Schitul Fenes

SCHITUL FENES

Schitul Fenes - Moment din timpul Sfintei Liturghi- Hram: "Sf. Nectarie" ( 9 noiembrie).
- Adresa: Corn. Armenis, sat. Fenes, jud. Caras-Severin, cod 327006
- Numarul de vietuitoare: 8 (viata de obste).
- Acces: Rutier: DN6 Caransebes-Baile Herculane (la 25 km de Caransebes); C.F.R. pe ruta Caransebes-Baile Hercu­lane, cu coborare in statia Armenis.
- Posibilitati de cazare: 10 persoane
- Stareta: Monahia Macrina Vieriu
- Telefon: 0255/529818; 0745/301475 in apropierea localitatii Fenes, Corn. Armenis, inainte de 1989 a inceput construirea unui lac de acumulare. Asa s-au ridicat mai multe locuinte (baraci) pentru cei care lucrau aici. Dupa 1989, lucrarile au stagnat, multe din aceste locuinte fiind parasite, unele aflandu-se intr-o stare avansata de degradare. 

Prin purtarea de grija a parintelui Constantin Bertea, Vicar administrativ al Episcopiei Caransebesului, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Dr. Laurentiu Streza, a inceput amenajarea unui schit in apropierea lacului de acumulare. Au fost donate Episcopiei Cransebesului cateva dintre aceste locuinte si au fost aduse primele vietuitoare, conducerea schitului fiind incredintata monahiei Macrina Vieriu.

Cu sprijin de la Centrul Eparhial, al Ministerului Culturii si Cultelor, si nu in ultimul rand al unor oameni de buna-credinta, s-a amenajat o capela pentru desfasurarea sfintelor slujbe, staretie, trapeza, iar in alta cladire chilii pentru vietuitorii acestui asezamant, in prezent se fac demersurile pentru proiectarea intregului ansamblu manastiresc. La realizarea lui sunt chemati sa-si aduca contributia toti oamenii de buna credinta. Jertfa lor materiala si financiara va fi o caramida duhovniceasca asezata la constructia Paraclisul de iarna, trapeza si atelierele de pictura si croitorieCasei Domnului, pentru care Biserica si vietuitorii acestei manastiri se vor ruga de-a pururi: Pentru ctitorii si binefacatorii acestui sfant locas sa-i pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.

Cadrul natural inconjurat de paduri de fag si brad ofera un mediu prielnic pentru desfasurarea unor activitati culturale, sociale si spirituale pentru tineri si credinciosi, in felul acesta, si Episcopia Caransebesului, prin asezamintele sale monahale, contribuie la reinnoirea spirituala, sociala si culturala in care este angajata intreaga Biserica Ortodoxa Romana.

Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti cei care vor trece pragul manastirii noastre !