Lexicon al Bunei Cuviinte O

O

Obiceiul rau si deprinderea sa le curmam indata, caci sunt cel mai amar lucru!

Obisnuieste-ti urechea sa asculte des cuvinte duhovnicesti, si mintea ta se va departa de gandurile necurate.

Omul bun si iubitor de Dumnezeu nu mustra pe oameni pentru rele cand sunt de fata; iar in dos nu-i barfeste. Dar nici celor ce incearca sa-i graiasca de rau nu le ingaduie.

Omul bun si iubitor de Dumnezeu, care cu adevarat cunoaste pe Dumnezeu, nu inceteaza a face din belsug toate cate plac lui Dumnezeu.

Omul cu judecata, luand aminte la sine, cumpaneste cele ce i se cuvin si-i sunt spre folos. Acela cugeta care sunt folositoare pentru firea sufletului sau si care nu. Asa se fereste el de cele nepotrivite, care i-ar vatama sufletul si l-ar desparti de nemurire.

Ori de vinzi, ori de cumperi, lasa de la tine din cumpana dreapta, ca nu cumva tinandu-te cu de-amanuntul de obiceiurile iubirii de castig, sa cazi in lucruri care pagubesc sufletul, in certuri, in juraminte mincinoase, in schimbarea cuvintelor tale si in cele asemenea!

Orice ascultare primita trebuie implinita cu multa dragoste, ravna si insufletire, fara sa bagam in seama pizma si rautatea care dau tarcoale si ataca.

Orice bine pe care-l ai lucrator in tine sa-l ai tot asa si intru ascuns!

Orice ne-ar face aproapele, sa suferim si sa nu-l mahnim!

Orice planuire a ta sa o incepi cu Cel Ce este inceputul a tot binele, ca sa fie dupa voia lui Dumnezeu ceea ce ai de gand sa faci!

Osandeste raul pe care l-ai facut si hotaraste-te sa traiesti dupa poruncile lui Dumnezeu.

Osandeste-te pe tine insuti, si vei inceta sa osandesti pe altii! Osandeste fapta cea rea, dar nu osandi pe cel ce o face!