Lexicon al Bunei Cuviinte I

I

Inainte de toate, sa punem pe hartia rugaciunii noastre o multumire sincera!

In calea lui Dumnezeu sa umblam cu oranduiala.

In cuvantari orice asprime sa lipseasca. Pentru ca sfiala si neprihanirea stiu sa infrumuseteze pe oamenii cu judecata.

In locurile in care te-ai obisnuit sa-ti fie frica, nu pregeta sa te duci pe intuneric! Iar de vei tremura putin, aceasta patima copilareasca si de ras va imbatrani impreuna cu tine.

In rugaciunea noastra sa aducem ca jertfa lui Dumnezeu caldura mintii si strigatul inimii, nu aratarea trupului si strigatele. Rugaciunea sa fie facuta cu evlavie, cu inima sfasiata de durere, cu lacrimi si in tacere.

In rugaciune ia aminte la tine, adica aduna-ti mintea si o uneste cu sufletul. In timpul mesei sa tacem si sa ne rugam.

In toate cele ce ne pricinuiesc noua necinstire trebuie sa tacem. Dar in cele ce se fac altei persoane, sa spunem cuvant de aparare!

In toate faptele tale sa premearga neprihanirea trupului si curatia constiintei. Caci fara acestea, zadarnic e in fata lui Dumnezeu orice lucru.

In toate lucrurile savarsite si in toate felurile de vietuire, fie intru ascultare, fie intru neascultare, fie vazute, fie gandite, acesta sa-ti fie dreptarul: Daca sunt dupa Dumnezeu!

Inainte de toate, sa ne pazim toti constiinta noastra in toate, in cele cu privire la Dumnezeu, la aproapele si la lucruri. Si inainte de a spune sau de a face ceva, sa cercetam de e dupa voia lui Dumnezeu.

Inalta-te mai mult prin viata decat prin gandire. Viata ta te poate face nobil, dar gandul te va duce pana la o mare cadere. Nu te ridica la inaltime, ca sa nu cazi in adancime!

Incearca sa fii moderat in folosirea hranei, spre slava lui Dumnezeu.

Inchide gura si adu la tacere obraznicia celor neascultatori cu blandetea si cu pacea buzelor.

Incredinteaza mai degraba gandul tau unui om neinvatat, dar care a facut cercarea lucrurilor, decat unui filosof invatat, care vorbeste din citiri, fara cercarea lucrurilor!

Indeparteaza-te de cel ce vietuieste cu nepasare, chiar daca a dobandit nume mare in fata multora!

Indestuleaza-te cu cat ai, ca nu cumva, purtandu-te cu nemultumire, sa te pedepsesti singur, fara sa simti!

Infraneaza iutimea sufletului cu dragostea; vestejeste partea poftitoare a lui cu infranarea; inaripeaza partea rationala a lui cu rugaciunea.

Intariti in credinta pe cei dintr-un neam de sange cu voi si povatuiti-i sa lepede relele lor obiceiuri paganesti.

Intinde haina ta peste cel ce a gresit si acopera-l. Si daca nu poti lua asupra ta greselile lui si nu poti primi si certarea, si rusinea in locul lui, rabda-l macar si nu-l rusina!

Intrucat duhul tau este templu, sa nu ingadui in el nici o necuratie!

Intelept este cel ce, in adevarul inimii lui, isi intelepteste vederea mintii, ca sa nu priveasca fara rusine la gandurile desfranate.

Invata ce vrei si sa stii ce poti; insa un lucru trebuie sa stii: ca intotdeauna este mai de pret purtarea cea buna decat multa stiinta.

Invatati sa va purtati sarcinile unii altora, invatati sa va respectati unii pe altii!

Iti faci semnul crucii? Fa-l desavarsit! Nu un gest schilod, din graba, ca sa nu aiba vreun rost. Nu! Semnul crucii cu adevarat e facut cu ragaz deplin, larg, de la frunte la piept si de la un umar la celalalt.