Lexicon al Bunei Cuviinte C


C

"Calea celor drepti este ferirea de rau; numai acela care ia aminte la mersul lui isi pazeste sufletul sau!" (Pilde 16, 17).

"Ca de veti ierta oamenilor gresalele lor, ierta-va si voua Tatal vostru Cel Ceresc; iar de nu veti ierta oamenilor gresalele lor, nici Tatal vostru nu va va ierta gresalele voastre!" (Matei 6, 14-15)

"Ca nu este in gura lor adevar, inima lor este desarta; gatlejul lor mormant deschis; cu limba lor lucreaza viclenii." (Ps. 5, 9)

"Ca pentru Tine am suferit ocara, acoperit-a batjocura obrazul meu." (Ps. 68, 9)

"Caci asuprirea poate sa faca nebun pe un intelept, si mita strica inima." (Ecclesiastul 7, 7)

"Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor. Tu insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau, Care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie." (Matei 6,16-18)

"Cand sezi la masa mare, sa nu deschizi spre ea gura ta si sa nu zici: "Multe sunt puse pe masa!". Adu-ti aminte ca rau lucru este ochiul viclean. Ce este mai rau intre lucrurile create decat ochiul viclean? Pentru aceea, la toate cate vede lacrimeaza." (Isus Sirah 31, 13-15)

"Ce te falesti intru rautate, puternice? Faradelege toata ziua, nedreptate a vorbit limba ta; ca un brici ascutit a facut viclesug. Iubit-ai rautatea mai mult decat bunatatea, nedreptatea mai mult decat a grai dreptatea. Iubit-ai toate cuvintele pierzarii, limba vicleana! Pentru aceasta Dumnezeu te va dobori pana in sfarsit, te va smulge si te va muta din locasul tau si radacina ta din pamantul celor vii." (Ps.51, 1-4)

"Cei nechibzuiti la vorba sunt ca impunsaturile de sabie, pe cand limba celor intelepti aduce tamaduire." (Pilde 12,18)

"Cel care ia aminte la cuvant afla fericirea, iar cel ce se increde in Domnul este fericit." (Pilde 16, 20)

"Cel care nu a invatat stie putine, iar cel care a umblat multe tari a inmultit intelepciunea." (Isus Sirah 34, 10)

"Cel ce are o inima vicleana nu afla fericirea si cel ce are o limba sireata da peste necaz." (Pilde 17, 20)

"Cel ce-si pazeste gura si limba lui isi pazeste sufletul lui de primejdie." (Pilde 21, 23)

"Cel ce va da de baut unuia din acestia mici numai un pahar cu apa rece, in nume de ucenic, adevarat graiesc voua: Nu va pierde plata sa!" (Matei 10, 42)

"Cel ce zice: "L-am cunoscut!", dar poruncile Lui nu le pazeste, mincinos este si intru el adevarul nu se afla!" (I Ioan 2, 4)

"Ci cuvantul nostru sa fie: ceea ce este da, da; si ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decat acestea, de la cel rau este." (Matei 5, 37)

"Ci toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea sa faceti lor, ca aceasta este Legea si proorocii!" (Matei 7,12)

"Cine este omul cel ce voieste viata, care iubeste sa vada zile bune? Opreste-ti limba de la rau si buzele tale sa nu graiasca viclesug! Fereste-te de rau si fa bine, cauta pacea si mergi pe urmele ei!" (Ps. 33, 12-13)

"Cine este semet si ingamfat se cheama batjocoritor." (Pilde 21, 24)

"Cine iubeste certurile iubeste pacatul; cel ce ridica glasul isi iubeste ruina!" (Pilde 17, 19)

"Cine nu este cu Mine, este impotriva Mea, si cine nu aduna cu Mine, risipeste!" (Matei 12, 30)

"Cine savarseste pacatul este de la diavolul, pentru ca de la inceput diavolul pacatuieste. Pentru aceasta S-a aratat Fiul lui Dumnezeu, ca sa strice lucrurile diavolului. Oricine este nascut din Dumnezeu nu savarseste pacat, pentru ca samanta lui Dumnezeu ramane in acesta; si nu poate sa pacatuiasca, fiindca este nascut din Dumnezeu." (I Ioan 3, 8-9)

"Cine se va inalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va inalta." (Matei 23, 12)

"Cine zice ca este in lumina, si pe fratele sau il uraste, acela este in intuneric pana acum. Cine iubeste pe fratele sau ramane in lumina si sminteala nu este in el. Iar cel ce uraste pe fratele sau este in intuneric si umbla in intuneric si nu stie incotro se duce, pentru ca intunericul a orbit ochii lui." (I Ioan 2, 9-11)

"Cu femeia cantareata nu te intalni, ca nu cumva sa te prinda cu mestesugurile ei!" (Isus Sirah 9, 4)

"Cununa batranilor sunt nepotii, iar marirea fiilor sunt parintii lor." (Pilde 17, 6)

"Cuvintele frumoase sunt un fagure de miere, dulceata pentru suflet si tamaduire pentru oase." (Pilde 16, 24)