Lexicon al Bunei Cuviinte L

L

"La ospatul vinului sa nu mustri pe aproapele tau si sa nu-l defaimi la veselia lui. Cuvant de batjocura sa nu-i zici si sa nu-l necajesti cu vreo cerere!" (Isus Sirah 31, 36-37)

"La vin nu te face viteaz, ca pe multi i-a pierdut vinul!" (Isus Sirah 31, 29)

"Limba celor intelepti picura stiinta, iar gura celor nebuni revarsa prostie." (Pilde 15, 2)

"Limba dulce este pom al vietii, iar limba vicleana zdrobeste inima." (Pilde 15, 4)

"Limba mincinoasa uraste adevarul si gura lingusitorilor pricinuieste prabusirea." (Pilde 26, 28)

"Limba omului drept este argint curat, iar inima celor fara de lege este lucru de putin pret. Buzele celui drept calauzesc pe multi oameni, iar cei nebuni mor din pricina ca nu sunt priceputi." (Pilde 10, 20-21)

"Luati aminte ca faptele dreptatii voastre sa nu le faceti inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei; altfel nu veti avea plata de la Tatal vostru Cel din ceruri. Deci, cand faci milostenie, nu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii in sinagogi si pe ulite, ca sa fiti slaviti de oameni; adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor. Tu insa, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta sa fie intr-ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie. Iar cand va rugati, nu fiti ca fatarnicii, carora le place, prin sinagogi si prin colturile ulitelor, stand in picioare, sa se roage, ca sa se arate oamenilor; adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor. Tu insa, cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa, roaga-te Tatalui tau, Care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie. Cand va rugati, nu spuneti multe, ca neamurile, ca ele pred ca in multa lor vorbarie vor fi ascultate. Deci nu va asemanati lor, ca stie Tatal vostru de cele ce aveti trebuinta mai inainte ca sa cereti voi de la El." (Matei 6, 1-8)

"Luminatorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat. Iar de va fi ochiul tau rau, tot trupul tau va fi intunecat. Deci, daca lumina care e in tine este intuneric, dar intunericul, cu atat mai mult!" (Matei 6, 22-23)