Schitul Gornea - Sichevita

SCHITUL GORNEA - SICHEVITA

Schitul Gornea- Hram: "Intrarea in biserica a Maicii Domnului"(21 noiembrie)
- Adresa: Corn. Sichevita, sat. Cornea, jud. Caras
- Severin, cod 327344
- Numarul de vietuitori: 5 (viata de obste)
- Acces: Drumul interjudetean Orsova - Moldova Noua (pe Clisura Dunarii)
- Posibilitati de cazare: in curs de amenajare
- Staret: Monahia Macaria Grapean
- Telefon: 0255/545185

Ultimele descoperiri arheologice efectuate pe Clisura Dunarii au scos la iveala ruinele unei cladiri in forma de nava cu mai multe compartimente (villa rustica), probabil locuinta unei familii instarite, atestata documentar din sec. IV - V. Cu prilejul sapaturilor au fost scoase la iveala si cateva obiecte cu insemne crestine. Lucrul acesta dovedeste existenta unei vieti crestine pe aceste meleaguri. Aceste ruine se gasesc pe drumul interjudetean Orsova - Moldova Noua, la o distanta de 1,5 km spre vest de la intersectia care duce spre Cornea si Sichevita.

Schitul este asezat la o distanta de 200 m de la soseaua care duce spre Moldova Noua, la intersectia care indica drumul spre Gornea. Ideea construirii acestui schit apartine protopopului Oravitei, Pr. loan Varan, si primarului comunei Sichevita, Gheorghe Birtea. A fost donat Episcopiei un fost pichet de graniceri, in luna lui mai 2001 au venit aici primii vietuitori: monahiile Macaria si Anastasia Grapean de la Manastirea Dealu (Targoviste) si parintele Valerian Grapean de la Schitul Patrunsa (Valcea). in Masa Sf. Altardecurs de un an de zile s-a reusit sa se amenajeze o capela in interiorul cladirii care adapostea camerele granicerilor, o staretie si 6 chilii. Lucrarile au fost binecuvantate la hramul manastirii, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, de catre P. S. Dr. Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, un sobor de preoti si un mare numar de credinciosii din localitatile de pe Clisura Dunarii, in anul 2002 s-a construit o trapeza, bucatarie, arhondaric pentru credinciosi, precum si doua chili: una pentru preotul slujitor si alta pentru doua maicute, in anul 2003, la sarbatoarea Izvorul Tamaduirii, s-a pus piatra de temelie pentru noua biserica, a carui plan arhitectonic este in cruce greaca (bizantina), fiind pregatite lucrarile pentru turnarea fundatiei. Este un schit de calugarite, stareta fiind monahia Macaria Grapean, absolventa a Facultatii de Teologie din Bucuresti. Schitul va avea un rol important in reinnoirea vietii spirituale pe aceste meleaguri si in pastrarea traditiei monahale ortodoxe.

Cadrul natural ofera o liniste si odihna sufleteasca deosebita, mai ales vara, cand se poate face o plimbare pe malul Dunarii, meditand asupra cuvintelor psalmistului: "Cat de minunate sunt lucrurile tale, Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut. Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria" (Ps. 18,1).