Lexicon al Bunei Cuviinte A


A

"Acum deci lepadati si voi toate acestea: mania, iutimea, rautatea, defaimarea, cuvantul de rusine din gura voastra. Nu va mintiti unul pe altul, fiindca v-ati dezbracat de omul cel vechi, dimpreuna cu faptele lui, si v-ati imbracat cu cel nou, care se innoieste, spre deplina cunostinta, dupa chipul Celui Ce l-a zidit!" (Col. 3, 8-10)

"Ai auzit cuvant? Sa moara la tine; fii fara grija, ca nu te va sparge!" (Isus Sirah 19, 10)

"Ai grija de nume, ca acesta iti va ramane mai mult decat o mie de comori mari de aur! Viata cea buna are zilele numarate, iar numele cel bun in veci ramane." (Isus Sirah 41, 15-16)

"Amaraciune sufletului este vinul cand se bea mult; certuri si caderi face. Betia inmulteste mania celui fara de minte spre impiedicare si imputineaza virtutea si agoniseste rani." (Isus Sirah 31, 34-35)

"Apropiati-va catre mine, cei neinvatati, si ramaneti in casa invataturii! Pentru ce intarziati la acestea, desi sufletele voastre inseteaza foarte? Am deschis gura mea si am grait: Agonisiti-va fara de argint! Supuneti cerbicia voastra sub jug si sa primeasca sufletul vostru invatatura; aproape este de cei care o cauta! Vedeti cu ochii vostri ca putin m-am ostenit si multa odihna mi-am aflat. Luati invatatura, ca mult argint si mult aur veti castiga cu ea! Sa se veseleasca sufletul vostru de mila Domnului si sa nu va rusinati de lauda Lui!" (Isus Sirah 51, 30-36)

"Ascultati-Ma pe Mine, voi, cunoscatori ai dreptatii, popor care esti cu legea Mea in inima! Nu te teme de ocara oamenilor si de batjocura lor sa nu te infricosezi! La fel ca pe un vesmant ii va manca molia si ca pe lana viermii ii vor mistui. Dar dreptatea Mea va ramane in veac si mantuirea Mea din neam in neam." (Isaia 51, 7-8)

"Asa sa graiti si asa sa lucrati, ca unii care veti fi judecati prin legea libertatii. Caci judecata este fara mila pentru cel care n-a facut mila. Si mila biruieste in fata judecatii. Ce folos, fratii mei, daca zice cineva ca are credinta, iar fapte nu are? Oare credinta poate sa-l mantuiasca? Daca un frate sau o sora sunt goi si lipsiti de hrana cea de toate zilele, si cineva dintre voi le-ar zice: Mergeti in pace! Incalziti-va si va saturati!, dar nu le dati cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul? Asa si cu credinta: daca nu are fapte, e moarta in ea insasi. Dar va zice cineva: Tu ai credinta, iar eu am fapte; arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata din faptele mele credinta mea. Tu crezi ca unul este Dumnezeu? Bine faci; dar si demonii cred si se cutremura. Vrei insa sa intelegi, omule nesocotit, caci credinta fara de fapte moarta este?" (Iacov 2, 12-20)

"Asadar, daca ati inviat impreuna cu Hristos, cautati cele de sus, unde Se afla Hristos sezand de-a dreapta lui Dumnezeu. Cugetati cele de sus, nu cele de pe pamant; caci voi ati murit si viata voastra este ascunsa cu Hristos intru Dumnezeu. Iar cand Hristos, Care este viata voastra, Se va arata, atunci si voi impreuna cu El va veti arata intru slava. Drept aceea, omorati madularele voastre cele pamantesti: desfranarea, necuratia, patima, pofta cea rea si lacomia, care este inchinare la idoli, pentru care vine mania lui Dumnezeu peste fiii neascultarii, in care pacate ati umblat si voi odinioara, pe cand traiati in ele. Acum deci lepadati si voi toate acestea: mania, iutimea, rautatea, defaimarea, cuvantul de rusine din gura voastra. Nu va mintiti unul pe altul, fiindca v-ati dezbracat de omul cel vechi, dimpreuna cu faptele lui, si v-ati imbracat in omul cel nou, care se innoieste spre deplina cunostinta, dupa chipul Celui Ce l-a zidit!" (Col. 3, 1-10)

"Atunci va vor da pe voi spre asuprire si va vor ucide si veti fi voi urati de toate neamurile pentru numele Meu. Atunci multi se vor sminti si se vor vinde unii pe altii; si se vor uri unii pe altii. Si multi prooroci mincinosi se vor scula si vor amagi pe multi. Iar din pricina inmultirii faradelegii, iubirea multora se va raci. Dar cel ce va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui." (Matei 24, 9-13)

"Ati auzit ca s-a zis: "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Eu insa va spun voua: Nu va impotriviti celui rau; iar cui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt. Celui ce voieste sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Iar de te va sili cineva sa mergi o mila, mergi cu el doua. Celui care cere de la tine, da-i; si de la cel ce voieste sa imprumute de la tine, nu intoarce fata ta." (Matei 5, 38-42)

Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau". Iar Eu va zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti! Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii aceleasi lucruri? Si daca imbratisati numai pe fratii vostri, ce faceti mai mult? Au nu fac si neamurile acelasi lucru? Fiti dar voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel Ceresc desavarsit este!" (Matei 5, 43-48)

"Ati auzit ca s-a zis celor de demult: "Sa nu savarsesti adulter!". Eu insa va spun voua: Oricine se uita la femeie poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui." (Matei 5, 27-28)

"Ati auzit ca s-a zis celor de demult: "Sa nu ucizi!"; iar cine va ucide, vrednic va fi de osanda. Eu insa va spun voua: Oricine se manie pe fratele sau, vrednic va fi de osanda; si cine va zice fratelui sau: "Netrebnicule!", vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: "Nebunule!", vrednic va fi de gheena focului." (Matei 5, 21-22)

"Auzi, Dumnezeule, glasul meu cand ma rog Tie; de la frica vrajmasului scoate sufletul meu! Acopera-ma de adunarea celor ce viclenesc, de multimea celor ce lucreaza faradelege, care si-au ascutit ca sabia limbile lor si ca niste sageti arunca vorbele lor veninoase, ca sa sageteze din ascunzisuri pe cel nevinovat! Fara de veste il vor sageta pe el si nu se vor teme. Intaritu-s-au in ganduri rele. Grait-au ca sa ascunda curse; spus-au: "Cine ne va vedea pe noi?" Iscodit-au faradelegi si au pierit cand le iscodeau, ca sa patrunda inlauntrul omului si in adancimea inimii lui. Dar Dumnezeu ii va lovi cu sageata si fara de veste ii va rani, ca ei singuri se vor rani cu limbile lor." (Ps. 63, 1-8)