Semnificatia mielului pascal

Semnificatia mielului pascal Mareste imaginea.

Semnificatia religioasa si semantica a mielului pascal

Sarbatorile religioase sunt pentru credinciosi momente sfinte de preamarire a lui Dumnezeu si de innoire spirituala. Ele sunt tinute de oameni, deoarece inca de la creatie, Dumnezeu le-a sadit in fire predispozitia de a fi in legatura cu El, adica de a fi o faptura religioasa care cauta pe Creatorul sau pentru a-l binecuvanta si a-i intari puterile sale spirituale si fizice.

Pentru poporul roman, sarbatorile principale si de inalta simtire spirituala sunt Pastile si Craciunul, care in fiecare an sunt intampinate cu o negraita bucurie spirituala. Din cauza secularizarii si a miscarii ateiste care urmarea inlocuirea lor cu niste obiceiuri omenesti, cum ar fi serbarea lui Mos Gerila in loc de Mos Craciun sau a sarbatorii de primavara cu nelipsitul iepuras ca simbol al poftei si fricii in loc de Sfintele Pasti.

Credinciosii au nevoie de o cunoastere corecta a semnificatiei lor religioase, in cadrul sarbatorii Pastilor este prezenta si jertfirea mielului pascal creata de Dumnezeu la iesirea evreilor din robia egipteana, cand s-a nascut un popor ales care sa traiasca in libertate.

Aceasta sacrificare a mielului pascal a prefigurat jertfa Mantuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia pacatului. Sacrificiul mielului pascal a trecut si la crestini care, in fiecare an de Sfintele Pasti, jertfesc un miel a carui semnificatie religioasa cei credinciosi n-o mai cunosc si se multumesc doar sa spuna ca asa au pomenit ca de acest mare praznic sa se taie un animal.

Atat in Vechiul, cat si Noul Testament este prezenta jertfa mielului pascal, ceea ce denota si din acest punct de vedere o legatura fireasca dintre cele doua Testamente. Pentru a intelege acest lucru si a sublinia mai mult semnificatia mielului pascal este nevoie ca inainte de a expune datele despre semnificatia religioasa a mielului pascal la romani sa prezentam in acest sens datele biblice.

1. Jertfa mielului pascal dupa Vechiul Testament

Sacrificarea mielului in ziua de 14 Nisan cand incepe Pastele iudaic, este instituita de Dumnezeu, ceea ce atesta originiea sa dumnezeiasca (Ies 12, 1-11).

La primul sacrificiu pascal, fiecare israelit a luat din sangele animalului si cu el a uns amandoi usorii si pragul de sus al casei, in care vor consuma carnea fripta cu azima si ierburi amare (Ies. 12, 8). Cu privire la varsta, se precizeaza ca animalul sa fie de un an, ceea ce inseamna sa nu fie nici prea tanar si nici prea batran, la care mai adauga integritatea corporala si sa fie de parte barbateasca (Ies. 12, 5-6).

La iesirea din robia egipteana, se permitea ca in loc de miel sa fie adus chiar un ied, animal pe care evreii nu l-au mai folosit atunci cand au intrat in Tara Sfanta si dupa aceea (Lev. 23, 12). Din prevederile legate de modul cum sa pregateasca si sa consume jertfa, reiese rolul acestui, sacrificiu in cadrul sarbatoririi Pastelui iudaic, care se praznuieste in prima din Cele 12 luni ale anului (Ies. 12, 1).

Precizarea ca toti copiii de familie dintre fiii lui Israel trebuie ca in ziua a 10-a a lunii Nisan sa aiba cate un miel de un an (Ies. 12, 2) are in vedere obligativitatea aducerii lui, intrucat chiar in noaptea zilei de, 14 Nisan sangele animalului va fi semnul ca in locuinta respectiva este o familie de evrei (Ies. 12, 13) si o va ocoli Domnul si nu va ingadui pierzatorului ca sa o loveasca (Ies. 12, 23).

Momentul jertfirii mielului precede iesirea israelitilor din robia egipteana la care se adauga credinta politeista, de aceea Sfantul Chiril al Alexandriei spune ca fara acest sacrificiu care prefigureaza pe Hristos, nu avea loc nici eliberarea din Egipt si nici crutarea primilor nascuti dintre evrei (Sfantul Chiril al Alexandriei, De adoratione in spiritu et veritate, P. G. 68, col. 261). Acelasi Sfant Parinte mai spune ca cine participa la binecuvantarea mistica sunt biruitorii mortii spirituale.

Jertfa mielului este strans legata,de Paste, care a marcat inceputul unei vieti noi si nasterea unui popor liber (Ies. 14, 4). Desemnarea acestui animal a fost facuta de Dumnezeu, deoarece mielul cu chipul sau exprima blandetea si inocenta pe care le-a observat pe buna-dreptate Sfantul Grigorie de Nazianz. Tot el ne mai spune ca vesmantul necorupt al mielului prefigureaza pe cel al lui. Mesia, iar precizarea biblica pentru sexul masculin al animalului este pentru a expia greseala lui Adam, cat si pentru a preinchipui pe Fiul Fecioarei prezis de profetul Isaia (7, 14).

In continuare se face o exegeza interesanta pe marginea, textelor vechi-testamentare de Sfantul Grigorie de Nazianz care se refera si la varsta de un an a victimei, pentru a pune in lumina activitatea de rascumparare pe care o va realiza Mesia, sau la integritatea fizica a mielului, asa cum va fi Hristos care va purta consecintele pacatului.

O alta talcuire a aceluiasi Sfant Parinte priveste timpul de seara pentru aducerea mielului care va prevesti pe cel al jertfirii Domnului Hristos pe Golgota, la plinirea vremii. De asemenea, frigerea animalului in foc arata ca invatatura despre viitorul miel pascal, adica doctrina lui Mesia este dreapta si stabila (Sfantul Grigorie de Nazianz, Oral XLV in Pascha, in P. G. 36, col. 640-652).

Daca Sfintii Parinti au vazut in cele relatate de Moise cu privire la ritualul mielului pascal niste referiri la lucrarea mantuitoare a lui Mesia, Mielul lui Dumnezeu, Care ridica pacatul lumii (Isaia 1, 29), unii teologi moderni au infirmat originalitatea si istoricitatea datelor scripturistice.

Datele vechi-testamentare despre sacrificiul mielului pascal, cat si sarbatoarea Pastilor iudaic au fost legate de sarbatori pagane care ar fi fost imitate de catre evrei si care nu ar avea nimic demn de crezare.

Astfel, dupa unii critici moderni care incearca sa gaseasca contraziceri in cele relatate in cartea Iesirea despre momentul exodului evreilor (Ies. 12, 15-21), cu situatia evenimentelor din Egipt, originea sacrificiului mielului pascal ar fi in jertfirea berbecului care se aducea in fiecare an la Teba de sarbatoarea primaverii inchinata zeului Amnu reprezentat cu corp de berbec.

Asemanarile sunt numai formale si nu de fond, deoarece mielul pascal a fost randuit de adevaratul Dumnezeu - Iahve si prin acest sacrificiu nu se avea in vedere cinstirea divinitatii, ci marcarea unui eveniment important - iesirea din Egipt a evreilor.

Chiar daca si berbecul zeului Amnu se aducea primavara, deoarece era o sarbatoare a tebanilor inchinata acestui anotimp, mielul pascal se jertfeste tot in aceasta perioada de timp, care pentru Israel a insemnat o noua viata libera.

La pagani, accentul sarbatoririi cade pe revenirea naturii la o noua stare de lumina si caldura, favorabile vegetatiei. Sarbatoarea primaverii de la Teba nu poate sta la baza Pastilor evreilor, intrucat acestia nu venereaza niste stari naturale din natura, ci tocmai nasterea lor la o viata noua, pe care o putem intalni si in natura care intinereste in aceste conditii climatice.

Jertfirea berbecului in cinstea lui Amnu care reprezinta primavara si aducerea pieii animalului unei alte divinitati Heracles, reprezentat de soare si exprimand puterea divina, nu atesta izvorul din care s-au inspirat evreii pentru sacrificiul pascal pus in legatura atat cu iesirea din robia egipteana, cat si de crutarea primilor nascuti ai lor.

Motivele religioase care stau la baza celor doua sarbatori sunt deosebite radical si la acestea se adauga si faptul ca in religia mozaica berbecul se aducea numai pentru cazurile de culpa; de aceea mielul pascal se aducea ca jertfa de expiere si de pace.

Expierea nu are insa caracter cosmic, asa cum au inteles unii rationalisti, care au amestecat monoteismul cu politeismul privitor la sacrificiile sangeroase.

Renuntand la datele scripturistice, cat si la traditia iudaica, unii teologi s-au lansat in opinii fanteziste, inexacte si atunci cand au asemanat Pastile iudaic cu sarbatoarea pagana a primaverii si a soarelui, crezand ca ebraicul pesah (trecere), se refera la momentul astronomic al trecerii astrului zilei in constelatia berbecului.

Imaginatia lor ajunge pana acolo ca sa lege sacrificiul mielului pascal de un obicei de curatire babilonean care consta din ungerea cu sange de miel a pragului de sus si a usorilor portii regale. Acest ritual in asiriana poarta denumirea de pesahu (a unge), din care a iesit ebraicul pasach (a trece). Atat ca forma, cat si ca sens, cei doi termeni semiti se deosebesc si lucrul acesta este valabil si pentru cei ce mai incearca sa sustina ca Pastile iudaic a fost imprumutat de la babilonieni (pr. prof. dr. Vasile Tamavschi, Arheologie biblica, Cernauti, 1930, p. 647- 649).

Diferitele opinii ale criticilor rationalisti considera originea sarbatoririi Pastilor in sacrificarea intailor nascuti din animale, pentru a le ocroti de fortele intunericului. Aceste pareri care pretind a fi corecte, nu iau in seama faptul ca daca la primul sacrificiu pascal Dumnezeu a nimicit pe primii nascuti dintre oameni si animale, crutand primii nascuti ai evreilor, sarbatoarea pastilor a fost instituita nu pentru cei intai nascuti dintre oameni, ci pentru eliberarea israelitilor.

Cu Israel Iahve va incheia un legamant special pe Muntele Sinai si l-a pregatit pentru infaptuirea planului de mantuire a lumii de sub osanda pacatului. In amintirea crutarii-intailor nascuti ai lui Israel in pamantul Egiptului si dupa aceea, Dumnezeu a randuit ca sa fie inchinati Lui (Ies. 13, 11-12) si sa fie rascumparati cu 5 sicii de argint la locasul sfant (dr. Mircea Chialda, Sacrificiile Vechiului Testament, Caransbes, 1945, p. 355).

Prima jertfa a mielului pascal a fost adusa de toti fiii lui Israel, ceea ce inseamna ca toti au fost chemati la viata cea noua si ei sunt alesi ai lui Iahve. Potrivit poruncii divine, fiecare familie va consuma mielul pascal in asa fel incat sa nu-i zdrobeasca oasele si carnea sa nu o mai consume a doua zi. Ceea ce va ramane din carne a doua zi trebuie sa se arda in foc (Ies. 12, 10).

Tot ceea ce se relateaza despre mielul pascal s-a descoperit de Dumnezeu - Iahve, de aceea orice incercare de a vedea in acest ritual o mostenire pagana este de fapt o negare a relatarilor expuse in Pentateuh al carui autor, Moise, a fost inspirat cand le-a consemnat in scrierile sale.

Acest ritual s-a savarsit mai intai in zona Egiptului si va continua in cei 40 de ani prin pustiul Sinai. El va cunoaste un nou stadiu cand se va savarsi in Tara Sfanta pana in anul robiei babiloniene (587 i. Hr.) si se va continua dupa perioada postexilica (anul 538 i. Hr.) cand se vor adauga multe obiceiuri sub influenta rabinilor.

Eliberarea israelitilordin robia egipteana a avut loc in luna Abib sau spicelor, in anotimp de primavara cand se coceau spicele. In cadrul acestei luni se serbeaza Pastile cand se jerfea mielul de un an (Ies. 12, 6), iar locasul sfant se tamaia si se aprindeau candelele (Ies. 30, 8).

Momentul serii este prevazut pentru sacrificarea mielului pascal, adica aproximativ orele 18:00-19:00 (V. Tarnavschi, Comentariu la Exod, Cernauti, 1913, p. 48). Dupa cartea Deuteronom, timpul junghierii Pastilor, adica al mielului este prevazut dupa apusul soarelui (Deuteronom 16, 6) precizare care va fi ulterior respectata de generatiile de israeliti.

Samarinenii fixeaza timpul pentru jertfa mielului pascal din momentul trecerii soarelui de la orizont si pana la aparitia intunericului. In ceea ce priveste calculul timpului de catre rabini, acesta ar fi intre orele 15:00-16:00 si el este consemnat de Iosif Flaviu (De bello iudaica VI, 9, 3) si in Misna (Pesach 5, 3).

Unii teologi afirma ca timpul jertfei mielului ar corespunde cu orele dinaintea si dupa apusul soarelui. O data cu celebrarea mielului pascal se mai serba Sfanta Cina, se aprindeau candelele si se aducea jertfa (Ies. 29, 41). Alti teologi opineaza ca mielul pascal a fost junghiat la orele 15:00, timp in care Mantuitorul Hristos a murit pe lemnul Sfintei Cruci (Dr. V. Szmigelski, Istoria Legii vechi, vol. I, Blaj, 1905, p, 142).

Timpul sarbatoririi pascale este fixat in fiecare an primavara, cand se coc spicele, de aceea de la acestea i s-a dat si numele Abib, care mai poarta si denumirea de Nisan, de la babiloneanul nisanri, fiind folosit si de evreii intorsi din robia babiloniana.

Daca data de 14 Nisan este respectata intocmai de evreii biblici si apoi de urmasii lor pana in zilele noastre, acelasi lucru se poate constata si cu privire la pregatirea carnii pentru cina pascala. Carnea mielului trebuia bine fripta ca si capul si maruntaiele care mai inainte sunt spalate de orice necuratenie (Ies. 12, 9).

Dupa Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, mielul era asezat pentru frigere la foc in forma de cruce, iar cu sangele sau se ungeau casele evreilor, in chip simbolic reprezentand locuintele sufletelor lor (Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, Dialogul cu iudeul Trifon, in P.G. 6, col. 561-564).

La aceste talcuiri interesante se adauga si cuvintele lui Lactantiu care considera ca evreii faceau ungerea in forma de cruce, iar prin Moise Dumnezeu a poruncit poporului Israel ca sa celebreze dinainte Pastile adevarat. Pentru acest mare ganditor crestin, mielul pascal prefigureaza pe Mantuitorul Hristos care patimeste pentru mantuirea lumii (Lactantiu, Divin, institut. 6, in P. L. 6, col. 530-531).

In gandirea Sfintilor Parinti, sacrificiul pascal este explicat in spiritul mesianic. Jertfa se aduce seara, deoarece preinchipuie pe Hristos, adevaratul Miel si Pastor, Care se sacrifica de buna voie pentru curatirea de pacate a intregii omeniri.

La sfarsitul zilei urmeaza seara si apoi noaptea care este simbolul mortii, al odihnei pentru refacerea fortelor fizice ale omului. In intervalul dintre zi si noapte se jertfeste mielul pascal, care a prefigurat pe Mesia. El se aduce in perioada lunii pline, deoarece lumina astrului de noapte simbolizeaza divinitatea, iar corpul lunar reprezinta umanitatea lui Hristos. Dupa cum lumina lunii inlatura intunericul si guverneaza noaptea, la fel si Hristos lumineaza pe cei din intuneric si restaureaza toala firea. De aceea, Dumnezeu a randuit ca Hristos sa moara, in timpul lunii pline, ca sa inlature negura pacatelor care cuprinsesera toata lumea (Fotius, Ad. Amphilochium quaest. CCXLV, in P.G. 101, col. 1128).

Timpul sacrificarii mielului este stabilit, dupa cartea Deuteronom, la asfintitul soarelui (Deut. 16, 7), ceea ce ne face sa intelegem ca el este legat in mod simbolic si de apusul, stapanirii faraonului care divinizeaza astrul zilei (Ra).

Vremea exploatarii si umilintei este pe sfarsit si despre aceasta incetare a robiei prevesteste chiar sacrificiul mielului pascal, adus in Egipt de evrei, inainte de a-l parasi. La consumarea carnii, ei ierau imbracati, cu toiege in maini si incaltati, pentru ca erau gata de drum (Ies. 12, 11).

Mielul este junghiat de capul familiei si consumat de toti membrii acesteia (Ies. 12, 4), iar cele prevazute cu privire la modul de consumare a carnii, ca si cum ar fi gata de drum nu s-au mai respectat ulterior (Dr. Mircea Chialda, op. cit, p. 364).

In cartile canonice vechi-testamentare gasim prescriptii legate de ritualul mielului pascal. Intre acestea se numara si mentiunea ca milelul trebuie fript si nu fiert, ceea ce a dus la felurite interpretari. Dupa unii teologi, mielul se frigea din cauza ca era socotit intre jertfele prea sfinte (Lev. 6, 29) sau pentru ca israelitii erau gata de calatorie.

In cartea Iesirea se spune de ostirea lui Dumnezeu care a iesit noaptea din Egipt (Ies. 12, 41) si care se va indrepta spre tara Canaan ca sa o ia in stapanire. Intrucat iesirea din Egipt s-a petrecut intr-un timp scurt, era firesc ca in acest ragaz, israelitii sa-si pregateasca hrana de calatorie cat mai repede si cel mai eficient mijloc a fost frigerea carnii. Acest obicei de a frige intreg corpul animalelor se pastreaza la popoarele orientale (Dr. M. Chialda, op. cit, p. 360-361).

Un sens mai adanc asupra frigerii mielului pascal il intalnim la Isidor Pelusiotul care vede prin aceasta marele mister al incarnarii focului divin. El vede in acest ritual pascal prefigurarea aducerii Mielului lui Dumnezeu care uneste in chip tainic focul divin cu carnea ca sa aduca stergerea pacatului (Isidor Pelusiotul, Epistola 7, 1 in P.G. 78, 320-321).

Dupa frigerea carnii, urma cina pascala, la care se consuma carnea impreuna cu painea nedospita (azima, matoh) si ierburile amare (Ies. 12, 2). Intrucat la prima cina pascala Dumnezeu a cerut israelitilor ca sa manance in graba (Ies. 12, 11), acestia n-au avut timpul necesar ca sa pregateasca painea dospita si au folosit azima, adica painea nedospita. Folosirea azimei nu s-a datorat grabei israelitilor de a iesi din Egipt, ci ea este pusa in legatura cu caracterul sacru al sarbatorii. Ea este simbolul sfinteniei si curatiei, de aceea erau exclusi de la sacrificiul si cina pascala toti cei necircumcisi (Ies. 12, 43) precum si cei intinati trupeste (Num. 9, 9).

De asemenea, azima este numita painea durerii (Deut. 16, 3), ceea ce vine in contrast cu simbolul ei de, bucurie pentru mantuire (Isaia 53, 7). Denumirea ei de paine a durerii amiteste de timpul celor 400 de ani cand israelitii au consumat-o intr-o epoca de robie care s-a inasprit inainte de salvarea lor de sub stapanirea egiptenilor.

Ajungand in Tara Sfanta, israelitii au continuat sa jertfeasca mielul pascal care are in plus doua momente mai deosebite privind mai intai junghierea animalului la Cortul sfant sau la templul sfant din Ierusalim si apoi darul de snop de orz din parga secerisului pe care obstea lui Israel il aducea a doua zi de Pasti.

Ajunsi in pamantul fagaduintei, credinciosii israeliti sacrificau numai miei, fara a mai folosi iezi. Denumirea de miel - "Se(h)" - este exprimata prin sinonimul "imra" (Dr. M. Chialda, op. cit., p. 363). Biblicul "se(h)" se traduce nu numai prin miel, ci si cu ied (Sander-Trenel, Dictionnaire hebreu - francais, Paris, 1859, p. 707).

In vocabularul ebraic, cuvantul ied este redat prin termenul de "ez" care diferi ca forma de "se(h)" si sinonimul sau "imra" inseamna, de fapt, cuvant. Avand in vedere acest nume, putem spune ca Sfantul Ioan Botezatorul s-a adresat ucenicilor sai vestind cuvantul lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii. Insa traducerea lui "imra" si cu miel este la fel de adecvata, mai ales ca in Vechiul Testament se vorbeste de rolul sau prefigurativ in iconomia mantuirii.

Impreuna cu azimele care se consumau timp de 7 zile, credinciosii evrei mai consumau ierburile amare (Ies. 12, 8), care, dupa traditia iudaica se ridicau la un numar de cinci plante: lactuca, inthybigenera, parthenium, urtica si lactuca amara (Handbuch der biblischen Archaologie, ed. II, Frankfurt am Main, 1870, p. 403-405).

Din aceasta mentiune se poate deduce caracterul religios al cinei pascale care nu se poate reduce doar la consumul de carne. Cifra cinci care reprezinta cele 5 ierburi amare simbolizeaza cele 5 simturi cu care a fost creat omul dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. In alfabetul ebraic este reprezentat de litera "he" care este atat forma articolului, dar si a numelui divin prescurtat de la "hassem".

Totodata, ierburile amare amintesc evreilor de zilele grele petrecute in Egipt si, in general, greutatile acestei lumi care trebuie invinse. La fiecare Paste iudaic, sangele mielului ii curateste pe evrei de pacate, ca sa poata invinge necazurile lumii, iar cina ii uneste cu Dumnezeu. Icoana vietii curate o exprima painea nedospita care nu contine aluat.

Exegetii evrei ca Rabi ibn Esra au identificat in ierburile amare obiceiul egiptean de intarire a stomacului pe care evreii il respingeau ca fiind defavorabil vietii lor. Aceasta parere, ca si altele, nu sunt adecvate sensului biblic in care se vede clar ca ierburile amare simbolizeaza viata grea a evreilor in Egipt (Dr. M. Chialda, op. cit, p. 374).

Semnificatia religioasa care implica caracterul simbolic si tipic al mielului pascal se poate desprinde din faptul ca acest ritual aduce israelitilor renasterea la o viata noua si sfanta, care se va perpetua in toate generatiile devenind, astfel: "Imparatie preoteasca si neam sfant" (Ies. 19, 6).

De Pastele lor, evreii, cand consuma din carnea mielului pascal isi aduc aminte de legamantul incheiat cu Dumnezeu, marturisind ca sunt un popor sfant si curat, de aceea in fiecare an isi exprima aceasta recunostinta la cina pascala. Luna praznuirii Pastilor iudaic este Abib, al carui radical deriva de la eb - care inseamna verdeata (Sander - Trenel, op. cit., p. 2) si ea simbolizeaza prezenta vietii, luna de bucurie si de odihna. Aceasta luna devine prima dintr-un an calendaristic, pentru ca ea se face inceputul vietii celei noi si sfinte a lui Israel. De numele sau se leaga inceputul istoriei poporului ales si cu ea se implineste treptat planul iconomiei divine.

Tot in luna spicelor coapte - Abib - are loc alegerea mielului in ziua de 10 nisan, cu 4 zile inainte de a fi injunghiat, pentru ca in acest rastimp, israelitii sa se pregateasca pentru cele necesare amintirii eliberarii lor din Egipt: Cu privire la semnificatia celor 4 zile, unii exegeti evrei vad in acestea in mod simbolic 4 generatii care au trait in Egipt si au trecut de la iesirea din robia egipteana.

La fel, ziua a zecea a lunii Abib e inteleasa ca simbol al incheierii timpului petrecut de evrei in Egipt De fapt cifra 10 este si simbolul perfectiunii divine si ea reprezinta chiar litera cu care incepe tetragramul biblic Iahve, care este numele specific al lui Dumnezeu.

Din acest moment, Dumnezeu a hotarat eliberarea care a dus la instituirea Pastilor cand se sacrifica,mielul de un an. Varsta mielului implica si un evident simbolism si anume puterea vietii tinere, de sex masculin si fara metehne corporale. Aceste insusiri isi afla implinirea perfecta in persoana lui Iisus Hristos care ne-a curatit prin sangele Sau ca un Miel nevinovat si fara prihana, care nu si-a deschis gura si a suferit moartea pentru faradelegile poporului (Isaia 53, 7-8; I Petru 1, 19).

Pana la instituirea preotiei levitice, poporul prin capii de familie si apoi intai nascuti, a sacrificat mielul pascal, ceea ce dupa Filon Alexandrinul era firesc, intrucat de Pasti toti israelitii aveau chemare preoteasca (Dr. C. Bahr, op. cit, p. 632).

Traditia iudaica acorda o mare importanta acestei chemari preotesti prin care poporul se curata de pacate. Cu sangele mielului se ungeau usorii si pragul usii, pentru a fi implinita curatirea si sfintirea, care se va realiza mai tarziu prin turnarea acestuia la altarul locasului sfant (Dr. M. Chiaida, op. cit:, p. 396).

In ritualul mielului pascal un rol important il are sangele, care, asa cum spune Sfanta Scriptura, cuprinde viata in sine si acesta curateste sufletul (Lev. 17, 11). Sangele marcheaza caracterul expiator la orice sacrificiu, inclusiv cel al mielului pascal, care are drept scop curatirea si sfintirea omului. De aceea, prin aducerea lui se mijloceste intrarea in comuniune cu Iahve asigurara prin cina pascala in care este prezenta nu numai ideea de purificare si sfintire, ci si spiritul de pace ce trebuie sa caracterizeze relatiile dintre Dumnezeu si poporul sau.

Dupa unii teologi, jertfa mielului pascal ar apartine exclusiv sacrificiilor de pace, deoarece este prezenta cina sacrificiala specifica acestora (Dr. Bahr, op. cit., p. 632). Parerea acestora limiteaza sensul mult mai cuprinzator al sacrificiului pascal pe care altii il situeaza in sfera sacrificiilor pentru pacat sau pentru expiere.

Bogata semnificatie a actelor care insotesc ritualul sacrificiului pascal include si actul ungerii cu sange a usorilor si pragului de sus al usii casei. Prin acest act se exprima curatirea intregii locuinte, iar in chip figurativ, trupul omului in care salasluieste sufletul (Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, op. cit, col. 561-564). Dupa cum se stie, potrivit Legii mozaice era fixat tot pe usorii usii un text biblic care trebuie neaparat respectat de toti membrii casei, adica ai familiei (Deut. 6, 9).

Ideea religioasa de unitate si comunitate a israelitilor se reda prin aducerea unui miel de un an pentru fiecare casa sau familie de credinciosi evrei, care aveau indatorirea sa-l consume intr-o zi si sa nu treaca peste drum nici o parte din el. La aceasta notiune de unitate si comunitate se aduga integritatea mielului pascal care reprezenta icoana legaturii interne dintre Dumnezeu si popor. Integritatea trupului e asigurata de frigerea carnii si interzicerea de a se frange vreun os din corpul sau (Ies. 12, 10).

Spiritul de comunitate intr-o atmosfera de curatie si sfintenie se desprinde cu claritate din cina pascala care simbolizeaza Cina cea de Taina la care toti sunt chemati sa intre in legatura unii cu altii si toti cu Dumnezeu. in felul acesta jertfa devine sacrament, iar carnea drept mijloc de a intra in comunitate cu Dumnezeu, Care ii sfinteste pe oameni. Aceasta cina pascala va prefigura Cina cea de Taina din Noul Testament, cand a fost instituita Sfanta Euharistie in joia mare de Mantuitorul Hristos. Elementele jertfei euharistice sunt nesangeroase fata de sacrificiul sangeros al.mielului pascal si prin mijlocirea acestora oamenii, in chip tainic se unesc cu Dumnezeu.

Dupa cum mielul pascal a preinchipuit pe Mantuitorul Hristos, la fel si cina care a precedat iesirea din Egipt a prefigurat Cina cea de Taina din care se impartasesc crestinii pentru a intra in imparatia cerurilor in care este viata cea adevarata si lipsita de urmarile pacatului.

La Cina cea de Taina in loc de miel, avem painea si Sangele lui Hristos care era prezent simbolic in Vechiul Testament, iar in Noul Testament in chip real Trupul si Sangele Domnului (I Cor. 10, 16-17). Asa cum cina pascala purifica si unea pe toti cu Dumnezeu, la fel Sfanta Euharistie, hrana spirituala a crestinilor, aduna, curateste si uneste prin Trupul si Sangele lui Iisus Hristos cu Dumnezeu.

Daca in Vechiul Testament mielul pascal unea in chip simbolic pe toti cu Iahve, in Noul Testament, prin painea si vinul transfigurate toti crestinii se unesc cu acelasi Dumnezeu in mod real, Sfanta Euharistie fiind cina crestinilor prin care in mod real se unesc cu Dumnezeu, avand caracter expiator si de legatura cu Domnul (V. Tarnavschi, Arheologia.. p. 645-647).

Din referirile vechitestamentare reiese clar caracterul religios al ritualului pascal in care sacrificarea mielului a precedat iesirea din Egipt, dupa care a urmat trecerea minunata a israelitilor prin Marea Rosie.

Tinand seama de caracterul pre-figurativ al acestui ritual, in Noul Testament el se plineste in Iisus Hristos Mielul lui Dumnezeu al carui sacrificiu expiator va fi urmat de apa botezului. Daca dincolo de Marea Rosie era pregatita prin jertfa mielului pascal mantuirea sau salvarea si sfintirea lui Israel, in Noul Testament, dincolo de Botez este Hristos prin care ne invesmantam cu harul mantuirii devenind fiii lui Dumnezeu (Dr. M. Chialda, op. cit, p. 357).

Sfintirea lui Israel este legata de sacrificiul mielului pascal si prin acest ritual, poporul lui Israel devine sfant care se desparte de lumea idolatra a Egiptului cu o multime de credinte desarte si obiceiuri straine religiei adevarate - monoteiste. De acum inainte, poporul va intra in comunitate sfanta cu Dumnezeu, care ii va ajuta sa ajunga in Canaan unde sa pastreze adevarata credinta si sa fie pregatita prin el intreaga omenire in vederea venirii lui Mesia.

Asadar, sacrificiul mielului pascal are un incontestabil caracter religios si ramane cea mai tipica jertfa care a preinchipuit jertfa lui Hristos. Dumnezeu a randuit ca prin sacrificiul mielului pascal sa salveze nu numai pe cei intai nascuti, ci si intreaga comunitate israelita care va forma poporul ales slobozit din robia poftelor si credintelor politeiste egiptene.

Toata aceasta randuiala isi va afla implinirea deplina prin jertfa lui Hristos prin care a ales un nou popor, sau noul Israel, care va cuprinde toata lumea, chemand-o spre credinta in Dumnezeu din care izvoraste iubirea adevarata si iubirea dintre oameni.

Sacrificiul mielului pascal se incadreaza in mod firesc in sarbatoarea Pastelui a carui originalitate mozaica a fost contestata de teologii rationalisti care au alaturat-o de asa-zisa sarbatoare a lunii pline (Dr. J. Benzinger, Hebraische Archeologie, ed. II, Tfbingen, 1907, p. 78) sau de un dans al serviciului divin (Ed. Konig, Geschichte der Alttestamentlischen Religion, Gotersloh, 1924, p. 292).

Din textele vechitestamentare reiese ca Pastele, ca si sacrificiul mielului au fost instituite de Dumnezeu in timpul lui Moise, fara nici o influenta din ritualurile pagane contemporane sau antemozaice. Ele au fost tipul celor din Noul Testament in care Pastele crestin cat si sacrificiul pascal au o evidenta originalitate si nu reprezinta nici o increstinare a unor obiceiuri pagane din primul secol al Bisericii primare.

2. Jertfa mielului pascal dupa Noul Testament

In vremea Mantuitorului, Pastele iudaic cunoaste cel de al treilea stadiu de sarbatorire care incepe dupa perioada postexilica (sec. VI. i. Hr.) cand s-au introdus din cauza influentei rabinilor, obiceiuri noi, ceea ce a dus la savarsirea unui nou ritual pascal.

La randuiala acestui ritual se pastreaza aspectul sacrificial constand din carne de miel, azima si ierburi amare la care se adauga fructe amestecate cu otet si consumarea celor patru pahare de vin, binecuvantate de capul familiei in timp ce se citesc texte din Psalmi (113-118).

Bucuria pascala aducea in fiecare an pe credinciosii evrei la Ierusalim, unde veneau in pelerinaj la templul sfant; prezenta lor la locasul sfant insemna manifestarea dreptei credinte si amintirea de iesirea minunata a stramosilor lor din robia egipteana.

Aceasta datina evreiasca a fost respectata si de Mantuitorul Hristos, Care la varsta de 12 ani s-a suit la Ierusalim, unde a fost ascultat de invatatorii iudei care s-au minunat de raspunsurile si priceperea Sa (Luca 2, 41-43). Fiul lui Dumnezeu a venit cu Sfintii Apostoli la Ierusalim pentru a serba Pastele iudaic, cand avea varsta de 33 de ani si jumatate, insa nu l-a mai tinut, deoarece a fost vandut de Iuda Iscarioteanul pe 30 de arginti (Matei 26, 15), dupa ce a plecat de la Cina cea de Taina (Ioan 13, 25-28).

Din relatarile despre Cina cea de Taina, instituita in joia Sfintelor Patimi, se pot desprinde niste caracteristici comune intre acestea si obiceiurile pascale iudaice. Mai intai amintim spalarea picioarelor, pentru a participa intr-o stare de puritate fizica la cina sacrificiala, iar la Cina cea de Taina numai a picioarelor Sfintilor Apostoli (Ioan 13, 5). Apoi folosirea paharelor cu vin binecuvantat de capul familiei si numai unul la Cina cea de Taina sfintit de Fiul lui Dumnezeu, precum si folosirea imnelor scripturistice de unii (Ps. 113-114) si cantari de lauda de altii (Matei 26, 30).

Jertfa cea noua si nesangeroasa profetita cu cinci secole inainte de Hristos de profetul Maleahi (1, 11) s-a plinit la Cina ce de Taina Cand Mantuitorul a instituit1 Jertfa Euharistica, binecuvantand si sfintind painea si vinul care nu sunt simboluri, ci insesi Trupul si Sangele Sau (Matei 26, 28). Cele doua elemente euharistice reprezinta Trupul Mielului lui Dumnezeu care S-a jertfit o singura data si deplin pentru, toata lumea.

In spiritul invataturii Sfantului Ambrozie al Milanului, sacrificiul mielului pascal a prefigurat jertfa de pe Golgota a Mantuitorului Hristos. Din aceasta jertfa, crestinii isi hranesc sufletul si trupul prin Taina Sfintei Euharistii. Potrivit comentariilor sale, animalul oferit de Dumnezeu lui Avraam in locul fiului sau, Isaac, a preinchipuit mielul pascal, care elibereaza pe Israel dintr-o stapanire inumana si vazuta si este tipul adevaratului Miel care Se va jertfi pentru salvarea intregii omeniri de sub osanda pacatului, adica dintr-o stapanire nevazuta (Sfantul Ambrozie al Milanului, De Abraham, I, 5, in P. L. 14, col. 437).

Daca sangele inielului pascal in Vechiul Testament avea o putere purificatoare si aducatoare de pace omului credincios cu Dumnezeu, acest lucru se realizeaza intr-o stare perfecta in Noul Testament, prin rastignirea Mantuitorului, care se aduce pe Sine ca un miel spre jungiere si ca o oaie fara de glas (Isaia 53, 7).

Cuvintele profetice ale Evanghelistului Vechiului Testament s-au adeverit de Sfantul Ioan Botezatorul, care s-a adresat astfel ucenicilor Sai: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29). Daca cu sangele inielului pascal se curatau pacatele unui singur popor, el insa nu stergea pacatul stramosesc al lumii, asa cum va purifica numai sangele lui Iisus Hristos - Mielul lui Dumnezeu. In acest fel, Fericitul Augustin arata clar ca mielul pascal a prefigurat pe Mantuitorul Hristos (Fer. Augustin, Quaest. in Heptateuch, in P, L. 34, col. 608-609).

Acelasi mare ganditor al Bisericii apusene arata ca Sfantul Ioan Botezatorul L-a numit miel, deoarece acest animal exprima in mod cert inocenta, care, la modul superlativ, se atribuie numai Fiului lui Dumnezeu (Fer. Augustin, In Ioan Ev., R L. 135, col. 1410).

Cuvintele Sfantului Ioan Botezatorul se refera la Mielul lui Dumnezeu, prefigurat de mielul pascal in Vechiul Testament (Ies. 12, 3). Origen face o apropriere intre Mielul lui Dumnezeu si sacrificiul mielului pascal, avand, totodata, in vedere si cele spuse de Isaia despre tipul mielului pascal (Origen, Comment. in Ioan, VI, 32-35, P. G. 14, col. 289-293).

Deosebirea dintre Pastele iudgic si cel crestin consta in diferenta dintre mielul pascal adus odinioara de israeliti si cel sacrificat de crestini la praznicul lor. Este stiut faptul ca mielul pascal din Vechiul Testament a prefigurat pe cel din Noul Testament, care este Mielul lui Dumnezeu si S-a jertfit pe Sine din iubire nemasurata pentru rascumpararea lumii din pacat. Toate jertfele Vechiului Testament, inclusiv cea a mielului pascal n-au avut eficacitatea celei aduse o singura data si pentru totdeauna de Fiul lui Dumnezeu.

Nici chiar jertfele aduse de arhiererul Legii Vechi in ziua impacarii nu au adus ispasirea de pacat, asa cum s-a implinit de Mantuitorul Hristos prin patimile, rastignirea si moartea Sa pe altarul Sfintei Cruci. El a intrat o singura data si pentru totdeauna in Sfanta Sfintelor cu insusi sangele Sau purificator si nu cu sange de animale (Evr. 9, 12).

Dupa Sfantul Apostol Pavel, jertfa de pe Golgota a fost "fara prihana si ea curata cugetul omului de faptele cele moarte ca sa slujeasca Dumnezeului Celui viu" (Evr. 9, 14).

Din relatarile Sfintelor Evanghelii reiese ca Mantuitorul Hristos, la Cina cea de Taina, n-a serbat Pastile iudaic, intrucat nu se aminteste nimic de mancarurile specifice acestui moment, inclusiv nelipsita carne de miel.

O alta marturie a nerespectarii praznicului iudaic este ca Mantuitorul, atunci cand a binecuvantat painea, aceasta nu era azima (matot), ci paine dospita (lehaem, artos - Matei 2, 6, 26). La acestea se mai, adauga si cele descrise cu privire la judecata Mantuitorului vineri dimineata, cand iudeii n-au intrat in pretoriu ca sa nu se spurce si sa manance Pastile (Ioan 18, 28) si unii dintre ei tot in seara aceleiasi zile au cerut lui Pilat ca trupul Domnului si al celor doi talhari sa fie coborate de pe cruce si sa nu mai ramana sambata, fiindca incepea Pastile iudaic (Ioan 19, 31).

In lumina Noului Testament, sarbatoarea Pastelui este legata de patimile, Rastignirea si Invierea Domnului, ceea ce subliniaza specificul acesteia fata de Pastile iudeilor. Crestinii l-au praznuit de la inceput, insa cu o anumita particularitate, in sensul ca tineau doua Paste, unul odata cu evreii, la 14 Nisan ca Pastile Crucii si altul la 16 Nisan ca Pastile invierii.

Daca prima comunitate crestina a fost dintre iudei, era normal ca acestia sa aiba in vedere Pastile mozaic, inclusiv cu sacrificarea mielului pascal care a avut un rol prefigurativ pentru Noul Testament. Practica iudaizanta de a tine Pastile crestin la 14 Nisan, chiar daca nu cadea duminica a fost combatuta si abandonata de cei ce credeau in Iisus Hristos (Pr. Prof. Ene Braniste, Liturgica generala, Bucuresti, 1993, p. 175). Pentru ei, obiceiul de sacrificare a mielului pascal a fost pastrat, intrucat in felul acesta se facea trecerea de la Pastile Legii Vechi la cel al Legii Noi, unde simbolul mielului este folosit de aghiografii Noului Testament si in special in Apocalipsa (Apoc. 5, 6-14, 14, 1).

Vorbind despre biruinta impotriva fiarei savarsita de Mantuitorul Hristos, Sfantul Ioan Evanghelistul il mai numeste, pe langa apelativul de Miel si Cuvantul lui Dumnezeu (Apoc. 19, 13), apelativ care pune in lumina puterea Mielului, deci a Cuvantului, de a birui pacatul din lume. Pacatul a adus raul in firea creata, aducand lumea in robia diavolului, din care va fi eliberata numai prin sacrificiul Mielului lui Dumnezeu.

Identificarea Mielului lui Dumnezeu cu Cuvantul lui Dumnezeu este in spiritul scripturistic, cunoscut fiind ca o parte din minunile savarsite de Mantuitorul Hristos s-au facut doar prin Cuvant (Matei 15, 28). Aceasta realitate a fost confirmata si de cei doi ucenici, Luca si Cleopa, care, atunci cand au fost intrebati de Mantuitorul Hristos in drumul lor spre Emaus, fara sa-L recunoasca, I-au raspuns despre Iisus ca: "era prooroc puternic in fapta si in cuvant inaitea lui Dumnezeu si a intregului popor" (Luca 24, 19).

Cuvantul este chiar denumirea data Mantuitorului in prologul Evangheliei dupa Ioan (1, 1), termen al cartii corespondent grecesc este Logos, iar in ebraica Davar. In varianta ebraica, termenul nu inseamna doar vorbire, invatatura care se apropie de notiunea greaca, ci si lucru, fapta ce pune in evidenta puterea Cuvantului de a se concretiza sau actiona. Un cuvant omenesc neacoperit sau necorespunzator cu fapta duce la promisiuni neimplinite, la demagogie fariseica care inseamna numai a spune si nu a face (Matei 23, 3).

Lucrarea Mielului lui Dumnezeu sau a Cuvantului lui Dumnezeu, prefigurata in Vechiul Testament de mielul pascal se incheie cu rastignirea si cu moartea Sa pe Sfanta Cruce si invierea Sa izbavind omenirea din robia nevazuta a diavolului. Apostolul Pavel exprima fara echivoc realitatea lucrarii mantuitoare a Fiului lui Dumnezeu cand afirma ca "Hristos este Pastile nostru, intrucat S-a jertfii pentru noi" (1 Cor. 5, 7).

Prin invierea Sa care este temelia credintei noastre (I Cor. 15, 14), Hristos S-a facut incepatura celor adormiti si cei morti intru El vorinvia (I Cor. 15, 20; I Tes. 4, 16). Aceeasi afirmatie despre activitatea salvatoare a lui Mesia, prefigurata de sacrificiul mielului pascal cel nevinovat o intalnim si la Sfantul Apostol Petru (I Petru 1, 19-20; E. Mangenot, op. cit, col. 582; F. Vigouroux, Agneau de Dieu, in Dictionnaire de la Bibley Paris, 1895, t. I, A-B, col. 271 -273).

Pentru intreaga suflare crestina, Hristos, Mielul lui Dumnezeu, este Pastile care inseamna sarbatoarea luminii si a bucuriei. Acum Mielul Hristos lumineaza pe toti in mod deplin si-i conduce spre libertatea si viata cea adevarata si netrecatoare. Bucuria invierii Domnului copleseste toate tristetile si in ea se concentreaza vestea cea buna adusa intregii omeniri. Existenta umana se umple de starea bucuriei reale, depline si durabile (Pr. Prof. Dumitru Staniloae, Pastile, sarbatoarea luminii in Ortodoxie, in Studii Teologice, 1975 nr. 5-6, p. 350-351).

In fiecare an, Pastile crestin imprimavareaza sufletele credinciosilor si sarbatoarea o percep ca un act de transcendere a creatiei in Hristos Cel inviat. Biserica exprima aceasta transcendere minunata in cuvinte miscatoare ca "Pastile cele noua si sfintite, Pastile cele de taina" (Idem, p. 356).

Adevarul despre invierea Domnului nu a putut fi stavilit de cei ce i se impotriveau si el va fi propovaduit de Sfintii Apostoli si urmasii lor chiar cu pretul vietii lor. Lumea iudeo-greco-romana s-a opus cu vehementa si cu toata impotrivirea nu a oprit mesajul invierii Domnului. De aceea prin mesajul Jertfei si invierii Domnului se va da un sens adanc al vietii si omul va fi readus la frumusetea firii celei dintai (Prof. Ioan Gh. Savin, Iconomia si roadele Invierii Domnului, in "Studii Teologice", 1962, nr. 5-6, p. 277, 281).

Cina mielului pascal are o eficienta limitata fata de cea euharistica in cadrul careia se petrec lucruri tainice, de comuniune a omului cu Dumnezeu. Dupa Sfantul Chiril al Alexandriei, participarea la cina euharistica prin comuniune face sa locuiasca in noi Hristos in chip tainic (Sfantul Chiril al Alexandriei, Comentariu la Luca, in P.G. 72, col. 909 CD; drd. Ion Caraza, Doctrina euharistica a Sfantului Chiril al Alexandriei, in Studii Teologice 1968, nr. 7-8, p. 536).

Insemnatatea religioasa a jertfei euharistice este covarsitoare si folositoare omului credincios, intrucat un prim efect al impartasirii sale cu trupul si sangele Domnului este nemurirea. In Sfanta Euharistie ne impartasim cu trupul lui Hristos care are ca scop sa ne transmita intrega putere a Sa de a ne da viata mai bogata si fara nici o urma de coruptie (Sfantul Chiril al Alexandriei, Comentariu la Ioan XI, P.G. 73, col. 577 D-581 BC).

Despre importanta Sfintei Euharistii, Mantuitorul a vorbit iudeilor inainte de a fi instituita, spunand ca "cel ce mananca trupul Meu si bea Sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el" (Ioan VI, 56). Celor care murmurasera impotriva Lui, fiindca le spusese: "Eu sunt painea ce s-a pogorat din cer" (Ioan VI, 49) le-a raspuns ca "El este painea vietii care s-a pogorat din cer si ca cine mananca din ea va fi viu in veci" (Ioan 6, 48, 51). Cei ce nu primesc trupul si sangele lui Hristos raman, asa cum invata Sfantul Chiril al Alexandriei, fara nici o participare la viata plina de sfintenie si fericire (Sfantul Chiril al Alexandriei, Comentariu la Ioan IX, 2, P.G. 73, col. 577 AB).

In cuvantarea Sa euharistica, Mantuitorul aminteste de mana care a fost data de Dumnezeu si nu de Moise, pentru hrana israelitilor. Aceasta nu este nici pe departe painea care pogoara din cer si da viata lumii, aratand clar celor ce-L ascultau ca "El este painea vietii" (Ioan VI, 31-35).

Taina Sfintei Euharistii care a fost prefigurata de mana, de jertfele nesangeroase si de azimile pe care le consumau evreii in cele 7 zile pascale, este superioara acestora, pentru ca depaseste caracterul de jertfa si ofera omului posibilitatea de a se uni cu Dumnezeu. Ea a fost instituita in Joia Sfintelor Patimi cand Sfintii Apostoli L-au intrebat, zicand: "unde voiesti sa-Ti pregatim sa mananci Pastile?" (Matei 26, 17).

Imprejurarile in care a fost instituita Sfanta Taina nu denota ca deja incepuse sarbatoarea Pastelui mozaic, iar Mantuitorul a zis Sfintilor Apostoli ca nu va mai bea din rodul vitei pana in ziua cand il va bea cu ei nou in imparatia Tatalui Sau. Ea se delimiteaza de Pastile mozaic, cand a avut loc invierea Mantuitorului Hristos, iar trupul si sangele Sau le ofera crestinilor printr-o prefacere tainica.

De aceea, Sfanta Euharistie este nu numai Sfanta Taina prin care se ofera darurile Sfantului Duh, ci si jertfa pentru c a elementele vazute - painea si vinul sunt schimbate in mod real in trupul si sangele lui Hristos. Cel ce se impartaseste cu ele primeste puterea de viata facatoare si sfintitoare, pe care nici o jertfa sau act religios vechitestamentar nu putea sa o ofere credinciosului evreu (Sfantul Chiril al Alexandriei, Comentariu la Matei XXVI, 27, P.G. 72, col. 452 CD).

Sfanta Euharistie este o jertfa nesangeroasa a Mielului lui Dumnezeu prin care se impartaseste celui credincios, sub chipul painii si al vinului trupul si sangele lui Hristos, Care a biruit cu moartea Sa boldul mortii ca plata a pacatului. Prin consumarea elementelor euharistice, credinciosul se impartaseste cu trupul si sangele Mantuitorului Hristos. Ca urmare a acestei impartasiri cu Hristos, credinciosul primeste nestricaciunea care ii aduce eliberarea din robia diavolului (Idem, Comentariu la Luca, P.G. 72, col 552, BC).

Din texte noutestamentare reiese ca jertfa Mielului lui Dumnezeu a fost prefigurata de cea ardeiului pascal, crestinii pastrand-o pentru praznicul Sfintelor Pasti, care pentru ei este Hristos (I Cor. 5, 7). Obiceiul lor de a sacrifica mielul de Sfintele Pasti nu substituie insa in nici un fel jertfa euharistica.

De asemenea, Sfantul Apostol Petru arata ca Hristos este mantuirea si jertfa noastra, Care si-a varsat scump sangele Sau "ca un miel nevinovat si neprihanit" (I Petru 1, 19; E. Mangenot, op. cit, col. 582).

Prin urmare, obiceiul crestin de Pasti al sacrificarii mielului are un temei biblic incontestabil si nu este o simpla sacrificare de animal. in catacombele romane el este reprezentat cu un potir, ceea ce inseamna ca din primele secole: crestine se cunostea semnificatia sa simbolica oferita de Sfanta Scriptura. Semnificatia sa religioasa simbolica o intalnim si la poporul roman, care i-a dat un nume special a carui semantica trebuie inteleasa corect, atat de crestini, cat si de necrestini.

3. Semnificatia semantica a termenului "miel"

Cunoasterea temeiurilor scripturistice ale sacrificiului mielului pascal care apare atat in Vechiul Testamet cat si in Nou! Testament in cadrul sarbatorii Pastilor, este cel mai bun lucu din partea unui crestin pentru a nu fi derutat de feluritele ipoteze referitoare la originea acestui ritual.

In locul acestor marturii biblice la care am adaugat exegeza Sfintilor Parinti si a teologilor, isi fac loc pareri cu rea vointa sau care incearca sa infirme originalitatea si obarsia divina a celor doua sarbatori praznuite in fiecare primavara in decorul revenirii naturii la viata.

Originea divina a acestor sarbatori este de necontestat si cunoasterea semnificatiei semantice a cuvantului miel este edificatoare. In dictionarele filologice romanesti se mentioneaza provenienta sa dintr-un cuvant latinesc care, probabil, a existat doar in latina populara, nu si in cea culta, el fiind absent in dictionarele latine. Dupa cum se stie, limba, prin specificul sau, este spirituala, iar cuvintele sunt instrumente ale omului de a-si exprima mesajele care trebuie cunoscute si nu reduse la fenomene mitologice.

Daca limba romana s-a nascut in scolile religioase din tinda bisericilor si din manastiri, i s-a imprimat un evident caracter religios-spiritual, aspect peste care se trece cu usurinta si se apeleaza la notiuni omonime sau sinonime prezente in alte culturi. S-ar putea spune pe buna dreptate ca o data cu nasterea poporului, a aparut si o limba adecvata in care sunt exprimate niste realitati sau simtaminte religios-morale.

Tezaurul nostru lingvistic are nenumarati termeni religiosi a caror origine este din Sfanta Scriptura, asa cum este cazul cuvantului miel, mostenit pe filiera biblica si alcatuit din doua parti de cuvant: prepozitia mi = din, de la, si numele divin El - Dumnezeu, care la randul sau este inrudit cu cu verbul ui = a fi puternic, a fi tare. Termenul romanesc raportandu-l la izvorul biblic, exprima un lucru foarte interesant si anume ca jertfa pascala este legata de "Mielul lui Dumnezeu,, Cel ce ridica pacatul lumii".

Stramosii nostri pentru a crea acest termen specific limbii romane nu au folosit ebraicul "Se(h)", deoarece insenina nu numai miel, ci si ied. Era firesc ca acest cuvant romanesc sa fie mai aproape ca forma de cel ebraic, asa cum este termenul "amin" sau sa vina pe filiera greaca in care echivalentul este substantivul "amnos" care se inrudeste eu denumirea divinitatii Amnu din Teba.

O alta varianta veche a textului biblic este si textul latin cu radicalul agnus, care ca forma este departe de denumirea romaneasca pentru jertfa pascala adusa de Pastile mozaic de evrei si de invierea Domnului - Sfintele Pasti, de catre crestini. La fel de deosebita este si forma slavona de agnet, deoarece pentru romani nu exprima notiunea de miel pascal, ci pe cea de miel euharistie care'se jertfeste ori de cate ori se savarseste Sfanta Liturghie.

Constatam ca poporul roman a creat acest termen pentru a desemna atat jertfa adusa de Mantuitorul, cat si pe cea care a prefigurat-o in Vechiul Testament. La Sfanta Proscomidie se aduce jertfa nesangeroasa din paine la care preotul zice: "Junghie-Se Mielul lui Dumnezeu", ceea ce inseamna ca substantivul consacrat "miel" se refera si la trupul euharistie al Mantuitorului. Acest miel care inseamna "din Dumnezeu" ne lamureste bucuria deosebita care o aduce crestinilor in fiecare an si, totodata, numele sau este conform cu invatatura scripturistica despre Dumnezeu Fiul, Care S-a nascut din Tatal.

Bucuria spirituala este exprimata prin sacrificiul mielului care in fiecare an este prezent la masa pascala a crestinilor. Trupul care are nevoie de jertfa Mielului lui Dumnezeu se hraneste de Sfintele Pasti cu carnea animalului. Acestui sacrificiu i se imprima astfel un caracter religios, fara a se substitui jertfei euharistice, in care Hristos, sub forma painii si a sangelui; se ofera tuturor care-l primesc spre iertarea pacatelor, sanatate sufleteasca si trupeasca si spre viata de veci.

Pastrarea corecta a sarbatorilor religioase si in special a Pastelui mozaic pentru evrei a fost totdeauna benefica pentru asigurarea unitatii de credinta si de neam a lui Israel. Atunci cand au neglijat aceasta indatorire, au cazut in idolatrie care a avut urmari dezastruoase pentru israeliti, de aceea cand s-au organizat religios si social sub regi credinciosi, a fost nevoie de revenirea la datina lor pascala: "Savarsiti Pastele Domului Dumnezeului vostru, dupa cum este scris in aceasta carte a Legii" (IV Regi 23, 21).

Cele consemnate in Vechiul Testament despre pastrarea corecta a sarbatorii Pastilor sunt o pilda pentru crestini, care trebuie sa tina Pastile crestin, sarbatoare cu o mare importanta in pastrarea unitatii de credinta, cat si in intarirea si dezvoltarea vietii spirituale. Urmarile benefice, pentru om si societate constau numai in tinerea lor conform randuielilor fixate de Biserica din care rezulta originea lor divina.

pr. prof. dr. Emilian Cornitescu

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 62937

Voteaza:

Semnificatia mielului pascal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE