Tatal, o altfel de mama

Tatal, o altfel de mama Mareste imaginea.

Tatal este cea de-a doua "mama" a copilului, iar nu invatatoarea, precum se spune adesea. Tatal intrupeaza o altfel de "maternitate", chiar daca aceasta poarta denumirea de "paternitate".

Taina Cununiei este o slujba care-i uneste pe cei doi miri, pe barbat si pe femeie, "intr-un singur trup", precum Dumnezeu a hotarat inca dintru inceput. Atata timp deci cat barbatul si femeia formeaza un singur trup, iar nasterea de prunci este, in egala masura, lucrarea amandurora, cresterea si educarea lor nu poate fi vazuta decat tot ca misiune a amandurora.

Cresterea copiilor are loc deci si in prezenta tatalui, lucru care nu trebuie catusi de putin sa fie trecut cu vederea de barbat. Precum copilul se zamisleste prin conlucrarea a doi parinti, barbat si femeie, tot asa, el se afla si in responsabilitatea si purtarea de grija a amandurora dintre ei, iar nu numai a unuia, adica a mamei.

Tatal, o altfel de mama, iar nu un musafir

De cele mai multe ori, cresterea si educarea copiilor se pune in intregime pe seama mamei. Sfantul Ioan Gura de Aur, atragand atentia mamelor asupra rolului lor in buna crestere a copiilor, spune: "Mamele sunt adevarat mame nu numai dand nastere copiilor lor, ci mai ales dandu-le o buna crestere." Intr-adevar, este decisiv rolul mamei in cresterea si educarea celor mici, insa rolul tatalui in cresterea copiilor nu trebuie nici el sa fie trecut cu vederea.

Mai inainte, cand muncea numai tatal, mama trebaluind mai ales prin casa, copiii se aflau mai mult in purtarea de grija a mamei, insa astazi, cand mama are un serviciu deopotriva de solicitant cu cel al tatalui, daca nu chiar mai mult, purtarea de grija fata de cei mici se afla asezata, mai evident, in egala masura, pe umerii amandurora.

Astazi, cand mama nu mai poate sa se preocupe numai de cresterea copiilor, tatal trebuie sa invete sa fie "o altfel de mama", ramanand barbat. Astfel, schimbarea scutecelor, mesele de peste zi, plimbarea prin parc, imbaierea si culcarea copilului nu sunt, in mod obligatoriu, sarcini ale mamei.

Insa pentru ca tatal sa poata fi mai mult decat un sprijin al sotiei lui, in cresterea copiilor, este nevoie ca el sa fi invatat de mic toate acestea. De va regasi o altfel de mama, in tatal sau, copilul (baiat) va putea deveni si el "mama" pentru copiii sai.

Cresterea si educarea sanatoasa a copiilor depinde, in egala masura, atat de influentele materne, cat si de cele paterne. Astfel, nici o alta persoana exterioara familiei (educatori, profesori, rude, etc) nu-i poate ajuta pe copii sa creasca sanatos mai bine decat parintii lor, insa numai in masura in care acestia isi inteleg si isi asuma rolul de parinti.

Buna intelegere dintre cei doi parinti este vitala pentru o crestere sanatoasa a copiilor, iar mai ales a baietilor. Spre a creste sanatos, pe langa iubirea lui Dumnezeu, copilul are nevoie de inca trei iubiri vitale: iubirea din parte mamei, iubirea din partea tatalui si iubirea dintre parintii sai.

Spre a avea o familie cat mai sanatoasa, ambii parinti trebuie sa stea cu adevarat in familie. A sta acasa nu este totuna cu a sta in familie, deoarece timpul petrecut acasa poate fi canalizat, in intregime sau in mare parte, in activitati straine de familie, precum statul la televizor, la calculator sau altele asemenea.

Ajuns acasa, tatal trebuie sa fie si el foarte atent la copii, pentru ca acestia sa simta ca au langa ei un tata, iar nu un musafir. Astfel, tatal trebuie sa se joace mult cu copiii sai, aceasta activitate fiind poate chiar cea mai benefica pentru o buna dezvoltare a acestora, intarindu-le increderea in parinti si dragostea reciproca.

Multumita autoritatii lui, cu blandete, dar si cu fermitate, tatal le poate impune copiilor limite, cu mult mai bine decat ar putea sa o faca mama lor. Astfel, atata timp cat mama este vazuta drept parintele emotional al copiilor, tatal poate fi foarte usor vazut ca parintele legislativ al acestora, invatandu-i ferm limitele dintre bine si rau, dintre ordinea sociala si dezordine.

Sfantul Ioan Gura de Aur, punand educarea copiilor mai ales pe seama tatalui, spune: "Sa armonizezi vointa copiilor tai prin cuvinte, prin indemnuri si prin sfaturi. Fii acasa, impreuna cu femeia, impreuna cu copiii, si formeaza-i pe acestia. Dumnezeu ti-a dat copiii ca ei sa invete virtutea de la tine. Caci de aceea a vrut ca sa uneasca astfel neamul oamenilor, facand cele doua lucruri foarte mari: unul, asezandu-i invatatori pe tati, al doilea, sadind in ei multa dragoste."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 10059

Voteaza:

Tatal, o altfel de mama 5.00 / 5 din 1 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • FULEA DanPostat la 2011-08-26 21:25

    Apreciez ca articolul este la obiect, ramane de vazut cati il citesc si mai ales cati se gandesc sa-l si aplice. Tatal trebuie sa fie implicat permanent in educatie, actiune care trebuie facuta intr-un post moral permanent incepand cu vocabularul folosit in fata copiilor ( si cel mai bine permanent). Multi parinti uita un lucru elementar si anume ca daca au devenit opameni acest lucru se datoreaza in primul rand problemelor si greutatilor de care au avut parte si eliminarea greutatilor din viata copilului sub pretextul ca ei au suferit destul va duce in majoritatea cazurilor la copii problema sau altfel spus la HANDICAPATI SOCIAL. Impartirea saptamanii in 6 zile lucratoare si 1 de odihna poate fi o masura numai buna de incarcare cu efort serios a copiilor de varsta scolara. Este un domeniu care poate fi dezvoltat.

  • Mihaela NistorPostat la 2011-07-07 18:46

    In slujba cununiei se spune ca barbatul si femeia formeaza un trup.Daca este asa-si este-atunci de ce numai la conceperea copilului sunt un trup si nu si la educarea si cresterea lui? Intr-un camin nu exista oameni cu studii, functii,cu sau fara responsabilitati.Si barbatul si femeia cand sunt acasa trebuie sa faca in asa fel incat sa-i usureze munca celuilalt.Atunci barbatul nu este o a doua mama, ci este omul care il iubeste pe copilul pe care l-a conceput si fata de care are responsabilitati.si mama si tata vor da socoteala pentru faptele copilului, si in fata lui Dumnezeu si in fata oamenilor.Si tot timpul sa spunem asa:...Umple-i, Doamne, de intelepciune luminatasi pricepere sfanta, care se pogoara de la Tine.Apara-i pe ei de toata cursele vrjmasilor, vazuti si nevazuti.Porunceste ingerilor Tai, ca totdeaunasa fie calauzitorii si povatuitorii lor luminati, spre toate faptele cele bune. Rugamu-ne Tie, Doamne, deschide mintea lorca sa Te cunoasca pe Tine, cat se poate mai mult. Amin.(fragment din -Rugaciunea parintilor pentru fiilor-)

  • nede maria Postat la 2011-07-07 17:06

    Minunat articol! ce frumos ar fi daca in toate cuplurile ar fi asa. Mai mult de jumatate din stresul, si greutatile zilnice ar disparea. De ce nu mai stim s-a cantam Hora Unirii? De ce nu mai deschidem usa la plecarea de acasa spunand o rugaciune? De ce? de ce? de ce? Fecare intelegeti ce doriti!

  • Daniel Mihailescu-MarinPostat la 2011-07-07 16:07

    Eu am avut de luat o decizie foarte grea in aceasta privinta. Sotia mea fiind insarcinata (mai avem cam 2 saptamani si trebuie sa nasca o minunata fetita) mie mi s-a propus sa fiu promovat la locul meu de munca. Asta nu ar fi vre-o problema, dar sotia mea este medic rezident, iar daca sta acasa cu copilasul nostru, i se prelungeste rezidentiatul. Asa ca il loc ca eu sa fiu sef am ales sa-mi cresc fetita, bineinteles cu sotia mea(lipseste vre-o 4 ore pe zi cat merge la servici). Foarte multi oameni mi-au zis ca am gresit, ca ocazie ca asta nu o sa mai am. Eu le-am zis ca este decizia noastra, a familiei, iar eu nu vreau sa-mi creasca altcineva copii. Sper sa ma descurc, si sunt sigur ca ma voi descurca cu mititica noastra, caci lucrul facut din dragoste intotdeauna reuseste. Domnului sa ne rugam si El ne va ajuta, iar cand mama fetitei nu va fi acasa, ii va fi mama Maica Domnului, iar atunci cand nu voi fi eu acasa, tatal va fi Domnul Nostru Iisus Hristos. Dumnezeu sa ne ajute pe toti, iar rugaciunile Maicii noastre sa ne ajunga pe toti. Amin.

  • roxana condurateanuPostat la 2011-07-07 14:33

    nu ati inteles nimic. nu se schimba nimic,tatal este tata,insa ce spune articolul este ca tatal trebuie sa se implice in cresterea si educarea copilului. asta inseamna ca trebuie sa schimbe scutece, evident nu toata ziua, sa-l spele sa-l duca afara. de ce rastalmaciti cuvintele si intelesul lor? oare pentru ca nu va convine ceea ce spune?

  • Victor VasiliuPostat la 2011-07-07 12:35

    Este enorm zis: Tatal sa devina mama" Parca e mai bine spus-tatal aa preia multe sarcini pt. a ajuta jumatatea sa si al sau copil.

  • costel popescu Postat la 2011-07-07 11:47

    Societatea il obliga pe barbat sa devina "mama". Daca a fost o vreme cand mama avea drept datorie cresterea copilului, acum este si ea nevoita sa lucreze. Fiind nevoita sa lucreze, este nevoit si barbatul sa devina "mama". Nu stiu daca barbatul are in sine darurile pe care le-a sadit Dumnezeu in femeie. Dar am convingerea ca daca barbatul ii va cere lui Dumnezeu putere sa-si creasca copilul, ii va da.

  • maria huiculescuPostat la 2011-07-07 11:24

    De mult timp asteptam un asemenea articol. Putini sunt tatii care-si asuma rolul de ,,mama". Ei spun ca-si iubesc familia, dar fara dovezi sunt doar vorbe goale. Ei se simt mult mai bine in prezenta prietenilor la o bere decat in sanul familiei alaturi de ingerasii de copii care in primii ani se formeaza ca oameni capabili, responsabili. Este usor sa spuna ca sunt langa copii, atunci cand tatii stau tolaniti in fotoliu urmarind emisiunile preferate si nedorind sa fie deranjati. Dragostea de familie se transmite de fapt din generatie in generatie, iar cei care nu au fost crescuti cu o asemenea traditie nu inteleg esenta ei. Cat de placut este sa vedem tatii cu copiii plimbandu-se , jucandu-se cu ei, vorbindu-le dragostos si iubindu-i ca niste adevarate mame. Singura cale care îi poate indemna pe barbati spre aceasta iubire neconditionata este Calea Credintei, pentru ca putini sunt cei care merg la biserica sau au credinta in D-zeu.

  • gina tPostat la 2011-07-07 10:08

    si eu care credeam ca nasa este a doua mama...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE