Lexicon al Bunei Cuviinte I

I

"Iar cine are bogatia lumii acesteia si se uita la fratele sau care este in nevoie si isi inchide inima fata de el, cum ramane in acela dragostea lui Dumnezeu? Fiii mei, sa nu iubim cu vorba, numai din gura, ci cu fapta si cu adevarul, in aceasta vom cunoaste ca suntem din adevar si in fata lui Dumnezeu vom afla odihna inimii noastre." (I Ioan3,17-19)

"Iar fiii lui Noe care au iesit din corabie erau Sem, Ham si Iafet. Iar Ham era tatal lui Canaan. Acestia sunt cei trei fii ai lui Noe; din ei s-au raspandit oamenii pe 'ntregul pamant. Noe a prins a fi lucrator de pamant si a sadit vie. Si a baut vin si s-a imbatat si s-a dezvelit in cortul sau. Iar Ham, tatal lui Canaan, a vazut goliciunea tatalui sau si, iesind afara, le-a spus celor doi frati ai sai. Dar Sem si Iafet au luat o haina, si-au pus-o amandoi pe umeri si, mergand cu spatele 'nainte, au acoperit goliciunea tatalui lor; cum ei isi aveau fetele intoarse inapoi, n-au vazut goliciunea tatalui lor. Cand Noe s-a trezit din vin, a inteles ce-i facuse fiul sau cel mai tanar, si a zis: "Blestemat sa fie Canaan! Robul robilor le va fi el fratilor sai!" Si a zis: "Binecuvantat sa fie Domnul, Dumnezeul lui Sem, iar Canaan sa fie robul sau; sa-l inmulteasca Dumnezeu pe Iafet si sa locuiasca in corturile lui Sem, iar Canaan sa le fie sluga"." (Fac. 9, 18-27)

"Iar multimile, ascultandu-L, erau uimite de invatatura Lui. Si auzind fariseii ca a inchis gura saducheilor, s-au adunat laolalta. Unul dintre ei, invatator de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a intrebat: invatatorule, care porunca este mai mare in Lege? El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii." (Matei 22, 33-40)

"Iata, Eu va trimit pe voi ca pe niste oi in mijlocul lupilor; fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii!" (Matei 10, 16)

"Iubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca! In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia." (Rom. 12, 10)