De ce poarta femeia batic in biserica?

De ce poarta femeia batic in biserica? Mareste imaginea.

Cand femeia intra in biserica, i se cere sa-si acopere capul. Dimpotriva, barbatului i se spune ca nu trebuie sa aiba ceva pe cap in biserica. In acest sens, Sfantul Apostol Pavel spune: "Orice barbat care se roaga sau proroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul sau (pe Hristos), iar orice femeie care se roaga sau proroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul" (I Cor. 11, 4-5).



Basmaua sau valul cu care femeia isi acopera capul, a dat nastere la multe controverse. Si acest lucru s-a intamplat pentru ca pe de o parte nu au fost intelese cuvintele Sfantului Apostol Pavel, iar pe de alta parte, chiar fara sa cunoastem cuvintele Apostolului Pavel, vedem ca in biserica unele femei au capul acoperit, iar altele nu.

Cand vezi ca Sfanta Liturghie poate incepe si se poate sfarsi in conditiile in care nu toate femeile au capul acoperit, nu poti sa nu-ti spui: nu e ceva obligatoriu purtarea baticului, altfel, preotul nu ar fi inceput Liturghia, iar daca in timpul desfasurarii ei si-ar fi facut aparitia vreo femeie fara a avea capul acoperit, parintele ar fi trebuit sa intrerupa Liturghia.

Pe usa de la intrarea in unele biserici sta scris: nu intrati decat in tinuta decenta. Si se mentioneaza in ce consta tinuta decenta: sa nu intri in pantaloni scurti, in maiou, etc, dar nu se spune ca femeile trebuie sa aiba capul acoperit. Deci, nu poti sa nu te intrebi: trebuie sa poarte femeia capul acoperit in biserica?

Pentru a intelege cum trebuie cuvintele Sfantului Apostol Pavel, trebuie sa afirmam dintru inceput ca locul din biserica nu este identic cu orice loc public, este unul sfintit. Iar in acest loc cu totul special, tinuta exprima in mod tainic modul de comuniune cu Dumnezeu.

Daca pentru antici, a vorbi cu capul descoperit era semn ca vorbesti fara a ascunde ceva, de aici si vorba "a spune adevarul gol-golut”, pentru crestini, descoperirea capului inseamna deschiderea fata de Dumnezeu sincer, fara viclenie. Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca descoperirea capului simbolizeaza mintea care, in vremea rugaciunii, trebuie sa fie locuita de Logos, de Cuvantul lui Dumnezeu. Adica nu trebuie sa mai aiba in ea alte ganduri lumesti. Nu in zadar se cere in "Imnul Heruvic” ca toata grija cea lumeasca sa o lepadam.

Biserica vesteste ca barbatul este cap femeii si ca “femeile trebuie sa se supuna barbatilor” (Efeseni 5, 22). Ce inseamna asta? Ca odata ce mintea (capul) a fost luminata de Logos, ea trebuie acoperita, adica nu trebuie sa mai punem in ea ceva mai presus de Cuvantul primit, caci altfel se intuneca. Iata motivul pentru care femeia trebuie sa-si acopere capul.


Asadar, faptul ca barbatii au capul descoperit, iar femeile il au acoperit, nu tine de traditia populara, ci de randuiala Bisericii, dupa cum se poate observa si din iconografie.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 56969

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

femeia moda

Comentarii (40)

  • Florentina VladPostat la 2015-02-22 17:23

    Eu vreau sa spun doar un singur lucru.Ca in fata lui Dumnezeu -barbatii si femeile sunt egali in fata Lui. Cartea bisericeasca nu e decat un model de a face o ordine lumeasca. Insa fiecare se roaga cu simte, si nu de faptul ca ai sau nu capul acoperit.Iar barbatii ei insisi trebuie sa fie constienti de faptul ca daca ajung intr-o biserica nu trebuie sa se uite dupa una sau alta. Pentru ca nu femeia e slaba ci barbatul e slab din punct de vedere psihic.Si cand spun " psihic' nu fac referire c e nebun.Asa ca femeilor mergeti mai rar, ca barbatii sa fie luminati de mai mult logos .

  • Jitarasu ConstantinPostat la 2010-08-30 22:54

    Suntem creştini si avem posibilitatea să ne dăm cu părerea, însa lucrurile stau un pic altfel: In învăţătura ortodoxa, apropierea de Dumnezeu a creştinul se face în trepte, cu eforturi. Pe măsura ce te apropii de Scara Raiului iţi vei da seama si de cum trebuie să te îmbraci. Este destul de simplu, icoana ortodoxa este o oglindire a lui Dumnezeu si a acţiunilor lui Dumnezeu, în lume. Cel ce are Harul lui Dumnezeu se oglindeşte în icoana, se oglindeşte în Dumnezeu, altfel spus se face o icoana vie a lui Dumnezeu în lume, de aceia el va dori să arate precum sunt îmbrăcaţi si cei din icoana. Pentru creştine Maica Domnului este cel mai bun model. Îmbrăca-te precum Maica Domnului si daca mergând la biserica te vei ruşina, sa ştii că eşti foarte departe de Dumnezeu. Iar daca eşti creştin, îmbrăcate ca un Sfânt sau ca Hristos, daca si tu te vei ruşina, să ştii că încă nu ai început să urci pe Scara Raiului. Îmbrăcămintea Maici Domnului arata o anumita aşezare mentală, o anumita stare sufleteasca de simţire a lui Dumnezeu, este o stare la care se ajunge foarte greu, iar cei ce nu o au, îşi dau cu părerea si ei, conform cu starea pe care o au. Cred că, de folos sufletesc pentru noi sunt mai puţine păreri si mai multe rugăciuni. Doamne ajuta! Sora, Pop Carmen Mihaela te ro ajuta-ma, unde ai gasit povestioara cu jongleriile, vreau s-o citesc si eu. Scrie-mi pe adresa constantinjitarasu@gmail.com Multumesc!

  • Tudor StefanPostat la 2010-06-26 02:44

    Din câte ştiu fecioarele nu trebuie să poarte batic ci numai femeile. Adică o fecioară nu tulbură minţile bărbaţilor în timp ce o femeie... Şi mai e ceva... Nu contează dacă e căsătorită sau nu femeia. Să nu uităm că Maria Magdalena spală picioarele Domnului Iisus Hristos cu lacrimi şi le şterge cu părul său. Ori dacă ar fi avut batic... Şi a fost mântuită nu pentru că ar fi purtat batic. Domnul Iisus Hristos cercetează inima. Să o avem întotdeauna plină de iubire, smerenie şi pocăinţă (regretarea păcatelor şi credinţa că putem fi iertaţi). Sigur că trebuie să respectăm Sfânta Tradiţie. Am fost câteva zile pe Athos într-un grup de 12 bărbaţi. La înapoiere ne-am oprit şi într-o biserică de mir din Grecia unde se oficia un botez. Am simţit cum creşte tensiunea grupului nostru în prezenţa naşei îmbrăcată într-o rochiţă mini roşie şi cu un decolteu foarte generos... Atunci am înţeles de ce trebuie "ţinută decentă" în biserică. Acasă, pe stradă... e altceva. Biserica este casa Dumnezeului nostru unde mergem fie pentru o scurtă rugăciune individuală fie pentru a participa la Sfânta Liturghie, adică la o rugăciune colectivă. Doamne ajută necredinţei noastre!

  • aura buiacPostat la 2010-06-15 17:22

    Dlui Costel Popescu : Conform explicatiei dumneavoastra, barbatul nu e in stare sa-si pastreze "mintea luminata" si are nevoie de un "paznic" = femeia ! Deci, barbatii au o problema ! Alta opinie : femeia devine ispita pt barbat ! Dar barbatii nu pot deveni ispite pentru femei ? Dece numai barbatul trebuie protejat ? De ce aceasta inechitate ? Stimati cititori, in fata lui Dumnezeu suntem egali ! Raspunderea este aceeasi ; atat pentru barbati, cat si pentru femei ! Totul se rezuma la puterea de concentrare pe rugaciune atunci cand intram in biserica, nu sa ne uitam la o femeie sau la un barbat. Daca se intampla asa, avem o problema ! Trebuie sa tinem cont si de contextul istoric in care au fost scrise sfintele carti, perioade in care femeia era mult inferioara barbatului . Concluzia mea : in fata lui Dumnezeu SUNTEM EGALI SI RASPUNDEM IN EGALA MASURA 1 Aura

  • caareimortanta Nucred Postat la 2010-06-08 10:18

    Ciudat este totusi ca preotii au capul acoperit, calcand cu intentie porunca lui Dumnezeu.

  • ramona vartolomeiPostat la 2010-06-07 17:12

    buna ziua...eu nu am nimic impotriva sa.mi pun batic dar consider ca cel mai important este:sa mergem la biserica cu inima curata,in momentul intrarii in biserica sa putem intra in comuniune cu DUMNEZEU si avem curajul sa ne deschidem sufltetul ca sa putem sa.i povestim tot ce ni s.a intamplat in saptamnana anterioara,sa ne rugam,sa ne eliberam de energiile negative pe care le.am acumulat...nu vreau sa jignesc pe nimeni dar degeaba ne punem baticul pe cap,ne tragem o fusta lunga pana in pamant si stam tot timpul cu capul plecat ca niste sfinte daca nu stim sa.l descoperim pe DUMNEZEU,daca mergem la biserica doar ca sa ne facem prezenta cu baticul pe cap...o spun din proprie experientaam vazut multe femei care se duc acolo si in loc sa se roage se uita in jur sa vada cum esti imbracata,daca ai batic,daca faci cruce de fiecare data...etc.uitand de ce s.au dus de fapt acolo...

  • cristina ramona franguleaPostat la 2010-06-07 04:53

    cu tot respectul eu cred ca nu vom sti niciodata cu adevarat ce Il multumeste pe deplin pe Dumnezeu deoarece Cuvantul Lui este subiectiv interpretat. Nu stiu daca neutilizarea baticului in biserica Il nemultumeste pe Dumnezeu, totusi cred ca o tinuta decenta cat si un comportament decent trebuiesc impuse. De altfel bazandu-ne pe Sfanta Scriptura si pe canoanele Sfintilor Parinti femeia nu ar trebui sa poarte nici haine barbatesti, inteles prin pantaloni, totusi in epoca in care Sf. Scriptura a fost scrisa barbatii purtau un fel de tunici incinse la brau si cred ca de fapt femeilor le era interzisa tocmai utilizarea acestor 'tunici', deoarece facilitau expunerea corpului femeiesc si a zonelor intime. imi cer scuze celor care gasesc comentariul meu o aberatie!

  • Cristian OnofreiPostat la 2010-06-05 20:35

    1. verificati si http://www.crestinortodox.ro/diverse/baticul-amanunt-element-identitate-69561.html unde este tratata aceeasi tema de cineva cu autoritate. 2. La evrei purtarea femeii cu capul descoperit, cu parul despletit era catalogata ca act ce trimitea la desfranare. Sf. Ap. Pavel incearca sa impuna obiceiurile iudaice si europenilor(pentru ca in conceptia lui(el era evreu si facuse scoala pentru a ajunge rabbi) erau lucruri ce tineau de bunul simt) si intampina rezistenta pentru ca aici erau alte obiceiuri; de aceea si scrie corintenilor, argumentand. 3.Eu vad purtatea baticului in biserica drept o necesitate a celei ce il poarta, iar nu a celorlalti. Baticul trimite la interiorizare, la cercetarea cugetului tau ,duce(ar trebui sa duca) la o liniste spirituala, care faciliteaza rugaciunea. Fie ca porti, fie ca nu porti baticul(in biserica) fereste-te de "a intra in gura lumii". In biserica trebuie sa fii sigur(a) ca 1.toata atentia ta este la Dumnezeu, si 2. ca nu distragi atentia cuiva (=ispitire) care se afla acolo. Impunerea cu forta a purtarii baticului o socotesc o eroare grava tocmai pentru ca distrage atentia de la Dumnezeu.

  • Dragos Iordan Boboc Postat la 2010-06-05 12:16

    Romania,Gradina Maicii Domnului...cata smerenie...

  • Silvia CotaePostat la 2010-06-05 01:24

    Ca nu mai poarta toate femeile batic in biserica vedem cu totii,dar ce spuneti de faptul ca din ce in ce mai putin credinciosi(oase)ingenunchiaza in biserica .)O fi piatra rece sau nu foarte curat sau le e rusine sau ...poate nu stiu de ce trebuie sa ingenunchem in anumite momente ale Sf.Liturghii? Pe mine asta ma mahneste, ca oamenii vin la biserica doar ca la un spectacol ,mai putin ca la o minunata intalnire cu Mantuitorul .Eu merg la o biserica mare din cartierul meu si asta se intampla de cativa ani incoace.Nu mai vezi linistea si reculegerea din bisericile manastirilor.Oare e o rusine sa mai pastrezi obiceiul bunicii de a purta batic si a ingenunchea in biserica?Eu port si batic si ingenunchez chiar daca marmura e rece .Si nu ma gandesc doar sa nu smintesc pe cei din jur cu parul meu cel blond,lung si carliontat(pe care nu-l am) ci chiar sunt mandra ca astfel pazesc o veche traditie crestina si cu smerenia si intelepciunea pe care Bunul Dumnezeu a lasat-o femeii accept aceste reguli pt ca sunt o pacatoasa si am "curajul" de a dori sa capat si eu mantuirea.Gratiela

  • azucena blancaPostat la 2010-06-04 16:54

    Asa este, logica e foarte simpla. O complicam noi, ca si in cazul de fata, mai ales o complica barbatii. DE CE? Pai din cauza faptului ca vina este aruncata exclusiv in spatele femeilor, si asta se face de cele mai multe ori cu o aroganta, o mandrie si o lipsa de bun simt excesive, folosindu-se asa cum s-a vazut si cuvinte jugnitoare. Femeia este „aruncata” pe o treapta inferioara, nu ca si ierarhie, ci ca si existenta umana. Poti sa te comporti cum vrei cu ea, sa o faci cum iti vine la gura, iti poti permite orice, pentru ca, nu-i asa, ea trebuie sa asculte, indiferent cum e barbatul respeciv si ce face el. Fara nici o umbra de regret sau remuscare ... asa merita! Barbatii vor uneori sa-si manifeste „iubirea” lor cu parul, si la propriu si la figurat. Multi dintre ei uita din ce iad s-au intors la credinta, si eventual ce mult timp le-a luat ca sa se schimbe, si vor sa vada asa, dint-o data, in jurul lor, numai perfectiune in biserica. Devin dintr-o data foarte exigenti si inflexibili. Vreu sa-i anunt ca si multe femei s-au intors la credinta fiecare din iadul ei, si ca nici ele nu se pot schimba peste noapte, ca comanda. Si mai este un lucru important, in lumea secularizata in care traim barbatii au un comportament foarte diferit de cel al barbatilor care s-au intors la credinta. Cred ca stiti asta foarte bine, voi barbatii. In lumea din afara bisericii, unde barbatii sunt majoritari, acestia le supun pe femei unui extraordinar pressing stiti voi de ce TIP anume, santajundu-le in fel si chip, pentru a le stisface nevoile urgente. Si atunci, ca sa faca fata, femeile pluseaza pe singurul aspect care se pare ca este cu adevarat important pentru barbati: aspectul fizic, adica imbracaminte, machiaj, podoabe, etc. Asa ca dragi barbati, va rog sa nu mai fiti atat de ipocriti. Pentru a cere femeilor sa aiba un comportament exemplar, trebuie sa oferiti si voi un exemplu fara pata, caci altfel farisei va numiti. Nu mai pacatuiti, si nu mai duceti in pacat atatea femei, prin voi stiti cate metode care mai de care mai egoiste. Este un obicei in tara asta, nu stiu pe ce anume bazat, ca acelasi pacat trupesc daca e savarsit de un barbat e mai putin grav, este chiar de inteles si de trecut cu vederea, in schimb daca e savarsit de o femeie e un pacat extraordinar de grav si trebuie aspru pedepsit. Mai putin „sfanta” manie, si mai multa dragoste, cred ca ar face ca lucrurile sa se schimbe in bine de ambele parti.

  • Draghici Antonia Postat la 2010-06-04 16:34

    "Sa-l cunoastem pe Dumnezeu asa incit sa-L putem reprezenta in /prin caracterul nostru!"... ...evident ca trebuie sa facem o distinctie clara intre o Discoteca si BISERICA,insa chestiunea cu basma sau fara,in Biserica ,eu ,cred ca e putin cam nelalocul ei.Credinta mea,dragostea mea pt Dumnezeu si pt semeni,si Frica de Dumnezeu,nu consta in a purta sau nu ...basma. Cineva argumenta mai sus ca daca o femeie are capul descoperit la Rugaciune,primeste mai grabnic raspuns.Nimic mai eronat,zic eu.Slava lui Dumnezeu!,pt cite raspunsuri mi-a dat,desi nu ma stiu sa-mi fi pus basma decit cind am fost in RUSIA ,unde e un adevarat SACRILEGIU,sa pui piciorul in curtea unei LAVRE,fara sa porti basma si fusta(plecata in graba din Romania,am omis sa-mi pun in bagaje ,basma ,si la prima Lavra,era cit pe ce sa fiu impuscata de carte garzi,care ma somau ,in limba rusa,si cu mitraliera indreptata spre mine,sa nu intru.Bolboroseau ceva indescifrabil ,pt mine.Cind s-a apropiat mai mult si mai amenintator soldatul ,cu mitraliera,mi-am adus aminte,instantaneu ,limba rusa - studiasem vreo 8 ani(sc generala si liceu),dar o uitasem - si m-am edificat asupra boloboroselii si gesturilor.Care va sa zica,urma sa mor pt ...HRISTOS?Sau pt vreo HABOTNICIE primitiva?(Si ca sa fac o gluma proasta ,evident,mai zic ca nici macar MUCENITA nu stiu daca puteam deveni pt ca,stiu si eu,aveam io credinta daca voiam sa intru acolo,in acele locuri SFINTE,fara basma si fusta?...0 N-am stat sa cuget prea mult la acest aspect,am cumparat de la o taraba-erau destule- o basma superfaina,ruseasca,pe care am platit vreo 6 dolari(superieftin ,la cum arata...)si o fusta.Nu de alta dar nu voiam sa ratez trecerea prin acele minunate locuri,pt doar 6 dolari/buc sau pt... ..am citit undeva ceva care mi-a intrat la inima,si anume: "Nu mintea ne impiedica sa traim in Hristos ,ci PROSTIA si...PATIMA( care subjuga...mintea,zic eu)" Vad ca pe-aici nu sint prosti dar v-as propune : SA NU MAI FIM NICI PATIMASI. Dragii nostri barbati incercati sa nu mai gasiti justificari la frustrarile voastre,ca vezi Doamne,ati facut "asta" pt ca ati fost ispititi...Asumati-vi-le(frustraile)! ..si Atit. ...eu..ca sa nu "smintesc" pe careva:m-am tuns... Doamne ajuta! Antonia

  • ellia marcelloPostat la 2010-06-04 12:25

    Am citit multe comentarii si nu vreau sa fiu subiectiv ,dar daca am citi putin mai mult in biblie ,am intelege mai mult.Nu este vorba de vreo traditie sau obicei ,pana la urma urme-i aceste scrisori trimise de Sf. Ap PAVEL catre Corinteni sau Efeseni, arata invatatura despre cum trebuie sa se poarte femeile si barbatii increstinati in acele vremuri ,care se pare ca sunt valabile si acum .A fi crestin , inseamna a trai in comuniune cu biserica vie ,a te imbraca in Hristos ,adica ,a fi plin de DRAGOSTE ,SMERENIE si RABDARE .In ce priveste purtarea cuvincioasa de ati acoperii capul, cred ca e un act de SMERENIE ,la fel ca si vesmantul lung al preotului sau fusta lunga a femeii. Pana la urma k si crestini trebuie sa placem lui Hristos si nu lumii. Cum ar fi sa vedem in picturile din biserica pe Maica Domnului cu capul descoperit si coafata si fusta scurta (iertat sa-mi fie )si barbatii care sunt la slujba ,toti sa stea in nesimtire cu caciula sau palaria in cap..........nu cred ca ar mai semana a ORTODOXIE . Perioada de cand femeile umbla cu capul descoperit ,fie in biserica sau pe strada ,este relativ scurt fata de 2000 de ani a Bisericii ,iar asta este un lucru adus de moda ,care se schimba cum se schimba .......cred ca m-am prea adancit in subiect ,,,,,,dar sa nu uitam ca dracul e batran si nu doarme ,fiecare lucru nesemnicativ pt noi e o lupta castigata pe el. Sper sa nu par habotnic si sa nu supar pe nimeni......sa auzim numai de bine si Doamne ajuta !

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-06-04 00:09

    Domnule Cocosila c-am dezlinat articolul; cu logosul cel putin a-ti c-am dat-o in bara. Un lucru este clar ortodoxia se bazeaza pe Sf. Scriptura (iar Apostolul Pavel este foarte clar in legatura cu cele prezentate in articol) si pe respectarea canoanelor . Un lucru le-as spune doamnelor nepurtatoare de batic ce ar spune despre un barbat care ar intra cu capul acoperit in biserica. ? Ce mare lucru sa purtati in nelipsita poseta un batic pe care sa-l folositi la biserica Ce bine ar fi ca macar la Sf Spovedanie preotul sa aiba acele baticuri care spunea cineva tot pe forum ca la o biserica din Italia sint la usa bisericii si cu duhul blindetii sa roage penitenta sa se acopere. In ceea ce priveste ca preotii respective calugarii sint acoperiti asta este alta poveste demna de un alt articol care tine de tipicul bisericesc. Domnule Albu am inteles totul pina la cuvintul “nesimtite’’ mai cititi va rog pilda cu vamesul si fariseul. Doamna Ioana cit priveste sminteala barbatilor afla ca aceasta problema este studiata atit biologic cit si teologic si s-a ajuns la concluzia ca barbatul este mult mai usor supus pacatului trupesc . Sint sigur ca o mare parte din femeile nepurtatoare de batic sint nemultumite si de faptul ca femeiile nu pot deveni preot.

  • Claudia HorvatPostat la 2010-06-03 15:37

    Unele comentarii te lasa reci. Fratilor documentativa unainte sa vorbiti. Voi nu sunteti in masura sa judecati. Intrebati-va de ce barbatul are voie sa intre in Sfantul Altar si femeia nu? si mai cititi de ce femeia trebuie sa poarte basma pe cap. Pana la urma credinta noastra spune "crede si nu cerceta".

  • valentina Postat la 2010-06-03 09:42

    Mai am ceva de adaugat fratii mei in Hristos Domnul: Ne pierdem prea mult in amanunte iar amanuntele sunt parte din strategiile pierzarii. Stiu ca poate imi veti spune ca voi doar comentati... dar... "toate-mi sunt ingaduite dar nu toate-mi sunt de folos"... si apoi... DRAGOSTEA...?! Eu imi cer iertare, si va doresc tuturor fie femei fie barbati SA VA BUCURATI in Domnul nostru Iisus Hristos!

  • valentina Postat la 2010-06-03 09:34

    Dragii mei, Mantuitorul a spus SA NE IUBIM UNII PE ALTII nu sa ne certam! Sunt femeie ca si voi dragele mele, vad si eu ca si voi greselile/nepolitetea/lipsa de dragoste/lipsa de apreciere manifestate de fratii nostri in Hristos Domnul dar va mai aduc aminte cate ceva din spusele Mantuitorului: - NU RASPUNDETI CU RAU RAULUI; - CINE-I FARA DE PACAT SA ARUNCE PRIMUL CU PIATRA. Pe de alta parte, acest articol ar fi fost mult mai bun sa fie un pic mai clar si scris cu mai mult DUH SFANT- cu mai multa dragoste, pentru cine nu intelege-!!! Mantuitorul ne-a adus LEGEA DRAGOSTEI... Eu nu va cunosc, dar va stiu ca frati ai mei intr-u Domnul Nostru Iisus Hristos! Asadar, PACE NOUA si HARUL Domnului Nostru Iisus Hristos sa fie cu noi cu toti! AMIN!

  • fghfhf fgnnnnnnnnnnfxPostat la 2010-06-02 22:54

    Felicitari dumitru albu! O "adevarata" atitudine de bun Crestin. "Iubeste-ti aproapele" iti suna cunoscut? Ai idee ce inseamna? Si in plus, te crezi tu in masura sa judeci oamenii? Esti tu fara de pacat sa arunci cu piatra?

  • azucena blancaPostat la 2010-06-02 22:32

    @DUMITRU ALBU: Ei domnule Albu, cu folosirea acestui limbaj, adica "NESIMTITELOR"!, va plasati in afara comportamentului unui adevarat crestin. Bun "exemplu" oferiti. Mai poate spera cineva sa poarte un dialog normal cu o persoana care are un astfel de mod de adresare urat, si care se si considera crestina in acelasi timp??? Cum credeti ca va va asculta vreodata vreo femeie, daca o jigniti? Credeti ca vreo femeie normala ar trebui sa accepte vreodata insulte? Din nou spun, luati exemplul Mantuitorului. L-ati auzit pe EL adresandu-se vreunei femei pacatoase vreodata cu: nesimtit-o, sau cu alt cuvant urat?

  • DUMITRU ALBUPostat la 2010-06-02 21:51

    Vad ca Gina, Cristina, Ioana Jorascu sunt virulente in limbaj... Ca si cum ar merge la vreun club; limbaj de tate. Doamnelor , nu va ibliga nimeni sa participati la viata Bisericii daca nu sunteti in stare sa indepliniti porunci date de Dumnezeu. Nu semanati samanta zavistiei printre credincioasele care isi inteleg rolul in Biserica. Ia spuneti, cand lucrati intr-o firma va supuneti dispozitiilor patronului au ba? Am vorbit deja prea mult. Nesimtitelor!

  • Miaunescu MamonaPostat la 2010-06-02 21:27

    "Orice femeie care se roaga sau prooroceşte cu capul dezvelit îsi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă în cap. Daca o femeie nu se înveleşte, să se şi tunda! Iar daca este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească! Bărbatul nu este dator să-si acopere capul pentru că el este chipul şi slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din barbat. Şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru barbat. De aceea femeia din pricina îngerilor trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei." "Mohamed Kacimi, scriitorul, spune că este vorba despre o foarte veche credinţă semită care considera podoaba capilară ca fiind o reflexie a părului pubian (din jurul organelor sexuale). Elaborând pe baza unor astfel de tradiţii, în secolul al 12-lea înainte de Hristos, regele asirian Teglat Falazar face obligatoriu portul voalului, el stipulând că prostituatele nu trebuie sa-l poarte, ca semn al decadenţei lor." vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/Voalul_islamic

  • stefan mitricPostat la 2010-06-02 21:05

    pentru cei care nu aveti treaba cu ortodoxia, nu comentati articolele celor care inca tin la pastrarea ortodoxiei in starea ei cat mai pura. mai bine comentati articole despre *vedete* s-au ce mai gasiti voi. Unii dintre voi ati inteles total gresit oarticolul si prin asta se vede ca ori nu mergeti prea des la Sfanta Biserica ori daca mergeti nu ascultati cu atentie cuvantul Domnului si va fuge mintea prin alte parti

  • azucena blancaPostat la 2010-06-02 20:42

    Domnule Adrian Cocosila spuneti: Biserica vesteste ca barbatul este cap femeii si ca “femeile trebuie sa se supuna barbatilor” (Efeseni 5, 22). Ce inseamna asta? Ca odata ce mintea (capul) a fost luminata de Logos, ea trebuie acoperita, adica nu trebuie sa mai punem in ea ceva mai presus de Cuvantul primit, caci altfel se intuneca. Iata motivul pentru care femeia trebuie sa-si acopere capul. Adanc de tot! Am observat ca si alte comentatoare, dar si comentatori nu au inteles mai nimic din cuvintele de mai sus. Ni le puteti „traduce” va rugam. Eu sunt de acord ca femeile trebuie sa aiba capul acoperit in biserica. Argumente in favoarea acestui lucru sunt nenumarate. Nu am ce sa mai comentez. Ceea ce mi se pare insa cel putin nepotrivit, este atitudinea plina de mandrie a unor barbati ortodocsi romani, care abordeaza astfel de subiecte de o maniera jignitoare la adresa femeilor. Acestia se plaseaza pe o pozitie de superioritate,de la "inaltimea" careia desfiinteaza uneori pe consoartele lor intru credinta. Barbatii ar trebui sa ia aminte cum se adreseaza femeilor atunci cand le dau sfaturi. Sa nu-si faca iluzii ca vor fi ascultati atunci cand indemnurile, sfaturile si indrumarile pe care le dau femeilor, nu sunt facute cu multa DRAGOSTE si din toata inima. Nu vor fi ascultati atata timp cat nu ofera si ei un exemplu de traire crestina exemplara, si atata timp cat nu respecta femeia. Nimeni nu asculta de bunavoie atunci cand este umilit. Barbati, luati exemplul Mantuitorului care NICIODATA NU A DISPRETUIT SAU JUDECAT VREO FEMEIE, INDIFERENT CAT DE PACATOASA AR FI FOST EA! Sunteti voi mai buni dacat Dumnezeu?

  • Maria Rodica CiobanuPostat la 2010-06-02 18:31

    Din propria-mi experienta: la intrarea in biserica ortodoxa la care maerg eu(in Italia) este un cos cu baticuri si femeile intra cu capul acoperit.(nu se pune problema de igena, iar daca cineva pleaca cu el acasa altcineva o sa aduca altul in loc). Rugaciune femeii cu capul acoperit primeste mai usor raspuns...m-am convins! Cine crede ca poate intra cum vrea in biserica ori ca poate schimba niste reguli "invechite" se insala, mai ales femeile...sa nu mai vorbim de icoanele manjite toate de ruj!!

  • gina ursachePostat la 2010-06-02 17:23

    interpretarea articolului mi se pare mult mai simplista si mai misogina. catalogam barbatul ca fiind cel care are dreptul la "luminarea mintii", iar femeia, si ea, ceva acolo, ca un apendice umil. va rog, pe cei care scrieti astfel de articole, sa incercati sa interpretati alchimic toata povestea asta, ca poate n-o sa mai pareti atat de misogini si aparent "nedocumentati".

  • Mirela HaralambescuPostat la 2010-06-02 16:49

    In epistola intai catre corinteni, apostolul Pavel spune mai multe lucruri despre tinuta decenta a femeii si a BARBATULUI :"Orice barbat care se roaga sau proroceste cu capul ACOPERIT, isi necinsteste Capul sau. Dimpotriva, orice femeie care se roaga sau proroceste cu capul desvelit, isi necinsteste capul ei, pentru ca este ca una care ar fi rasa...Judecati voi singuri: este cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu dezvelita? Nu va invata chiar si firea ca ESTE RUSINE pentru un barbat sa poarte parul LUNG, pe cand pentru o femeie este o podoaba sa poarte parul lung?" Oare de ce in biserica ortodoxa de astazi, invataturile apostolului Pavel se aplica numai femeilor, nu si ierarhilor care slujesc liturghia in biserica cu capul acoperit, si doar la sfiintirea darurilor se descopera, sau calugarilor care poarta parul lung? Alexandru Radu, sau parintele Necula pe care il citeaza,are dreptate. In societatile vechi, doar femeile de conditie foarte proasta, mai ales prostituatele, umblau cu capul descoperit. Pentru prostituate, lipsa acoperamantului pentru cap, sau o anumita culoare a rochiei, era un fel de marca vestimentara obligatorie dupa care erau identificate. In biserica din vremea apostolilor multe din femeile crestine proveneau din straturile cele mai de jos ale societatii, multe din ele erau foste prostituate, pe aceste femei, apostolul Pavel le indruma pentru a adopta tinuta decenta care le fusese interzisa atunci cand se prostituau. Societatea moderna nu mai cunoaste astfel de tabuuri si coduri vestimentare, deci a masura decenta si credinta unei femei dupa portul baticului in biserica e lipsit de rost. Stiu ca multi evlaviosi care tin de litera si nu de spiritul Scripturii se vor scandaliza citind comentariul meu, dar eu le propun sa mediteze un pic asupra citatului pe care l-am dat la inceput din "Intaia epistola a lui Pavel catre corinteni"(11.1-16) si la cum nu se aplica el in cazul ierahilor si calugarilor.

  • Bogdan-Ionut Mercin Postat la 2010-06-02 16:12

    Dacă bărbatul trebuie să intre în biserică cu capul descoperit, atunci care este semnificaţia acoperămintelor de cap ale călugărilor, episcopilor şi chiar ale unor preoţi pe care aceştia le poartă în timpul slujbelor din biserică? Coiful mântuirii?!

  • Cristina CerneaPostat la 2010-06-02 15:40

    As dori sa nu o mai amestecam pe Maica Domnului in discutie, sa nu ne mai comparam asa oricum si oricand cu Ea. Se spune ca Ea are in icoane capul acoperit. In icoane atat Maica Domnului cat si alte sfinte si alti sfinti sunt zugraviti dupa felul in care se purtau acum 2000 ani, in acea zona geografica. Acelea erau vesmintele atunci la iudei. Femeile purtau un vesmant asemanator cu cel al femeilor musulmane azi: infasurate cu tot cu cap. Aceste vesminte nu au de a face cu biserica, sunt pentru a proteja de caldura si soare puternic. De altfel si sfintii (cu exceptia icoanelor ale Domnului pe cruce), erau imbracati in acelasi fel si cu capul acoperit. Problema cu basmaua si alte vesminte pentru femei si barbati in biserica este inca nelamurita. Multi (preoti) inclusiv spun ca este important sufletul si fapta de milostenie in credinta si nu hainele. Deci smerenie, milostenie, haine cuviincioase si totul potrivit vremii si zonei in care traim.

  • Pintilie VioricaPostat la 2010-06-02 15:11

    Doamne ajută să înţelegem cu adevărat ceea ce e plăcut Domnului.Şi aici ţin să menţionez şi ţinuta, numaidecît, a femeeii.Şi dacă ne dorim să facem ceea ce e plăcut Domnului, apoi, o ţinută smerită în Faţa Lui ar însemna, că ne rugăm cu credinţă şi umilinţă, ci nu căutăm la faţa lumii, iată ce vreau să spun pe marginea acestui subiect, care nici nu ar trebui să fie discutat, atunci cînd o femee sau un bărbat se roagă cu adevărat lui Dumnezeu şi îşi cunoaşte smerenia sa, a fiecăruia. Baticul în mod normal şi nediscutabil - se poartă în locurile sfinte şi în timpul rugăciunii ridicată către Dumnezeu.Doamne ajută! Viorica Pintilie Chişinău

  • arieta beleiPostat la 2010-06-02 13:32

    Am citit comentariile si ma simt datoare sa adaug si eu citeva cuvinte. Suntem ortodocsi si daca sunteti atenti Maica Domnului in nicio icoana nu apare cu capul descoperit. Eu cred ca nu avem nevoie de mai multe explicatii. va multumesc! Doamne ajuta!

  • Ioana JorascuPostat la 2010-06-02 12:49

    ce vrajeala! scuzati-ma pentru exprimare, dar nu m-a convins autorul articolului de ce trebuie sa port batic pe cap in biserica! Explicatia mai plauzibila pe care am auzit-o de la alt preot ar fi ca: podoaba femeii este parul iar daca parul este descoperit in biserica atrage atentia barbatilor, de aceea femeile trebuie sa se imbrace decent si sa stea pe partea stanga a bisericii. Noi femeile suntem o ispita permanenta pentru barbati, pana si in biserica. Deci noi suntem de vina, nu barbatii care sunt niste smintiti!

  • Marian Tudorel Lazar Postat la 2010-06-02 12:48

    Evangheliile spun, si eu sunt de acord cu aceasta, ca parul este podoaba unei femei. Podoaba ei fizica. In rugaciune insa, femeia trebuie sa se smereasca, asa cum trebuie sa se smereasca si barbatii dealtfel, sa uite de frumusetea ei fizica si sa se gandeasca doar la cea spirituala. Deasemeni, daca se roaga impreuna cu altii, trebuie sa fie atenta ca nici celorlalti sa nu le atraga atentia de la rugaciune prin etalarea frumusetii ei fizice. Tocmai de aceea mi se pare mai mult decat firesc ca orice femeie sa se acopere atunci cand se roaga, atat de una singura cat si impreuna cu ceilalti credinciosi. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca situatia femeilor s-a mai schimbat fata de acum 2000 de ani. Daca atunci femeile umblau toate acoperite cand ieseau in public, spre a nu-si etala frumusetea decat in fata sotilor lor, in societatea actuala femeile au inceput tot mai mult sa iasa descoperite in public, sa se tunda scurt si sa nu mai creeze neaparat reactii admirative sau erotice prin modul cum isi poarta parul. Deci, parerea mea, ca unul mai putin avizat, este ca daca o femeie stie ca nu exista pericolul ca un barbat, ajuns in biserica, in loc sa fie atent la Sfanta Liturghie sa se uite la fata si parul ei, admirand-o, atunci poate sa se roage cat vrea descoperita. Dealtfel si Sfantul Apostol Pavel a spus ca o femeie tunsa nu mai are nevoie sa se acopere cand se roaga. Dar daca o femeie stie ca si tunsa si tot atrage privirile tuturor, atunci mai bine este sa se acopere decat sa sminteasca pe careva si, in loc de binecuvantari de la Dumnezeu, ca urmare a rugaciunii, sa se trezeasca cu pedeapsa. Tinand cont de aceasta, uneori si acoperamantul femeii poate fi prilej de cadere pentru ea, daca nu este unul modest ci este unul menit sa atraga privirile. Deci, dupa cate vad eu, totul este, in primul rand, o chestie de bun simt si doar uratele nu au nevoie sa isi acopere capul in biserica, atunci cand se roaga, daca nu vor sa sminteasca pe careva! Pe de alta parte, in privinta barbatilor, este tocmai invers decat la femei. Pentru ca, in timp ce femeia este frumoasa descoperita, barbatul devine mult mai frumos si seducator atunci cand este acoperit, mai ales daca este vorba de un coif militar, un chipiu si chiar o simpla palarie. In trecut si chiar si acum, acoperamantul barbatului era si este in stransa legatura cu starea lui sociala. Astfel, in timp ce un taran va purta o simpla palarie sau un fes, un bogatas va purta o palarie de firma sau, pe timpul iernii, o caciula de astrahan sau altceva de mare valoare. Barbatul isi foloseste acoperamantul capului ca sa-si arate bogatia, starea sociala, superioritatea. Descoperit insa, va deveni la fel cu toti ceilalti barbati, se va umili pe sine insusi. Dealtminteri, inca mai exista obiceiul ca un barbat sa-si scoata palaria sau caciula in semn de respect si de supunere fata de cineva. Chiar expresia "jos palaria", care stie toata lumea ce inseamna, se refera doar la barbati si nicidecum la femei, care nu-si scot niciodata palaria in semn de respect! Deci, un barbat care se descopera isi declara umilinta si supunerea, si nu vad cum s-ar putea ruga un barbat fara sa arata umilinta si supunere fata de Dumnezeu! De am gresit cu ceva, rog sa ma iertati, de am spus ceva bun, a fost doar cu ajutorul lui Dumnezeu! Ca atare, concluzia mea este ca si in ziua de astazi porunca evanghelica privitoare la rugaciunea femeii cu capul acoperit si a barbatului cu capul descoperit este la fel de actuala si necesara, cu mica observatie ca aceasta porunca trebuie inteleasa si aplicata nu ad literam ci in intelesul ei, cu exceptiile de rigoare.

  • Robert PopaPostat la 2010-06-02 12:30

    Părintele Teofil Paraian, dacă rețin eu bine, ne spune despre acest subiect o observație foarte interesantă: ”Studentele de la o anumită facultate care mergeau la biserică cu capul acoperit progresau duhovnicește mult mai rapid decât celelalte.” E drept că Dumnezeu ne iubește pe toți, dar să te lepezi de sine e un lucru foarte plăcut Lui și evident primești mai multă răsplată. Nu cred că e rostul nostru să analizăm deciziile bisericii. După ce ne sfințim și suntem aproape de Dumnezeu, ne putem spune părerea. Până atunci, eu cel puțin, prefer să ascult de sfinții arătați de Dumnezeu. Doamne ajută!

  • Carmen CPostat la 2010-06-02 12:20

    acoperirea capului femeii in biserica as vedea-o mai mult ca pe un gest simbolic cu trimitere la "firea lucrurilor". N-are sens sa fac un caleidoscop al anomaliilor din viata sociala si de familie - am deja prea multe exemple in jurul meu care-mi confirma ca rolul baticului tine mai mult simbol si cand simbolul rezoneaza prea putin cu realitatea...ramane doar un respect amar fata de procedura.

  • Radu AlexandruPostat la 2010-06-02 12:09

    Mi-au placut in mod deosebit cuvintele parintelui Constantin Necula cu privire la acest subiect: Unii teologi sustin ca textul din 1 Corinteni, cap. 11, care cuprinde interdictia femeii de a participa la slujbe cu capul descoperit se refera la un obicei al societatii respective, potrivit caruia, o femeie care se respecta nu apare niciodata in societate cu capul descoperit. Conform acestei conceptii, Apostolul Pavel ar da acest sfat numai pentru a nu-i expune pe crestini nerespectului paganilor. Astfel, considera ca femeile nu trebuie neaparat sa fie cu capul acoperit in biserica. Care este parerea dumneavoastra fata de aceasta? Eu cred in ce-a scris Sf. Apostol Pavel, nu stiu cat credeti dumneavoatra! Si cred ca tot ce-a scris acolo are referiri inclusiv in zilele noastre. Cred in aceeasi vreme intr-o dinamica a traditiei Bisericii Ortodoxe. intr-o punere in vremuri a acestui cristal, care este Sfanta Scriptura. Eu cred ca-n nici un caz nu putem face o teologie a baticului daca mai inainte n-am facut o teologie a capului. Deci, pana sa vorbesc despre baticul pe care-l pun in cap, trebuie sa vorbesc despre mentalitatea care-o creez in mintea omului, facandu-l sa inteleaga de ce-si pune baticul. Unii isi pun batic pe cap, dar degeaba! Sa va dau un exemplu. Student fiind, am participat in Brasov la o Liturghie unde inalt Prea Sfintitul Streza, pe atunci parintele Streza, a slujit nemaipomenit. Si, la un mo¬ment dat, intra in biserica doi tineri, curat imbracati, draguti foc, tinandu-se de mana. Si-o cucoana de asta, cu trei broboade pe cap, s-a pornit ca un uliu: „Nu va e rusine, mai?” Sa dea cu ei de pamant, sa-i omoare nu alta! I-am si zis: „Ce faceti aici? Ii gazati? Ii electrocutati? Ce?! Care-i pedeapsa pentru faptul ca intri in biserica tinandu-te de mana cu persoana iubita? Ce-i aberant in fapta aceasta? Faceti-i, doamna, sa priceapa ca dum¬neata, cu baticul pe cap, esti mai desteapta, mai evla¬vioasa si mai buna decat ei. Ca tesatura baticului nu-ti ascunde numai prostiile din cap, ci-ti face vadita cumintenia, puritatea.” Prin unele locuri, la sate, se mai pastreaza obiceiul ca in noaptea nuntii sa i se ia de pe cap cununa miresei si sa i se puna un batic. Este semnul maternitatii. Feme¬ia aceea se aseamana cu Maica Domnului. Oricum, nu din baticeala facem strunga prin care intri in biserica. Ca pana la urma in capitolul acesta ni se vorbeste doar despre femei; despre fetele tinere care se tund ori care-si prind frumos parul nu spune ce trebuie sa faca. Exista, desigur, si o parte practica a acestui lucru. Doar ati vazut destul de multe femei carora la o mica flama de lumanare le ajunge capul ca o miriste! Le pedepseste Dumnezeu in felul acesta. Eu zic ca acelea care poarta batic trebuie sa-l poarte mai departe, celelalte sa invete de ce sa-l poarte, iar cele care nu inteleg, sa mai cerceteze.

  • Sonia SorryPostat la 2010-06-02 11:35

    ....un articol destul de abstract in simbolistica...imi pare rau, dar nici macar nu imi dau interesul sa pricep exact ceea ce ati scris, eu stiu doar ca, cu sau fara bazma tot copilul lui Dumnezeu sunt si sunt sigura ca pot intelege Cuvantul Lui la fel de bine ca orice barbat cu capul descoperit sau orice femeie cu capul acoperit! Cand despre imbracamintea decenta ce sa spun, oare nu ne-a creat Tatal Ceresc goi-goluti?..de ce ar fi un brat prea mult descoperit indecent? Mie imi par legiile aceaste mai mult lumesti decat dumnezeiesti...de ce oare unu isi fac probleme ca nu pot parasi grija lumeasca,in cazul in care vad prea multa piele descoperita? Eu cred ca totul e in puterea noastra sa ne detasam de lume si sa intram in comuniune cu Dumnezeu, indiferent ca suntem pe teren sfant, in biserica, sau in plina natura, chiar si poluata tot creatia Domnului este! :)..e efectiv o chestiune de autocontrol si credinta! Doamne ajuta tuturor!

  • leopoldina floreaPostat la 2010-06-02 11:33

    Discutiile strict teologice mi-au fost straine. Ce simt si cred ca este important in fata Domnului sunt respectarea poruncilor sale. La judecata finala, ni se va masura cu masura cu care am daruit toata viata si va conta cat am iubit pe cei apropiati noua si pe Domnul Dumnezeu nostru, Tatal Creator, Fiul Rascumparator si Duhul Sfant Mangaietor. Dumnezeu s aiba mila de sufletele noastre si sa binecuvanteze Romania, Gradina Maicii Domnului.

  • Simion MariusPostat la 2010-06-02 10:59

    Ceea mai stupida explicatie pe care am auzit-o vreodata este data de autorul acestui articol. Felicitari.

  • costel popescu Postat la 2010-06-02 10:57

    Femeia si barbatul sunt un singur trup. Deci, amandoi participa la slava dumnezeiasca. Barbatul este chipul mintii luminate, iar femeia este cea care poarta de grija ca aceasta minte sa nu fie intunecata, grija exprimata simbolic prin acoperirea capului.

  • gina tPostat la 2010-06-02 10:33

    ma scuzati, dar ce am inteles eu, este ca barbatul nu poarta ceva pe cap, pentru ca este luminat de logos, iar femeia, poarta ceva pe cap, pentru ca barbatului sa nu i se intunece mintea. adica femeia, nu va lua parte la logos, pt ca va avea capul acoperit. multumesc

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE