Ce se picteaza intr-o biserica ortodoxa?

Ce se picteaza intr-o biserica ortodoxa? Mareste imaginea.

Ce se picteaza intr-o biserica ortodoxa?

 

Conform Erminiei picturii bizantine, ansamblul pictural al unui lacas de cult ortodox constituie un tot unitar, determinat de functionalitatea si simbolismul fiecarei parti componente a bisericii. Indiferent de marimea spatiului pictural, sunt obligatorii si aproape nelipsite urmatoarele scene si chipuri.

 

In altar se reprezinta Maica Domnului, ca rugatoare pentru crestini, si Sfintii Ierarhi, autori ai celor trei liturghii ortodoxe. Spatiul care ne atrage cel mai mult privirea este iconostasul sau tampla, ale carei scene si chipuri sfinte sunt fixate de traditie. Pe acest perete despartitor intre altar si naos sunt infatisate mai multe randuri de icoane. Incepand de jos in sus, pe primul rand sunt icoanele numite Imparatesti, ale Mantuitorului Hristos si Maicii Domnului. In stanga icoanei Mantuitorului, in acelasi rand, este icoana hramului bisericii, adica a sfantului caruia ii este dedicat lacasul de cult si care este ocrotitorul lui. In dreapta icoanei Maicii Domnului se afla icoana unuia sau unora dintre sfintii care se bucura de o cinstire deosebita in zona respectiva sau unul dintre cei mai minunati sfinti ortodocsi. Pe usile diaconesti sunt zugraviti arhanghelii sau sfinti militari, iar pe usile imparatesti se reprezinta, de regula, scena Bunei Vestiri, incadrata de cei patru evanghelisti. In spatiul de sub icoanele imparatesti, se zugravesc scene din Vechiul Testament care au legatura cu slujirea sacerdotala de la altar.

 

Al doilea rand de icoane de pe catapeteasma reprezinta, de regula, 12 dintre cele 14 mari sarbatori numite imparatesti, in cinstea Mantuitorului Hristos si a Maicii Domnului, avand in centru Cina cea de Taina.

 

In registrul urmator sunt infatisati cei 12 sfinti Apostoli, avand in mijloc pe Mantuitorul. Mergand in sus, randul urmator de icoane este cel rezervat prorocilor Vechiului Testament. Sunt infatisati 12 proroci, avand in centru icoana Maicii Domnului cu pruncul in brate. Deasupra acestui ultim rand de Icoane se afla sfanta cruce, pe care este infatisat Mantuitorul rastignit. De o parte a crucii este infatisata icoana Maicii Domnului, iar de cealalta a Sf. Ioan Evanghelistul, de dimensiuni mai mici.

 

In naos ne atrage atentia in mod deosebit turla care are in bolta sau calota ei sferica icoana Pantocratorului, adica a Mantuitorului Iisus Hristos in calitatea sa de atotputernic, care binecuvanteaza si sfinteste pe credinciosi si lumea inconjuratoare. In unghiurile care leaga turla de naos se zugravesc cei patru evanghelisti. In cele doua abside laterale ale bisericii se picteaza, de regula Nasterea Domnului la sud si invierea la nord. Pe bolta sau tavanul bisericii se reprezinta Botezul Domnului, Sfanta Treime sau un alt praznic imparatesc. Restul naosului infatiseaza scene din viata Mantuitorului, minunile si pildele sale, sfintii militari si martiri, sfintii romani canonizati de biserica noastra.

 

Parintele Nicolae Necula

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 15489

Voteaza:

Ce se picteaza intr-o biserica ortodoxa? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE