Sarac cu duhul

Sarac cu duhul Mareste imaginea.

Sarac cu duhul inseamna pentru omul lipsit de viata din Biserica, o persoana proasta, inapoiata mintal, care nu stie pe ce lume traieste. Un om fara multa minte. Sarac cu duhul sunt cuvinte prezente in prima fericire din cele noua rostite de Mantuitorul in Galileea: "Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor!" (Mt. 5, 3).

Sarac cu duhul nu este pentru crestin sinonim cu prostul.

Mantuitorul nu putea aseza prostia la temelia vietii duhovnicesti, avand in vedere ca Isi incepe invatatura Sa prin a-i ferici pe cei saraci cu duhul.

Cei saraci cu duhul sunt cei smeriti si cu inima zdrobita. Parintele Rafail Noica spunea ca "in fiecare dintre noi traieste un bogatas - eu am educatie, eu sunt mai frumos, eu sunt mai bun … Si asa, comparandu-ne si inmagazinand tot felul de cunostinte, elemente materiale, bani, incepem sa ne falim". Iar mandria pe care o naste in noi aceasta "bogatie" face ca harul lui Dumnezeu sa nu mai lucreze in noi.

Cel cazut in mandrie isi dispretuieste fratele, il socoteste ca fiind nimic, si pe sine ca fiind mai presus ca el. Iar daca nu se trezeste repede din aceasta mandrie, ajunge sa se impotriveasca lui Dumnezeu, punand pe seama sa ispravile savarsite. Dispretuirea fratelui se transforma in dispretuirea lui Dumnezeu, dupa cum spun Sfintii Parinti.

Sarac cu duhul este cel care desi a implinit multe fapte bune, nu isi inchipuie nimic mare in privinta sa. Acesta este omul pe care Dumnezeu cauta sa-l imbogateasca prin locuirea Sa intru el. Iar aceasta locuire ii aduce fericirea vesnica.

Cand te afli in fata lui Dumnezeu, nu te mai poti vedea bogat, indiferent de darurile pe care le ai. Te consideri cel mai sarac. Si cu cat te consideri mai sarac, cu atat Dumnezeu devine mai prezent in fiinta ta.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa spunem despre noi ca nu avem niciun dar. Dimpotriva, putem ramane smeriti nu doar atunci cand avem mai multe daruri, ci si atunci cand avem parte de succes. Cum? Considerandu-ne intotdeauna colaboratori ai lui Dumnezeu, dupa cum spune Sfantul Petru Damaschinul in Filocalia V. Cand ai constiinta ca esti colaboratorul lui Dumnezeu, esti smerit. Altfel, e doar iubire de sine si judecare a semenilor.

Parintele Teofil Paraian spunea ca a fi colaborator al lui Dumnezeu, nu te indreptateste, ci te obliga! In ce sens te obliga? Pai te face sa fii recunoscator, multumitor si silitor, ca sa inmultesti binele si sa vezi in binele pe care l-ai facut, o reusita a lui Dumnezeu in tine.

Sa ne intareasca Dumnezeu sa facem cat mai mult bine. Dar sa ne daruiasca si saracia cu duhul, smerenia. Pentru ca intru smerenie putem vedea ca se poate face mai mult.
Fara aceasta saracire vom cadea in multumirea de sine care aduce cu ea si lenevirea duhovniceasca.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

18 Octombrie 2013

Vizualizari: 27114

Voteaza:

Sarac cu duhul 4.00 / 5 din 8 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Romeo - Nicolae StefanescuPostat la 2014-06-04 06:45

    Adevărat

  • adriana gheorghePostat la 2013-10-21 10:08

    Ffoarte frumos articol si totodata plin de pilde pe care ar trebui toti sa le urmam.Ajuta-ma Doamne ca si eu la randul meu sa pot sa aju.Amin!

  • Vasile Nicolae StrezaPostat la 2013-10-19 21:07

    Mihai Popovici cea ce spui tu nu are nimic credibil pentru ca nici o traducere a documentelor sfinte nu se poate face fara har de la dumnezeu,si nu se poate ca dumnezeu sa admita asemenea greseli .apropo esti ortodox?

  • Mihai PopoviciPostat la 2013-10-19 11:17

    Nu toate cuvintele/expresiile Noului Testament si ale Vechiului Testament, in posesia carora suntem noi, exprima cu fidelitatea ideea formulata in documentele originale. Ele au fost traduse, uneori, dupa cum a reusit si inteles traducatorul. Aceeasi deficienta o gasim si in afirmatia: Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor .. Probabil, in loc de "saraci cu duhul" ar fi trebuit o alta formula, care sa arate ca este vorba de cei cu sufletul curat (nepatat) sau, cine stie..(?!), sa exprime, o alta idée.. Evident, ca sa "nu altereze adevarul...", carturarii bisericii (care, in majoritate, nu-si permiteau sa cerceteze... cele sfinte - o blasfemie din punctul de vedere al oficialilor bisericii !), au lasat traducerile …chinuite sa dainuie, incercand sa corecteze intelesurile cu explicatii suplimentare, a caror menire este de a elimina stupefactia celor care, citind, sunt tentati sa creada ca unele texte sunt, cu adevarat, pentru cei saraci cu duhul !

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-10-18 20:46

    Sa ne rugam Bunului Dumnezeu si sa-i multumim, mereu, mereu, ca fara El, nimic nu putem, nimic nu suntem!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE