Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Caransebesul este unul din centrele eparhiale cele mai vechi, atestate documentar inca din secolul al XV-lea. Activitatea acestei episcopii este binecunoscuta in istoria Bisericii. Din pacate, sub regimul comunist, Episcopia Caransebesului a fost desfiintata in anul 1949, aici ramanand in continuare Academia Teologica, redusa in anul 1955 la nivel de Seminar Teologic si Scoala de cantareti bisericesti. Evenimentele politice din anul 1989 au avut un efect benefic si asupra activitatii Bisericii. Asa se face ca Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat reinfiintarea Episcopiei Caransebesului, lucru implinit in anul 1994. Primul titular al noii eparhii reinfiintate a fost P. S. Emilian Birdas care a propus Consiliului Eparhial infiintarea acestui schit in incinta Seminarului Teologic.
Biserica a fost construita intre anii 1976 -1979, prin staruinta si purtarea de grija a inalt Prea Sfintitului Parinte Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, director fiind Pr. Prof. Traila Gherga. A fost sfintita la 26 octombrie 1980 de catre Prea Sfintitul Timotei Seviciu, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Ea a fost construita pentru practica religioasa a elevilor seminaristi, dar dupa reinfiintarea Episcopiei este folosita si pentru serviciile religioase ale personalului monahal de la Centrul Eparhial. Este o constructie din zid de caramida. Are spatiul compartimentat in altar, naos foarte spatios si pridvor inchis. Naosul are o bolta semicirculara. Catapeteasma, iconostasul si stranele sunt sculptate in lemn de stejar. Deasupra pridvorului sunt amplasate trei turle oarbe hexagonale: cea din mijloc mai mare, iar celelalte doua mai mici. Intrarea se face pe o usa sculptata cu doua canaturi.
Pictura in fresca a fost executata in anul 1982 de pictorul bisericesc loan Sulea. Deasupra usii, in exterior, este pictat Sfantul Ierarh losif cel Nou de la Partos, Mitropolitul Timisoarei, in interior, deasupra usii de intrare in naos, sunt pictate scene din viata si activitatea Sf. losif cel Nou de la Partos, purtatorul de grija al acestui asezamant teologic. O contributie deosebita in viata si activitatea acestui asezamant a avut-o Prea Sfintitul Episcop Dr. Laurentiu Streza din initiativa caruia s-a reinfiintat Facultatea de Teologie, sectia Teologie-lstorie, din cadrul Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita. Seminarul Teo-logic-Liceal "Ioan Popasu" si Facultatea de Teologie - Istorie pregatesc viitori slujitori ai Bisericii din Episcopia Caransebesului. Trimite, Doamne, harul Tau peste toti cei care ostenesc in a-ceasta institutie bisericeasca: elevi, studenti, profesori si binefacatori, ca sa ne lumineze mintea tuturor pentru a putea face lucrul Domnului si a putea pregati tanara generatie spre a fi cu adevarat "lumina lumii" si "sarea pamantului".