Nota asupra cartii de fata


Nota asupra cartii de fata

Cartea de fata cuprinde cuvantari pe care le-am tinut la Schitul Posaga, din Eparhia Alba Iulia, cu prilejul a doua tabere studentesti, de rugaciune si de munca, organizate de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania "A.S.C.O.R.", din Timisoara, in a doua jumatate a lui august 1995 si in a doua jumatate a lui iulie 1996.

Temele pentru cuvantari le-am ales eu insumi, iar cuvantarile le-am tinut liber. Ele au fost imprimate pe casete si apoi copiate in scris, de catre studentii Sorin Maris si Ovidiu Harceaga, care s-au gandit ca aceste cuvantari sa fie publicate intr-o carte. In acest sens, s-au adresat Inalt Prea Sfintitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, la care au gasit bunavointa, asa ca s-a putut ajunge la tiparirea cuvantarilor mele de la Posaga.

Dat fiind faptul ca temele alese de mine au fost prezentate in cuvantari libere, in expunerile mele apar multe digresiuni si repetari. Am considerat ca e bine ca acestea sa fie cuprinse si in carte, - atat pentru motivul ca nu toti cititorii citesc intreaga carte, cat si pentru faptul ca pe cititori, in cazul de fata, ii consider mai mult ascultatori decat cititori: ascultatori asemenea celor de la Posaga.

Notez aici si faptul ca, la verificarea textelor copiate de pe casete m-am considerat unul dintre cititori si dintre ascultatori si am avut mare bucurie din multe din afirmatiile ce se fac in cuvantari. Sper ca bucurie si folos sa aiba, din cuvantarile mele, adresate studentilor, toti cititorii, fara deosebire, de aceea trimit aceasta carte la propovaduire, nu inainte de a-I multumi lui Dumnezeu pentru aceasta realizare, si nu inainte de a multumi tuturor celor ce au contribuit ca aceasta carte sa existe si sa poata fi trimisa la propovaduire. Ma cuprind pe mine insumi in "gandurile bune", destinate "pentru ganduri bune", pe care le ofer Mantuitorului nostru, cu rugamintea sa le inmulteasca si sa le faca lucratoare in sufletele cititorilor si in viata lor de zi cu zi.

Arhimandritul Teofil Paraian,

din Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, judetul Brasov