Lexicon al Bunei Cuviinte F

F

Fa bine celui ce te nedreptateste, si-ti vei face prieten pe Dumnezeu! Nu grai de rau pe vrajmasul tau catre nimeni. Deprinde-te cu dragostea, cu neprihanirea, cu rabdarea, cu neinfranarea si cu cele asemenea!

Fa de rusine pe cei desfranati, prin buna cuviinta a vietuirii tale si pe cei nerusinati cu simturile, prin infranarea privirilor tale!

Fa totul cu masura si randuiala!

Fagaduieste sa nu-ti mai pierzi timpul, care este un scump mijloc de a trai virtuos, si sa te pocaiesti de relele din cursul zilei!

Fereste-te de discutiile despre dogme ca de un leu infuriat. Sa nu intri in acestea nici cu credinciosi ai Bisericii, nici cu cei straini!

Fereste-te de pornografie ca fiind iconografia diavolului!

Fiecare crestin este dator sa se cerceteze daca are credinta care mantuieste.

Fiecare sa ia aminte la sine insusi si la pacatele sale. Numai lui Dumnezeu I se cade sa indreptateasca si sa osandeasca!

Fiecare sa-si faca treaba sa cu frica de Dumnezeu. Sa fie faptele noastre cu buna oranduiala si cu buna evlavie si sa iubim odihna fratelui nostru, ca toate acestea sunt folositoare si ajuta la mantuirea sufletului.

Fii ascultator, supune-te cu buna constiinta stapanirilor randuite, fii multumit de toate si atunci inima ta se va curati de gandurile desarte!

Fii ascultator tuturor in orice lucru bun, numai celor iubitori de castig, iubitori de arginti si celor lumesti sa nu le urmezi, ca sa nu se indeplineasca vreun lucru al diavolului!

Fii cu discretie in rugaciune, post, milostenie, somn!

Fii cumpatat si curat in vremea cinei si ia seama nu numai la gandurile tale, ci si la madularele tale!

Fii evlavios cu prisosinta, bun, cuminte, bland, darnic dupa putere, indatoritor, necertaret si cele asemenea. Caci aceasta este avutia sufletului.

Fii incredintat ca vei primi tot ce vei cere. Iar de nu primesti ce ceri, poate nu-ti e de folos.

Fii ordonat si disciplinat in toate!

Fii partas la patimirea tuturor, dar cu trupul tau fii departe de toate. Nu mustra pe cineva si nu osandi nici chiar pe cei foarte rai in vietuirea lor!

Fii pururi atent la ispitele trupului, caci trupul e un prieten nerecunoscator si viclean. Cu cat il slujesti mai mult, cu atat iti pricinuieste mai multe ispite.

Fiind zidit slobod si chemat la slobozenie, nu rabda sa fii rob patimilor necurate!

Foloseste-te de tot mestesugul ca sa nu izbucnesti in manie!

Foloseste-te de trup ca de un slujitor al poruncilor, pazindu-l cu toata puterea nesupus placerilor si fara boala!

Fugi ca de moarte de viciile pierzatoare: alcoolul, tigara, drogurile, muzica lumeasca, publicitatea, violenta si perversiunile de tot felul!

Fugi de cei neinfranati la limba, de cei porniti spre sfada si de cei ce tulbura madularele dinauntru si dinafara!

Fugi de iubitorii de agoniseala, ca si de agonisire! Departeaza-te de petrecareti, ca si de petreceri! Fugi de cei desfranati, ca si de desfranare!

Fugi de locuri alunecoase spre pacat! Fugi de vin, ca de sarpe!