Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Precuvantare
Totdeauna la noi romanii, si, evident, nu numai la noi, credinciosii au simtit nevoia, in efortul lor spre desavarsire, de a avea un duhovnic care sa-i indrume spiritual. Nu e vorba doar de duhovnicul care sa spovedeasca si sa impartaseasca, ci de "maestrul spiritual", "directorul de constiinta" cum ar spune apusenii, in stare sa conduca constiinta fiecaruia, neincalcandu-i libertatea, ci oferindu-i sfaturi, dandu-i exemple si rugandu-se lui Dumnezeu pentru el si cu el (Costion Nicolescu, Sa ne protejam duhovnicii, in "Alfa si Omega", supliment al ziarului "Cotidianul" de vineri, 16 august, 1996, p. 1). Nevoia aceasta s-a manifestat mai cu putere dupa iesirea noastra din lunga perioada de dictatura a celor fara Dumnezeu, cand lumea, si mai ales tinerii, n-au putut, decat cu greu si in taina, sa apeleze la duhovnici. Iata de ce in conditii de libertate, setea duhovniceasca se manifesta acum cu putere, impresionand si inmarmurind chiar pe toti cei care urmaresc fenomenul religios.
Unul din duhovnicii nostri - si nu sunt multi aceia care, pe bun merit, pot fi numiti astfel - s-a pus la dispozitia credinciosilor doritori de indrumare spirituala. Acest duhovnic este, fara indoiala, parintele Teofil Paraian de la manastirea "Brancoveanu" - Sambata de Sus. Cu mult sarg si daruire de sine, la asezamantul calugaresc de care si-a legat viata, dar si pretutindeni in tara unde este solicitat, el impartaseste din cunostintele adunate, din intelepciunea imprumutata de la alti duhovnici, din experienta dobandita pe parcursul anilor, din darul primit de la insusi Dumnezeu, tuturor celor care i se adreseaza. Unii din cei care l-au solicitat cu mult sarg si carora el le-a raspuns cu deosebita dragoste sunt studentii timisoreni constituiti in asociatia purtand numele prescurtat de ASCOR. Pe parcursul anilor din urma, acesti zelosi studenti pe care parintele Teofil i-a vizitat des si carora le-a vorbit precum nimeni altul, i-au adunat cuvantarile rostite, transcriindu-le de pe casetele audio, si acum le-au incredintat editurii Mitropoliei Banatului spre imprimare.
Imprimam deci, in volumul de fata, cuvantarile adresate de parintele Teofil studentilor care au participat la taberele de munca si rugaciune organizate la Schitul Posaga, cu nadejdea ca raspundem unor reale nevoi duhovnicesti. In felul acesta, cei care l-au ascultat direct pot sa remarce ceea ce au auzit pe viu, altii, care nu s-au bucurat de acest privilegiu, vor putea sa afle si ei lucruri care sa le imbogateasca sufletul. Ca unul care il cunosc pe parintele Teofil de multi ani, multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa contribui cu cat de putin la publicarea acestei carti menita sa raspunda unei nevoi profunde a tinerilor nostri, in aceeasi masura tuturor credinciosilor atat de doritori sa urce treptele scarii ce duce spre cer.
Nicolae
Mitropolitul Banatului