Lexicon al Bunei Cuviinte F

F

"Femeilor, supuneti-va barbatilor vostri, precum se cuvine, in Domnul! Barbatilor, iubiti pe femeile voastre si nu fiti aspri cu ele!" (Col. 3, 18-19)'

"Fericit este acela care nu se va sminti intru Mine!" (Matei 11,6)

"Fericit este barbatul care rabda ispita, caci lamurit facandu-se, va lua cununa vietii, pe care a fagaduit-o Dumnezeu celor ce il iubesc pe El. Nimeni sa nu zica atunci cand este ispitit: "De la Dumnezeu sunt ispitele!", pentru ca Dumnezeu nu este ispitit de rele si El Insusi nu ispiteste pe nimeni. Ci fiecare este ispitit cand este tras si momit de insasi pofta sa. Apoi pofta, zamislind, naste pacat, iar pacatul, odata savarsit, aduce moarte". (Iisus 1, 12-15)

"Fericiti toti cei ce se tem de Domnul, care umbla in caile Lui! Rodul muncii mainilor tale vei manca. Fericit esti; bine-ti va fi! Femeia ta ca o vie roditoare, in laturile casei tale; fiii tai ca niste vlastare tinere de maslin, imprejurul mesei tale. Iata, asa se va binecuvanta omul cel ce se teme de Domnul!" (Ps. 127, 1-4)

"Fericiti veti fi voi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea. Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este in ceruri, ca asa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi!" (Matei 5, 11-12)

"Fiecare inseala pe prietenul sau si nu spune adevarul; si-au deprins limba la minciuna si viclenesc pana obosesc." (Ier. 9, 5)

"Fii grabnic la ascultat si zabavnic la dat raspunsul!" (Isus Sirah 5, 13)

"Fii statornic in cugetul tau si unui sa fie cuvantul tau!" (Isus Sirah 5, 12)

"Fiii mei, sa nu iubim cu vorba, numai din gura, ci cu fapta si cu adevarul! In aceasta vom cunoaste ca suntem din adevar si in fata lui Dumnezeu vom afla odihna inimii noastre." (I Ioan 3, 18-19)

"Fiti dar urmatori ai lui Dumnezeu, ca niste fii iubiti, si umblati intru iubire, precum si Hristos ne-a iubit pe noi si S-a dat pe Sine pentru noi, prinos si jertfa lui Dumnezeu, intru miros cu buna mireasma! Iar desfrau si orice necuratie si lacomie de avere nici sa se pomeneasca intre voi, cum se cuvine sfintilor; nici vorbe de rusine, nici vorbe nebunesti, nici glume care nu se cuvin, ci mai degraba multumire." (Efes. 5, 1-4)

"Fiul meu, nu dispretui certarea Domnului si nu simti scarba pentru mustrarile Lui, caci Domnul cearta pe cel pe care-l iubeste si ca un parinte pedepseste pe feciorul care ii este drag!" (Pilde 3, 11-12)

"Fiule! Cat vei putea fa-ti bine tie si adu Domnului prinoase vrednice! Adu-ti aminte ca moartea nu zaboveste si hotararea mortii nu ti s-a aratat. Mai inainte de a muri fa bine prietenului si dupa cat poti intinde si da lui. Nu lasa nici o zi buna sa treaca fara folos si partea ta din bucuria cuviincioasa sa nu te treaca!" (Isus Sirah 14, 11-14)

"Fiule, viata cersetoare sa nu traiesti; mai bine sa mori decat sa ceri! Omul care cauta la masa straina, viata nu i se socoteste viata; va pangari sufletul sau cu mancari straine; iar omul stiutor si invatat se va feri. In gura celui fara de rusine, dulce va fi cersirea, iar in pantecele lui ca focul va arde." (Isus Sirah 40, 31-34)

"Foc este si limba, lume a faradelegii! Limba isi are locul ei intre madularele noastre, dar spurca tot trupul si arunca in foc drumul vietii, dupa ce aprinsa a fost ea de flacarile gheenei... Cu ea binecuvantam pe Dumnezeu si Tatal, si cu ea blestemam pe oameni, care sunt facuti dupa asemanarea lui Dumnezeu." (Iisus 3, 6, 9)

"Fratii mei, nu cautand la fata omului sa aveti credinta in Domnul nostru Iisus Hristos, Domnul slavei. Caci, daca va intra in adunarea voastra un om cu inele de aur in degete, in haina stralucita, si va intra si un sarac, in haina murdara, iar voi puneti ochii pe cel ce poarta haina stralucita si-i ziceti: Tu sezi bine aici!, pe cand saracului ii ziceti: Tu stai acolo, in picioare!, sau: Sezi jos, la picioarele mele!, n-ati facut voi, oare, in gandul vostru, deosebire intre unul si altul si nu v-ati facut judecatori cu socoteli viclene? Ascultati, iubitii mei frati: au nu Dumnezeu i-a ales pe cei ce sunt saraci in ochii lumii, dar bogati in credinta si mostenitori ai imparatiei pe care a fagaduit-o El celor ce il iubesc? Iar voi ati necinstit pe cel sarac! Oare nu bogatii va asupresc pe voi si nu ei va tarasc la judecati? Nu sunt ei cei ce hulesc numele cel bun intru care ati fost chemati? Daca intr-adevar impliniti legea imparateasca, potrivit Scripturii: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti", bine faceti. Iar de cautati la fata omului, faceti pacat, si legea va osandeste ca pe niste calcatori de lege. Pentru ca cine va pazi toata Legea, dar va gresi intr-o singura porunca, s-a facut vinovat fata de toate poruncile." (Iisus, 2, 1-10)

"Fugiti de desfranare! Orice pacat pe care-l va face omul este in afara de trup; dar cel ce se desfraneaza pacatuieste in trupul sau. Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfant, Cel Ce este intru voi, Cel pe Care de la Dumnezeu il aveti; si ca voi nu sunteti ai vostri, caci cu pret ati fost cumparati? Slaviti-L dar pe Dumnezeu in trupul vostru si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu!" (I Cor. 6, 18-20)