Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol

Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol


Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol

Manastirea Techirghiol, din statiunea balneara Techirghiol, isi are inceputul in anul 1928, cand patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere. Aici, patriarhul a infiintat un sanatoriu preotesc, deservit de cateva monahii, pentru clerul din intreaga tara.

 

Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol

Intre anii 1965-1967, patriarhul Justinian va extinde ceea ce a inceput Miron, iar intre anii 1975-1977 vor avea loc noi extinderi. Astfel, complexul va capata forma pe care o detine si astazi, cea traditional monahala - careu inchis.

 Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol          Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol

In data de 15 august 1951 patriarhul Justinian va savarsi slujba de sfintire a noii bisericute din lemn (din secolul al XVII-lea) adusa aici din Transilvania. Hramul initial, al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel va fi schimbat cu cel al Adormirea Maicii Domnului.

Manastirea Techirghiol

Bisericuta are o istorie vie, inceputa in satul Maioresti din judetul Mures, iar mai apoi trecand pe la Castelul Pelisor de la Sinaia, datorita regelui Carol al II-lea, ca in cele din urma sa ajunga, prin grija patriarhului Justinian, la Techirghiol.

Planul bisericii este unul dreptunghiular, cu partea de vest poligonala cu trei laturi si absida altarului, decrosata, poligonala cu cinci laturi. Odata cu ajungerea ei aici, restauratorii adauga un pridvor sculptat si un turn de clopote cu foisor.

 Manastirea Techirghiol         Manastirea Techirghiol

Peretii bisericii sunt alcatuiti din barne de stejar de grosime variabila intre 25-30 cm, suprapuse orizontal si imbinate intr-o tehnica specifica lacasurilor de lemn din Transilvania numita "coada de randunica" iar in unele locuri prin cuie de lemn. Intregul ansamblu este imprejmuit de un brau median cu aspect de funie impletita, simbol al comuniunii sau o modalitate de delimitare simbolica a spatiului sacru.

Manastirea Techirghiol

La ancadramentul usii gasim motive populare romanesti, geometrice si florale. Pridvorul adaugat ulterior, pe langa ornamente populare de felul celor amintite, prezinta un profil de maica si unul de calugar despartite de o cruce, sculptate in coltul din partea de vest.

Pictura s-a realizat in mai multe etape de diversi zugravi din zona. Cercetatorii in domeniu presupun ca au fost pictate de Andrei de la Sunfalau, un zugrav renumit in zona de unde provine biserica.

Manastirea Techirghiol

Icoanele imparatesti sunt datate in jurul anului 1730. Pe scenele pictate pe pereti nu s-a pastrat nici o inscriptie originala. Ca elemente distinctive pentru bisericile de lemn din Transilvania si aici se intalneste pictat tricolorul ca semn de unitate nationala.

 Manastirea Techirghiol          Manastirea Techirghiol

Pe de alta parte prigonitorii Mantuitorului sunt infatisati in chipul husarilor, modalitate de exprimare, in viziunea populara, a adversitatii fata de dusmanii poporului, sentimente care isi puteau gasi libera expresie in astfel de lacase sfinte de rezistenta ortodoxa in fata prozelitismului protestant si catolic.

Manastirea Techirghiol

O alta imagine larg raspandita in pictura din secolul al XVIII-lea este cea a Sfantului Cristofor cu cap de caine, care in aceasta bisericuta este asociata cu imaginea mortii in chip de schelet cu coasa si care, in Transilvania se intalneste chiar si pe zidurile caselor, taranii avand credinta ca in deosebi acest sfant ii protejeaza de duhurile rele.

 Manastirea Techirghiol          Manastirea Techirghiol

In incinta manastirii se afla si fantana cu statuia Sfantului Pantelimon, sculptata in bronz de renumitul sculptor roman Ion Jalea si adusa de patriarhul Justinian de la spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti.

In anul 1999-2000 s-a amenajat in cadrul manastirii o baza de tratament balnear, sub ocrotirea Sfantului Pantelimon, dotata cu aparate pentru electroterapie, bai galvanice, bai saline, sauna etc.

Manastirea Techirghiol

Cu sprijinul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, in anul 1989-1990 se infiinteaza in incinta manastirii si un muzeu: Marturii de viata crestina pe pamantul Dobrogei, care cuprinde fragmente arheologice si obiecte de cult din secolul IV pana in secolul nostru.

Manastirea Techirghiol

Dintre piestele originale cele mai valoroase mentionam: fragmente de basilici crestine din sec. IV-VI descoperite la Tomis si Caltis, amorfe romano-bizantine, fragmente ceramice cu simboluri crestine, fragmente arheologice de la Basarabi precum si numeroase obiecte de cult.

Manastirea Techirghiol

Intre anii 1969-1990 aici au avut loc cursurile anuale pentru pregatirea ghizilor si muzeografilor de la bisericile si manastirile din toata tara cu exceptia Moldovei. In anul 1990 aceste cursuri s-au desfiintat, fiind reluate in anul 1999 la initiativa Ministerului Culturii si Cultelor.

In anul 1995 schitul Sfanta Maria se transforma in manastire cu statut juridic, datorita faptului ca obstea monahala s-a marit considerabil. In prezent, manastirea are in jur de 43 de vietuitoare.

 Manastirea Techirghiol          Manastirea Techirghiol

Pe timp de vara, manastirea sigura cazare si masa credinciosilor si celor ce doresc sa-si petreaca aici concediul oferind si posibilitatea de a urma un tratament balnear, cu aparatura moderna si asistenta de specialitate.

Manastirea Techirghiol

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 38310

Voteaza:

Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Povesti de pe strada mea - Un nou prieten
Povesti de pe strada mea - Un nou prieten Alex e un băiețel si are o surioară puțin mai mică, pe care o cheamă Oana. Sunt copii tare veseli, cărora le place să se joace afară, în aer liber. Au mulți prieteni și la școală, și în cartier. Când este timp frumos, merg să se joace în părculețul de la 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Capra cu 3 lei
Povesti de pe strada mea - Capra cu 3 lei Acasă, Alex se joacă în sufragerie cu un avion, în timp ce Oana, sora sa, răsfoiește curioasă o revistă pentru copii. În bucătărie, bunicuța le pregătește ceva bun. Ce foame îmi este ! spuse Alex. Tare aș mânca ceva bun! Dar abia am stat la masă, cum 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Calatorie in Tara unde toate sunt invers
Povesti de pe strada mea - Calatorie in Tara unde toate sunt invers Este seară. Soarele tocmai apune, iar lumina sa blândă îi face loc cu eleganță întunericului liniștit al nopții. Acasă, Alex și Oana se pregătesc de culcare. Mama îi strigă: Copii, hai să vă spălați pe dinți! Apoi vă spune-ți rugăciunea și - țuști! 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Sculptorul si statuile
Povesti de pe strada mea - Sculptorul si statuile Dragi copii, tot ceea ce facem are efect și asupra oamenilor din jurul nostru. Atunci când râdem de un coleg sau când îl tratăm urât, acesta se simte trist. Atunci când facem cuiva un cadou sau un compliment, devine vesel. Trebuie să ne amintim mereu 8.50 Lei
Sfanta Elena Imparateasa cea intocmai cu apostolii
Sfanta Elena Imparateasa cea intocmai cu apostolii Sfânta Împărăteasă Elena este un model de referință pentru femeile creștine din toate timpurile, dar mai ales pentru mame, oferind un exemplu de mărturisire a credinței creștine în familie și în societate. Ea a reușit să îmbine cu măiestrie înțelepciunea 12.00 Lei
Patericul sfintilor de pretutindeni - Mostenitorii cerului
Patericul sfintilor de pretutindeni - Mostenitorii cerului Fiecare sfânt în parte reprezintă un mijlocitor ceresc al mântuirii noastre, la care apelăm adesea cu evlavie (și căruia uneori îi purtăm și numele, primit la botez), dar și o pildă mereu actuală pentru o viețuire plăcută lui Dumnezeu - Cel ce Se 20.00 Lei
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare Conducător viclean și nemilos, strateg iscusit, cărturar – celebru, de altfel, pentru studiul aplicat al otrăvurilor –, Mitridate vi cel Mare a fost unul dintre cei mai puternici și longevivi dușmani ai romanilor. Ambițiile sale au schimbat cursul istorie 70.00 Lei
Familia ortodoxa - mai 2025
Familia ortodoxa - mai 2025 Sfântul Theofan Zăvorâtul: Dragostea este raiul duhovnicesc;Dragostea azi, de Virgiliu Gheorghe;Monahia Matrona Domnaru, fosta stareță a Mănăstirii Hurezi;Sfinții care au făcut din provincia romană Galia Belgica un pământ sfânt... când sufletul cunoaște 14.50 Lei
Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact