Lexicon al Bunei Cuviinte S

S

Sa adormi fie in rugaciune, fie in cugetare sfanta!

Sa avem frica lui Dumnezeu si sa punem zilnic inceput bun!

Sa aveti grija de suflet, sa va spovediti, sa va impartasiti, sa duceti viata curata, sa faceti milostenie, sa faceti din toate cate puteti si sa traiti in dragoste unii cu altii.

Sa aveti catre Dumnezeu inima de fiu, catre aproapele inima de mama si catre voi minte de judecator.

Sa cerem de la Dumnezeu, dar sa nu cartim impotriva Lui!

Sa ceri pe cele de trebuinta numai cand nu vei putea munci!

Sa cinstesti fetele bisericesti, fiindca ele se roaga pentru mantuirea noastra!

Sa cunosti bine ca inceputul caii celei curate a lui Dumnezeu si venirea tuturor bunatatilor este sa-si cunoasca omul neputinta sa.

Sa dam milostenie chiar din putinul nostru, si vom avea binecuvantare de la Dumnezeu!

Sa facem aproapelui ceea ce vrem noi de la Dumnezeu!

Sa fii atent la ganduri si sa-ti faci rugaciunea intr-o mare liniste si pace!

Sa fim ca Hristos, caci si El S-a facut ca noi! Sa ne facem pentru El dumnezei, caci si El S-a facut om pentru noi!

Sa fugim de ucigasul nostru, pacatul! Sa fugim nu numai de pacatul de moarte, dar si de cel cu iertaciune, pentru ca el sa nu se prefaca, din nebagarea noastra de seama, in patima!

Sa fugim de prapastia fatarniciei si de groapa vicleniei, ascultand de cel ce zice: "Cei ce viclenesc vor pieri si ca o iarba repede se vor usca si ca niste verdeturi repede vor cadea!"

Sa imbracam platosa credintei si sa avem nadejdea coif de mantuire, ca sa nu aiba pe unde patrunde sagetile deznadejdii!

Sa incepem cu noi indreptarea spre bine a vietii altora!

Sa indraznim noi, cei impatimiti si neputinciosi, si sa aducem lui Hristos, cu credinta neindoielnica, slabiciunea si neputinta noastra sufleteasca, marturisindu-le. Si negresit vom primi ajutorul Lui.

Sa inlaturi tot ce te supara si te risipeste in viata ta si sa cauti sa aduni in sufletul tau numai ceea ce iti aduce bucurie in Domnul!

Sa iti faci rugaciunea la timp, parasind pentru ea orice lucru!

Sa-L iubesti din inima pe Dumnezeu si sa iubesti pe toti oamenii, neaparat!

Sa luam cate putin din toate virtutile!

Sa mancam cele ce ni se pun dinainte, chiar si in timpul postului!

Sa ne cercetam pe noi insine unde suntem, ca sa stim ce trebuie sa facem pentru a fi unde trebuie sa fim!

Sa ne eliberam de grijile privitoare la bogatie, de pofta pentru slava lumii, de placerile care nasc in noi voluptatea, de invidie si de toata rautatea cu privire la aproapele nostru!

Sa ne ferim de prietenii nefolositoare!

Sa ne iubim cu adevarat unii pe altii. Sa incercam sa iubim pe toata lumea, indiferent daca se cheama buna sau rea. Sa iubim mult si sa iubim frumos! Sa iubim rana si pe cel care ne-a facut rana!

Sa ne multumim cu ceea ce avem, sa ne deprindem cu viata conjugala, sociala, profesionala care ne este data acum si aici, sa ne potrivim cu situatia in care Dumnezeu ne-a asezat, sa ne asumam responsabilitatile si grijile zilnice care decurg de aici.

Sa ne rugam lin si bland!

Sa ne rugam neincetat cu trezire, cu indrazneala, cu multa staruinta si cu multa nadejde!

Sa ne silim de-a ajunge sa carmuim simturile prin ratiune si mai ales sa nu ingaduim ca ochii, urechile si limba sa priveasca, sa asculte si sa graiasca in chip patimas, ci spre folosul nostru!

Sa nu arunci scuipatul inaintea cuiva. Iar daca iti vine sa tusesti, intoarce-ti fata inapoi si tuseste astfel.

Sa nu asculti de inima ta cata vreme n-ai scos din ea patimile, pentru ca cele ce le are inauntru, pe acelea le si pune inainte.

Sa nu asteptam sa faca Dumnezeu decat ceea ce I Se cuvine lui Dumnezeu, iar noi sa ne implinim partea noastra in imbunatatirea vietii noastre.

Sa nu avem incredere in noi insine. Bizuirea pe sine este o mare piedica pentru venirea in noi a harului dumnezeiesc, incredere deplina sa avem numai in Dumnezeu.

Sa nu cauti sa-ti incarci cugetarea cu ganduri desfranate sau cu fete ce te ispitesc, socotind ca nu vei fi biruit de ele! Pentru ca in acest fel multi intelepti s-au intunecat si au innebunit.

Sa nu cautam bucurie pe seama intristarii altora!

Sa nu cautam povatuitori inainte-stiutori, nici inainte-vazatori, ci inainte de toate smeriti cu cugetul si potriviti cu bolile noastre, prin vietuirea si asezarea lor sufleteasca!

Sa nu cercetezi lucrurile cele mai presus de tine!

Sa nu ceri altuia ceea ce nu ai facut tu!

Sa nu clevetesti, stiind ca si tu esti un pacatos!

Sa nu deosebesti pe bogat de sarac si nu cauta sa faci deosebire intre cel vrednic si cel nevrednic, ci sa-ti fie toti oamenii deopotriva de buni!

Sa nu dispretuiesti a avea grija de ganduri, caci lui Dumnezeu nu I se ascunde nici un gand!

Sa nu dispretuiesti porunca dragostei, fiindca printr-insa vei fi fiul lui Dumnezeu. Dar calcand-o, te vei afla fiu al gheenei.

Sa nu facem nici odata nimic din cele rusinoase, chiar daca ar fi pe placul celor multi, si sa nu lasam in parasire fapta buna, chiar daca e urata de cei viciosi.

Sa nu facem trupul stapanul vietii noastre, ci sa-l silim sa primeasca legile Duhului!

Sa nu faci neoranduieli in biserica!

Sa nu faci tot ce poti, sa nu crezi tot ce auzi si sa nu spui tot ce stii! Ia seama la ce gandesti, ia seama ce vorbesti, ia seama ce faci, ca dusmanul nu doarme...!

Sa nu furi, chiar de mori de foame!

Sa nu idolatrizezi nimic de pe pamant (femeie, copil, casa, masina, bani, cariera)!

Sa nu intri pe neasteptate la cineva. Ci bate afara si intra cu cuviinta, cand esti poftit.

Sa nu iubesti in sufletul tau ceva din cele lumesti, ci supune-te celor ce conduc si stapanesc si fereste-te de amestecarea cu ei. Caci aceasta este o cursa in care se prind cei fara grija spre pieirea lor.

Sa nu incerci a dezlega prin galceava un lucru incurcat, ci prin cele aratate de legea duhului, adica prin rabdare, rugaciune si nadejde.

Sa nu intrerupi cuvantul celui ce graieste si sa nu i te impotrivesti ca un prost, ci fii serios ca un intelept!

Sa nu invinuim nici odata pricina dintai sau pe altcineva pentru pacatele noastre, ci pe noi insine!

Sa nu iti lasi cugetarea intunecata de nestiinta, care e pricina tuturor relelor, nici amagita de negrija, care e tot ce poate fi mai rau!

Sa nu iti privesti goliciunea trupului!

Sa nu judeci pe nimeni sau sa zici:"Cutare este rau si a pacatuit!", ci mai bine este sa-ti cauti de pacatele tale si sa privesti in tine purtarea ta, de este placuta lui Dumnezeu.

Sa nu-l vorbesti de rau, in tine, pe fratele tau, si mai ales in afara de tine.

Sa nu lasam in inima cugete care intarata pe Dumnezeu! Sa nu mananci din furat!

Sa nu ne incredem nicidecum in nici o nalucire. Caci visurile, de cele mai multe ori, nu sunt nimic altceva decat chipuri ale gandurilor sau batjocuri ale dracilor.

Sa nu ne intristam cand lunecam in vreo greseala, ci cand staruim in ea! Caci lunecarea se intampla adeseori si celor desavarsiti; dar staruirea in ea este moarte deplina.

Sa nu ne inselam socotind ca starile de uscaciune si lipsite de bucurie se depasesc prin intalniri si glume, ci numai cu rabdare, rugaciune si nadejde.

Sa nu nedreptatim pe aproapele, ca sa nu zadarnicim rugaciunea!

Sa nu ne lenevim de a starui pe langa Domnul prin rugaciune si prin nadejde neslabita si neinfricata!

Sa nu nesocotesti boala ta, ca sa nu ti se faca si mai cumplita, ci prin leacurile si mai aspre ale ostenelii izbaveste-te de ea!

Sa nu nesocotim constiinta care ne graieste despre cele mantuitoare si despre cele ce trebuie sa le facem, care ne spune necontenit despre datoriile noastre!

Sa nu poftesti mancaruri felurite si de mult pret, nici desfatari aducatoare de moarte!

Sa nu privesti in jur in timpul mesei, spre a nu-i judeca pe ceilalti!

Sa nu razi de cineva, de-l vezi gresind! Sa nu osandesti pe omul patimas asemenea tie, cand aluneca, nici sa nu-l dispretuiesti batandu-ti joc de el si spunand fara judecata cele ce nu se cuvin!

Sa nu savarsim fapte de nevointa mai presus de puterile noastre! Mergi pe calea de mijloc!

Sa nu se amageasca nimeni cu saturarea pantecelui si sa nu se lase furat de placerea gatlejului!

Sa nu socotesti lucru mic pierderea virtutii, caci pentru ea a intrat moartea in lume!

Sa nu spui taina incredintata tie!

Sa nu stai fara acoperamant pe cap inaintea cuiva decat daca e nevoie!

Sa nu te apropii de cuvintele tainelor din dumnezeiasca Scriptura fara ajutorul lui Dumnezeu, ci spune: "Doamne, da-mi sa primesc simtirea puterii celei din ele!"

Sa nu te gandesti la pacatele cele trupesti savarsite, caci se surpa sufletul!

Sa nu te gandesti la visurile cele de noapte!

Sa nu te impotrivesti cuiva, nici sa te razboiesti, nici sa minti, nici sa juri in numele Domnului Dumnezeului tau!

Carti Ortodoxe
Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact