Hram la paraclisul de pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului

Pomenim astazi, in calendarul ortodox, Cinstirea Sfintei Icoane Prodromita de la Muntele Athos. Icoana originala se gaseste la Schitul romanesc Prodromu, iar o reproducere a acesteia se afla la paraclisul de pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului, lacas de cult ce isi sarbatoreste la 12 iulie 2012 unul dintre hramuri.

La mai putin de jumatate de deceniu dupa zidirea Schitului Prodromu, asezamantul monahal al romanilor de la Sfantul Munte Athos, ieroschimonahul Nifon, primul staret, a cautat sa aseze in biserica o icoana a Maicii Domnului care sa fie ocrotitoare obstii. In anul 1863, ajungand la Iasi cu treburi manastiresti, staretul Nifon insotit de ieroschimonahul Nectarie au inceput sa caute un iconar care sa zugraveasca icoana dorita. In orasul moldav a aflat ca vietuia un batran pictor evlavios, Iordache Nicolau, care ar fi putut realiza o icoana a Maicii Domnului de 1 metru si 10 centimetri, pe scandura de tei, urmand conditiile date de calugarii atoniti. Aceste conditii erau: rugaciune continua catre Nascatoarea de Dumnezeu cat timp va lucra, cu Acatist si Paraclis in toate zilele, sa lucreze in fiecare zi doar inainte de a manca sau bea, sa pastreze curatenie trupeasca pana la finalizarea lucrarii, sa fie spovedit si sa nu aiba cearta cu nimeni. Desi la inceput se gandea ca varsta inaintata il va impiedica sa lucreze, Iordache zugravul a primit, la insistentele parintilor, sa picteze icoana Maicii Domnului.

'Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane'

Arhim. Chiril Lovin, in brosura 'Icoana Maicii Domnului Prodromita. Istoria, minunile si acatistul', reproduce textul relatarii minunatei zugraviri a icoanei, dintr-un document ce se pastreaza in arhiva Schitului Prodromu din Sfantul Munte: 'Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orasul Iasi, am zugravit aceasta Sfanta Icoana a Maicii lui Dumnezeu, cu insasi mana mea, la care a urmat o minune preaslavita, in modul urmator: dupa ce am ispravit vesmintele, dupa mestesugul zugravirei mele, m-am apucat sa lucrez Fetele Maicii Domnului si a Domnului nostru Iisus Hristos; dupa ce am dat mana intaia si a doua, de noapte apucandu-ma ca sa o zugravesc desavarsit, privind eu la chipuri, cu totul au iesit dimpotriva, pentru care foarte mult m-am mahnit, socotind ca mi-am uitat mestesugul; si asa, fiind seara, m-am culcat scarbit, nemancand nimic in ziua aceea, socotind ca a doua zi, sculandu-ma, sa ma apuc mai cu dinadinsul. Dupa ce m-am sculat a doua zi, mai intai am facut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugandu-ma ca sa-mi lumineze mintea, sa pot ispravi Sfanta ei Icoana, si cand m-am dus sa ma apuc de lucru - o, preaslavite minunile Maicii lui Dumnezeu! - s-au aflat chipurile drese desavarsit precum se vede; si eu vazand aceasta minune, n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fara numai am dat lustrul cuviincios, desi cu greseala am facut aceasta, ca sa dau lustru la o asemenea minune. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane. Iordache Nicolau, 1863, Iunie 29, Iasi'.

Pentru ca minunea s-a produs la pomenirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, s-a ales ca sarbatoarea icoanei minunate a Maicii Domnului sa fie praznuita la 12 iulie, chiar inainte de Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil, ingerul binevestitor al Nascatoarei de Dumnezeu. Iar pentru aceasta noua sarbatoare s-a ales sa se faca priveghere de toata noaptea, devenind al doilea hram al Schitului romanesc Prodromu de la Sfantul Munte Athos.

Auzindu-se ca la Iasi s-a pictat in chip minunat o icoana a Maicii Domnului, multime de popor a venit sa o vada si sa se inchine. Iar parintii atoniti, dupa ce s-au inchinat credinciosii si preotii din Moldova, in frunte cu mitropolitul Calinic Miclescu, s-au intors in Sfantul Munte si au asezat icoana in biserica mare a Schitului Prodromu. Multime de minuni s-au petrecut cu cei ce au cerut ajutor de la Nascatoarea de Dumnezeu inchinandu-se icoanei Prodromita, atat in Muntele Athos, cat si in pelerinajele din tara noastra. S-a alcatuit slujba acestei sarbatori ce se cinsteste cu evlavie in fiecare an, la 12 iulie. Troparul icoanei Prodromita mijloceste cererile oamenilor catre Maica Domnului, astfel: 'Nascatoare de Dumnezeu, pururea Fecioara, sfintei si dumnezeiestii tale icoane cu dragoste si cu credinta inchinandu-ne, o sarutam multumind; caci prin ea celor credinciosi daruiesti cu adevarat tamaduiri sufletelor si trupurilor. Pentru aceasta, graim catre tine: Slava fecioriei tale! Slava milostivirii tale! Slava purtarii tale de grija, ceea ce este una binecuvantata!'

Anul trecut, la 25 octombrie, in cadrul evenimentelor dedicate hramului Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a binecuvantat paraclisul ridicat langa santierul Catedralei Mantuirii Neamului. In acest paraclis se gaseste o replica a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului - Prodromita, sarbatoarea din 12 iulie devenind unul dintre hramurile lacasului, alaturi de praznicul Invierii Domnului si pomenirea Sfantului Ioan Gura de Aur. 'Aceasta icoana este o marturie a credintei si a evlaviei poporului roman, pentru ca s-a facut la noi prin post si rugaciune de catre un credincios mirean si totodata este o marturie a prezentei romanesti peste hotarele tarii noastre', declara pentru Radio Trinitas, la acel eveniment, parintele arhimandrit Clement Haralam, fost ostenitor la Schitul romanesc Prodromu din Muntele Athos.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

12 Iulie 2012

Vizualizari: 1640

Voteaza:

Hram la paraclisul de pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE