A treia zi a Canonului cel Mare la Catedrala 'Sfantul Spiridon Nou'

Partea a treia a Canonului cel Mare a fost săvârşită în seara zilei de 16 martie 2016 la Catedrala „Sfântul Spiridon Nou” – Paraclis Patriarhal de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La sfârşitul Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare, Preasfinţia Sa a rostit şi un cuvânt de învăţătură în care a arătat că primul lucru pe care îl învăţăm de la Sfântul Andrei Criteanul este smerenia: „El nu a săvârşit toate păcatele pe care le aminteşte în acest canon, dar se aşează în locul păcătoşilor, dinainte de lege şi de după lege, a celor care au greşit şi s-au depărtat de Dumnezeu. Sfântul Andrei Criteanul doreşte să fie asemenea celor care s-au pocăit şi s-au îndreptat. El este un bun cunoscător al cuvintelor Sfintei Scripturi.

Foloseşte foarte multe exemple din vechiul legământ, dar şi din Noul Testament, ale unor oameni cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi de către noi, ale unor oameni careu au ştiut sau au învăţat să se pocăiască şi ale unor oameni care s-au piedut”.

Preasfinţia Sa a mai evidenţiat faptul că îndemnul Sfântului Andrei Criteanul este acela de a ne întoarce la Dumnezeu, iar rolul Postului Mare şi al rugăciunilor este tocmai acela de a ne ajuta să ne apropiem de Dumnezeu.

„Semerenia Sfântului Andrei Criteanul se întâlneşte tot mai rar în lumea în care trăim. Avem, totuşi, suficiente exemple spre care trebuie să privim. Smerenia Sfântului Andrei Criteanul, pe care a învăţat-o din tradiţia Damascului, de la marele Pavel, este o smerenie care înalţă, schimbă şi pe cel care a greşit mult, pe cel care s-a îndepărtat şi chiar şi pe cel indiferent care şi în biserică stând la vremea unui astfel de canon găseşte alte îndeletniciri. De aceea, se cuvine să privim cu atenţie la exemplul pe care ni-l oferă în aceste zile de post Sfântul Andrei Criteanul”, a mai spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Locaşul de cult a fost construit între anii 1852-1858 şi este încadrat în categoria monumentelor istorice de importanţă naţională.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

17 Martie 2016

Vizualizari: 652

Voteaza:

A treia zi a Canonului cel Mare la Catedrala 'Sfantul Spiridon Nou' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE