Asezamantul monahal social Ruschita

ASEZAMANTUL MONAHAL SOCIAL RUSCHITA

Biserica Buna Vestire - Hram: "Buna -Vestire"(25 martie)
-Adresa: Corn. Rusca Montana, sat. Ruschita, jud. Caras-Severin, cod 327321
- Numarul de vietuitori: 2 (viata de obste)
-Acces: Rutier: Drumul interjudetean Caransebes- Hateg - Simeria. Se urmareste indicatorul spre Rusca Montana din loc. Voislova.
- Posibilitati de cazare: in curs de amenajare
-Staret: Sub indrumarea P.C. Pr. Sorin Toma ( parohia Rusca Montana)
-Telefon: 0255/524036

Initiativa construirii acestui asezamant apartine P.S. Dr. Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, in urma unei vizite pastorale in localitatea Ruschita, afectata grav de inundatiile din primavara anului 1999, s-a constatat ca multe din blocurile de locuinte erau parasite si aflate intr-o stare de degradare avansata. Pana in anul 1989, in aceste blocuri locuiau minerii si familiile lor care lucrasera la mina din localitate si la cariera de marmura. Asa s-a ivit gandul de a se infiinta un Centru cultural si spiritual pentru tineri. Educatia religios-morala si culturala isi are rolul ei in pregatirea acestei generatii in duhul autentic al 3 valorilor religioase si culturale ale poporului si ale jr ortodoxiei, cu atat mai mult cu cat astazi suntem luati cu asalt de curente si conceptii religioase si culturale straine. Iata, deci, oportunitatea ridicarii unei astfel de institutii bisericesti.Este o munca grea, care cere mult efort si oameni cu vocatie pentru lucrul acesta. Prin decizie guvernamentala au fost donate Episcopiei Caranse-besului trei blocuri, in apropiere s-a amenStarea cladirilor in momentul preluarii de catre Episcopieajat o capela in care se savarsesc sfintele slujbe. Capela, zidita din piatra, are plan arhitectonic de nava. Pana in anul 2000, nu exista un locas de cult ortodox, slujbele fiind savarsite in capela romano-catolica. in anul 2001 au venit aici primii vietuitori care, impreuna cu parintele Sorin Toma, parohul din Rusca Montana, responsabil cu administrarea asezamantului, au inceput lucrarile de restaurare si amena-jare.

"Adu-Ti aminte, Doamne, de cei ce aduc daruri si fac bine in sfintele Tale biserici... si trimite peste noi toti milele Tale cele bogate".