita devie cu struguri, coloane in forme de franghie rasucita. Toate icoanele de pe iconostas sunt executate in foaie argintata de mesteri din Tg. Neamt, in interiorul Bisericii se afla o frumoasa icoana a Maicii Domnului executata de aceeasi mesteri, incadrata de o sculptura de lemn. Vesmantul bogat de argint aurit al acestui obiect cultic da o valoare deosebita, fiind socotit cel mai pretios odor al manastirii. Ambianta interiorului este completata de un candelabru mare aflat in fata Sf. Altar, executat in Grecia, si un altul mai mic aflat in Sf.Altar. Clopotnita(provizorie) se afla pe un schelet metalic, cuprinzand doua clopote executate de mesteri din Tg. Mures, urmand ca in viitorul apropiat sa se construiasca o noua clopotnita. Intrarea in manastire se face printr-o poarta sculptata in stejar masiv, executata de mesteri din Maramures, in prezent sunt in curs de amenajare un atelier de croitorie si altul de broderie. La o distanta de 300 m, inspre padure, s-a construit o cladire anexa pentru trebuintele gospodaresti. Se afla in curs de proiectare noul plan de sistematizare a asezamantului monahal.
La propunerea Prea Sfintitului Laurentiu, Episcopul Caransebesului, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat transformarea schitului in manastire de rnaici(Cf. Act nr. 3255/20 iunie 2000. Obstea manastirii cunoaste in prezent un moment de ascensiune atat pe planul vietii materiale cat si pe plan duhovnicesc, in ciuda tuturor greutatilor materiale prin care trece tara noastra.
Prin frumusetea slujbelor, prin buna administrare a manastirii, prin tinuta elevata a raporturilor interumane cu toti cei care calca pragul acestui asezamant monahal, manastirea Brebu a ajuns sa fie cunoscuta de catre credinciosii din apropiere, dar si de catre cei mai de departe ca un loc in care se preamareste Dumnezeu si de odihna sufleteasca