Asezamantul monahal - social Baile Herculane

ASEZAMANTUL MONAHAL - SOCIAL BAILE HERCULANE

Poarta de intrare a asezamantului- Hram: "Nasterea Maicii Domnului" (8 septembrie)
- Adresa: Nicolae Stoica de Hateg (Vila Dobosanu), cod 325200
- Numarul de vietuitori: 4 (viata de obste)
- Acces: Rutier: DN 6/E 70, Orsova - Caransebes - Timisoara; C.F.R. Baile Herculane.
- Posibilitati de cazare: in curs de amenajare
- Staret(director): Monahia Teodora Jemna
- Telefon: 0255/560104; 0744/396134

Dupa evenimentele politice petrecute la sfarsitul anului 1989, Biserica are din nou posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in diverse sectoare ale vietii sociale. La aceasta activitate de innoire spirituala si caritativ - sociala este chemat sa contribuie si monahismul, parte integranta a structurii organizatorice a Bisericii. Asa a aparut initiativa Prea Sfintiei Sale Dr. Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, de a construi un asezamant monahal in statiunea Baile Herculane, situata pe soseaua nationala Caransebes - Orsova-Drobeta Turnu-Severin, la o distanta de 6 km de gara orasului.Oportunitatea construirii acestui asezamant se datoreaza faptului ca in aceasta statiune Episcopia Caransebesului a primit ca donatie, in anul 1925, o vila donata de familia Dobosanu. in anul 1946, vila a fost luata de regimul comunist, fiind folosita de mai multe institutii de stat, apoi adaptata pentru turism. Este o constructie cu etaj, avand peste 40 de camere, aflate intr-o stare avansata de degradare, in anul 1998 a fost retrocedata Episcopiei Caransebesului, care a decis ca aici sa se infiinteze un asezamant social- monahal, ca el sa fie un loc de odihna si tratament pentru cler si credinciosi cu posibilitati financiare mai reduse, dar si un loc de viata duhovniceasca. Asa au fost aduse aici primele maici: Catapeteasma ParaclisuluiMonahia Teodora Jemna, numita ca stareta si directoare a asezamantului, si monahia Marina Caniparu, numita econom, ambele foste vietuitoare la Manastirea Sf.llie - Vasiova.

Cu sprijin substantial din partea Centrului Eparhial, al Protopopiatului Baile Herculane si al unor oameni de buna credinta, au inceput lucrarile de reparatie a cladirii. La parter, in doua camere, a fost amenajat un paraclis unde zilnic se savarsesc sfintele slujbe prevazute in randuielile vietii monahale, preot slujitor fiind parintele Macarie Jutul. Paraclisul a fost sfintit la 27 decembrie 1999 de catre P.S. Dr. Laurentiu Streza, inconjurat de un sobor de preoti.

Credinciosii care vin in aceasta statiune pentru a-si usura problemele de sanatate sunt rugati sa cerceteze si acest loc de spiritualitate ortodoxa unde au posibilitatea sa se reculeaga sufleteste si sa se bucure de asistenta duhovniceasca a vietuitorilor.

Va asteptam cu drag!