Ce facem cu insectele daunatoare ?

Ce facem cu insectele daunatoare ? Mareste imaginea.

Insectele reprezinta cea mai mare, diversificata si uniform raspandita categorie de vietati de pe planeta. Pana acum au fost identificate peste un milion de specii diferite de insecte. Dintre acestea, unele sunt socotite "insecte daunatoare", impotriva lor ducandu-se o continua lupta chimica si mecanica.

Fluturi de noapte, molii, tantari, gandaci de bucatarie, purici, paduchi, plosnite, carii de lemn, paianjeni, viermi de pamant, coropisnite, melci, omizi, gandaci, lacuste etc. Toate acestea sunt urmarea faptului ca pamantul a fost blestemat de Dumnezeu atunci cand omul a lepadat harul Sau si a ales pacatul si moartea.

Evenimente recente

Luna trecuta, un ziar din Buzau anunta: "Fluturii de noapte aproape ca au pus stapanire pe intregul oras. Spatiile verzi dar si locuintele oamenilor au fost invadate de insecte." Intr-un alt articol, cu titlul "Cum va feriti de insectele care omoara un milion de oameni anual", citim: "Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual mor un milion de oameni din cauza bolilor transmise de tantari."

Fluturi de noapte, tantari, furnici, gandaci de bucatarie, chiar purici si paduchi, toate aceste insecte pot fi usor scoase afara din casa omului, insa plosnitele raman de departe insectele de care se scapa cel mai greu. Spre exemplu, aseara, doi vecini isi scoteau din casa canapeaua (un model deloc ieftin), impreuna cu alte obiecte de mobilier, in urma unei dezinsectii puternice ramasa fara efect in fata plosnitelor.

Fiind curios sa vad cum arata o plosnita, am cautat informatii si am gasit un articol, intocmit acum doi ani, cu titlul "Plosnitele de pat ataca din nou. Specialistii se asteapta la o pandemie globala", in care se prezentau statistici infioratoare privind prezenta plosnitelor in America si Anglia. Aceste insecte nu au stat departe nici de tara noastra.

Dumnezeu a creat insectele !

Dumnezeu a creat insectele, odata cu toate celelalte lucruri din aceasta lume. La inceput, insa, adica inainte de caderea omului in pacat, natura, animalele si insectele nu se impotriveau unele altora si, toate la un loc, omului.

Cand au aparut insectele "daunatoare" ?

Fluturi de noapte, molii, tantari, gandaci de bucatarie, purici, paduchi, plosnite, carii de lemn, paianjeni, viermi de pamant, coropisnite, melci, omizi, gandaci, lacuste etc. Toate acestea sunt urmarea faptului ca, prin caderea in pacatul mandriei si al neascultarii, omul a permis diavolului sa afecteza toata faptura (creatia) vazuta a lui Dumnezeu.

Ceea ce Dumnezeu a creat, omul (prin pacat) a strambat. Sfanta Scriptura marturiseste: "Si a privit Dumnezeu toate cate a facut (creat) si, iata, erau bune foarte" (Facere 1, 31). Deci, Dumnezeu a creat insectele "bune foarte", iar omul, prin alegerea pacatului si indepartarea de Dumnezeu, le-a facut "daunatoare" naturii si lui insusi.

Pamantul este blestemat de Dumnezeu

Dupa ce Adam a calcat iubirea lui Dumnezeu, el a cules roadele neiubirii sale. Daca pe sarpe (diavol) Dumnezeu l-a blestemat pentru viclenia lui, nu acelasi lucru a facut in cazul omului. Precum un parinte, atunci cand isi vede copilul taiat la mana, ia cutitul si il arunca jos cu manie, tot asa si Dumnezeu, cand l-a privit pe Adam dezbracat de curatia pe care o avea, a privit spre pamant si l-a blestemat.

In momentul in care omul a lepadat harul lui Dumnezeu, alegand pacatul si moartea, pamantul a fost blestemat de Dumnezeu, precum citim: "Pentru ca ai ascultat vorba femeii tale si ai mancat din pomul din care ti-am poruncit: "Sa nu mananci", blestemat va fi pamantul pentru tine! (Facere 3, 17). Sunt de parere ca acest blestem, care il obliga pe om la o munca ostenitoare pentru dobandirea hranei, se intinde si asupra insectelor care au devenit "daunatoare".

Insectele "suspina si au dureri" din cauza omului

Precum spune Sfantul Apostol Pavel, "toata faptura suspina" si "are dureri" din cauza omului. Pentru aceasta, cumva, faptura se razbuna pe om, care "a supus-o desertaciunii" si i-a permis diavolului sa aiba putere asupra ei. Pentru aceasta, clima este adesea potrivnica omului, iar animalele si insectele il ataca in mod constant.

"Faptura asteapta cu nerabdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu, caci faptura a fost supusa desertaciunii - nu din voia ei, ci din cauza aceluia care a supus-o - cu nadejde, pentru ca si faptura insasi se va izbavi din robia stricaciunii, ca sa fie partasa la libertatea maririi fiilor lui Dumnezeu. Caci stim ca toata faptura impreuna suspina si impreuna are dureri pana acum. Si nu numai atat, ci si noi, care avem parga Duhului, si noi insine suspinam in noi, asteptand infierea, rascumpararea trupului nostru" (Romani 8, 19-23).

Sa nu-L socotim pe Dumnezeu autor al raului !

Cautand spre efectele pe care insectele le au asupra naturii si a omului, o parte dintre acestea sunt socotite "insecte daunatoare". Numindu-le astfel riscam sa nesocotim cuvantul revelat al lui Dumnezeu, care spune: "Si a privit Dumnezeu toate cate a facut (creat) si, iata, erau bune foarte" (Facere 1, 31). Cuvantul biblic ne impiedica sa credem ca exista insecte rele cu desavarsire, chiar si atunci cand comportamentul unora dintre ele indica tocmai acest lucru.

Cum ar fi posibil ca in aceasta lume minunata, care nu inceteaza sa ne fascineze, ceva sa fie cum nu trebuie?! Cand socotim ca un lucru din aceasta lume, catusi de marunt (ex: o insecta), este inutil si ar fi fost mai bine ca el sa nu fi fost creat, in acel moment il judecam pe Dumnezeu, care a socotit si a creat lumea asa cum este.

Fiecare lucru din lumea aceasta poarta in sine ratiuni dumnezeiesti, adica potente deosebite si scopuri minunate. Credinta ca unele lucruri de pe pamant sunt inutile sau ca ar fi fost mai bine sa nu existe este straina de dreapta credinta, care marturiseste bunatatea, intelepciunea si iubirea deplina a lui Dumnezeu.

Observand starea actuala a lumii (afectata de pacat), sa ne smerim si sa ne invinovatim pentru faptul ca noi suntem cei care am adus-o in acest stadiu, iar nu Dumnezeu. Daca nu credem acest lucru, noi, cei creati, care "nu putem sa facem un fir de par alb sau negru" (Matei 5, 36), ajungem sa-L judecam pe Creator.

Cateva aspecte pozitive

Insectele indeplinesc o sarcina deosebit de importanta in polenizarea tuturor plantelor cu flori. Prin ceea ce fac, insectele polenizatoare asigura culturi sanatoase, lucru esential in agricultura, in timp ce scaderea numarului acestora afecteaza in mod considerabil mediul. Anumite insecte sunt "daunatoare" doar in stadiul de larva, in timp ce in stadiul de adult ele devin folositoare. Spre exemplu, omizile consuma frunzele plantelor, insa odata transforme in fluturi, acestea ajuta semnificativ la polenizarea florillor.

Unele insecte contribuie la pastrarea echilibrului mediului inconjurator, prin imbunatatirea calitatii solului, in timp ce altele produc substante importante pentru viata omului (miere, propolis, ceara, lac, coloranti naturali, matase etc). Multe insecte sunt folosite deja in industria farmaceutica, pentru prepararea unor medicamente.

Se vorbeste tot mai mult de adaugarea insectelor in meniul zilnic, avand in vedere mai ales nutrientii valorosi pe care acestea ii contin. Unele insecte contin de doua ori mai multe proteine decat pestele sau carnea cruda, in timp ce altele sunt bogate in grasimi nesaturate ce contin o cantitate importanta de vitamine si minerale. Deja, in multe tari ale lumii, se prepara si se consuma aproape doua mii de specii de insecte.

Deci, chiar daca nu cunoastem rostul unor anumite insecte, se cuvine sa ne pazim de ele, fara a carti impotriva Creatorului lor. Interventia omului in natura este adesea gresita, iar echilibrul acesteia este stricat. Potrivit cercetatorilor, ideea nu este de a scapa definitiv de insectele socotite "daunatoare", ci de a pastra un echilibru intre numarul acestora si al celor "benefice". Pentru aceasta, multi gradinari incearca deja sa atraga insecte "benefice" in gradina lor, pentru a mentine un control asupra celor "daunatoare".

Cum ne raportam la insectele daunatoare ?

Daca, in natura, insectele isi implinesc in mod sustinut scopurile lor, mai mult sau mai putin cunoscute, in casa omului, insa, acestea nu au ce cauta. Dorinta ca insectele sa ramana in afara casei noastre tine de acel confort nepatimas pe care ni-l dorim in chip firesc. Copiii, mai ales, trebuie feriti de intepaturile insectelor, care pot crea usor iritatii sau alergii.

Deosebit de importanta este, insa, atitudinea noastra fata de prezenta acestora in mediul in care traim, existand ispita foarte fina de a carti impotriva lui Dumnezeu, care le-a creat si care nu ne-a pazit de ele. Daca prezenta insectelor (tantari, purici, paduchi, plosnite, furnici etc) nasc in noi manie, cuvinte urate si cartire, acestea se ridica, chiar fara voia noastra, la Creatorul lor si al nostru.

Sunt renumite cazurile acelor sfinti care nu indepartau insectele (purici, tantari etc) de pe corpul lor, ci le lasau libere, asumandu-si in mod voit inca o nevointa. Privind spre nevointele Sfantului Serafim de Sarov, aflam ca acesta "nu se ingrijea deloc de trup si suporta cu rabdare asprimea iernii si navalirile insectelor vara, fericit ca poate fi astfel partas la suferintele Domnului, dorind sa-si curateasca sufletul".

In cazul nostru, insa, pocainta este singura atitudine potrivita fata de prezenta insectelor care ne deranjeaza, caci pacatul nostru a schimbat firea lor, din "bune foarte", facandu-le "daunatoare". Prezenta acestora ne aminteste de caderea in pacat a primilor oameni si de starea lumii actuale, care este inca departe de Dumnezeu, din pricina pacatelor noastre.

Mirosul sfinteniei

Exista un miros primordial al trupului omului. Sfantul Vasile cel Mare spune ca, atunci cand l-a creat, Dumnezeu i-a dat lui Adam un miros special, prin care animalele il recunosteau pe om drept stapan al lor. Acest miros a fost pierdut de Adam, atunci cand a cazut in pacatul neascultarii fata de Dumnezeu. A aparut, in schimb, un miros al trupului pacatos, datorita caruia animalele (si insectele) fug de om sau il ataca pe acesta.

Precum se intelege din vietile sfintilor, mirosul primordial al trupului poate fi recastigat. Mirosul sfinteniei, cum imi place sa-l numesc, se rasfrange asupra trupului omului, in masura in care acesta se curateste de patimi si atrage harul Duhului Sfant. Acest miros indica tuturor vietatilor calitatea omului de "imparat al lumii create". Precum ne-au demonstrat nenumarati sfinti, animalele recunosc acest miros si i se supun intru totul celui care il emana. (Cum miroase trupul nostru?)

Cum scapam de insectele daunatoare ?

Noi, cei care nu mirosim a sfintenie, suntem tintele preferate ale insectelor daunatoare, asa ca, avand ganduri smerite, iar nu hulitoare, putem sa pornim spre curatarea caselor noastre si indepartarea "musafirilor" nedoriti.

Pentru indepartarea insectelor nedorite se folosesc tot felul de substante otravitoare. Aceasta este metoda cea mai folosita si, poate, din pacate, cea mai eficienta. In ultima vreme, insa, s-au dezvoltat mult aparatele de curatat cu aburi, care produc temperaturi de peste o suta de grade Celsius. Aceste aparate promit ca "omoara 99% din germeni si bacterii", deci si insectele ascunse in crapaturi si larvele acestora.

Insecticidele, insa, indiferent de forma lor de prezentare (prafuri, solutii, spary-uri), contin compusi organofosforici si sunt absorbite foarte usor de catre organismul uman, pe cale cutanata (piele) sau respiratorie. In urma unui studiu recent, a fost descoperit un nivel ridicat de urme de insecticide de uz casnic in urina copiilor cu leucemie. Acelasi nivel ridicat de insecticide a fost gasit si in cazul multor persoane cu cancer. Organismul uman, deci, are si el de suferit de pe urma substantelor chimice.

O dezinsectie mai sanatoasa !

Cuviosul Ghelasie de la Frasinei i-a dat unui ucenic urmatorul canon: "Sa nu omori nici o vietate!" Dupa o vreme, ucenicul a venit la parintele sau si i-a spus: "Avva, mi-ati dat canon sa nu omor nici o vietate. Ce sa fac cu daunatoarele, cu gandacii, de exemplu, daca ma napadesc, pot sa-i omor?"

Parintele i-a spus: "Mai, taticule, ce sa-ti fac, e adevarat, e si asta ca un blestem, o cruce, dar tu sa nu omori nici o vietate. Tu ai creat-o sau poti tu sa faci o vietate la fel? Faptura vie este o mare minune dumnezeiasca. Asa ca ne rugam si noi, si incearca sa faci rost de niste substante care le gonesc, acid boric, de exemplu, si ce mai gasesti si fratia ta, dar nu am ce sa-ti fac, trebuie sa respecti canonul asta asa cum te ajuta Dumnezeu." Ucenicul a primit cuvantul si i-a zis Cuviosului Ghelasie: "Blagosloviti si iertati!"

Exista, deci, plante si substante al caror miros nu este suportat de insecte. Ramane sa aflam care sunt acestea si sa le folosim intocmai. Astfel, scapam de insecte fara a le omora si ne pastram si o mai buna stare de sanatate. Sa nu uitam, copiii sunt deosebit de vulnerabili la contactul cu insecticidele.

Substante renumite pentru o dezinsectie naturala si mai sanatoasa: acidul boric (se cumpara din farmacii); bicarbonatul cu ulei de masline; uleiurile esentiale si extractele din vanilie, frunze de nuc, maghiran, menta, cimbru, busuioc, marar, cuisoare etc.

O metoda moderna de indepartare curata a insectelor este folosirea de aparate speciale cu ultrasunete si ultraviolete. Cele dintai indeparteaza insectele prin emiterea unor sunete deranjante, pe care omul insa nu le aude, iar cele de pe urma omoara insectele prin atragerea si curentarea lor.

Trifon si Parascheva, sfintii care ne pazesc de insecte !

Sfantul Mucenic Trifon s-a nascut in anul 232, in localitatea Lampsac, din Frigia, Asia Mica, in vremea imparatilor Gordian si Deciu. Pentru credinta sa, Sfantul Trifon a indurat chinuri cumplite si a primit moarte muceniceasca in anul 250, prin taierea capului. El este praznuit in ziua de 1 februarie si este cinstit mai ales ca ocrotitor al gradinilor, al livezilor si al pasarilor, ca unul care indeparteaza insectele daunatoare si pazeste locurile de seceta si grindina.

In ziua de 1 februarie, preotul savarseste Sfintirea Apei (aghiasma mica), iar "aghiasma Sfantului Trifon", dupa cum este numita, este folosita cu precadere la stropirea naturii. In "Molitfelnic" se afla asezata "Rugaciunea de exorcizare a Sfantului Mare Mucenic Trifon, care se citeste la gradini, vii si tarine", atunci cand ogoarele, podgoriile sau gradinile sunt afectate de anumite calamitati naturale (insecte daunatoare).

In rugaciunea sfantului, cunoscuta si sub denumirea de "Molitfele Sfantului Trifon", se spune si cauza pentru care insectele daunatoare sunt blestemate si alungate: "... ca sa nu stricati via, nici holda, nici gradina, nici pomii si nici legumele robului lui Dumnezeu (N), ci duceti-va in muntii cei pustii, in copacii cei neroditori in care v-a daruit voua Dumnezeu hrana cea de toate zilele. (...) Iesiti din locurile acestea si va duceti in locuri neumblate si fara apa si neroditoare, cum mai inainte am zis voua. Iesiti din locul si cuprinsul robilor lui Dumnezeu, care pe mine ma cheama in ajutorul, folosirea si mantuirea lor. Ca si intru acestea sa se slaveasca preasfantul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh si sa se plineasca rugaciunile si cererile smeritului Trifon. Ca lui Dumnezeu se cuvine slava si stapanirea in vecii vecilor. Amin."

Sfanta Cuvioasa Parascheva, praznuita de Biserica in ziua de 14 octombrie, s-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, nu departe de Constantinopol. Dupa o viata de nevointe duhovnicesti, la varsta de numai douazeci si sapte de ani, Cuvioasa a trecut la cele vesnice si a fost ingropata ca o straina, in apropierea marii. Cinstitele ei Moaste, aduse in tara noastra in ziua de 13 iunie 1641, au fost asezate in Manastirea Sfintii Trei Ierarhi si, apoi, in Catedrala Mitropolitana, din Iasi.

Acatistul Sfintei Parascheva ne-o infatiseaza pe Cuvioasa ca ocrotitoare de insectele daunatoare si de toata rautatea, precum citim: "Izbaveste-ne pe noi, maica, de lacuste, de gandaci si de toata rautatea!" si "Bucura-te, starpitoarea insectelor!"

Intepatura unei insecte ne trezeste la realitate !

Fiecare greutate pe care o intampinam, fie in trupul nostru, fie in mediul in care traim, deci si prezenta insectelor care ne supara, este o improspatare a memoriei cu privire la uratenia pe care pacatul omului a adus-o in faptura lui Dumnezeu. Fiecare intepatura de insecta constituie o autentica trezire la realitate! (Nu suntem facuti pentru lumea aceasta)

Induram suferintele si greutatile vietii avand credinta ferma ca acestea fac parte din desertaciunea acestei lumi, care este supusa stricaciunii din cauza pacatelor noastre. Pentru aceasta, sa luam aminte la cuvantul Sfantului Apostol Pavel, care zice: "Patimirile vremii de acum nu sunt vrednice de marirea care ni se va descoperi" (Romani 8, 18).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

17 Iulie 2013

Vizualizari: 14515

Voteaza:

Ce facem cu insectele daunatoare ? 5.00 / 5 din 4 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Marcel-Ioan RatiuPostat la 2013-07-29 13:39

    Referitor la acest articol aș dori să aduc în atenția dumneavoatră două chestuni esențiale cu privire la ”situația” insectelor: - dacă peste stradă avem un spital de boli infecțiose (pulmonar, TBC, sau pot lua în calcul și bolnavii de SIDA) prin care mișună tot felul de insecte, mai ales gândaci țânțari și muște, care mai apoi vin în zborul lor mlădios și cu o picătură de sânge infectat ne înțeapă și pe noi, sau câteva muște care întrețin atmosfera la ghena aceluiași spital de boli infecțioase, unde se pot găsi tot felul de resturi putrefacte, printre care și seringi folosite, unele mânjite chiar cu sângele pacienților; așadar ce-i de făcut?! - o altă situație pe care doresc să v-o pun în atenție sunt culturile agricole, începând chiar cu cartoful și cu ”celebrul” gândac de colorado și nu numai (luați în calcul toate culturile agricole care necesită stropire sau erbicidare, că până la urmă și plantele au viață în ele și noi le erbicidam și le stropim), deci cu aceste specii de gandaci, lăcuste, fluturi, molii care consumă frunzele copacilor și implicit ”gura noastră de oxigen” ce facem?! Montăm pe câmp cabluri electrice la care vom conecta senzori cu infraroșu sau aparate cu ultrasunete pe care le pot percepe doar insectele...?! Înteresant articolul, dar abordarea lui lasă anumite lacune, dintre care doar două am menționat și eu mai sus. Poate într-un viitor articol veți veni cu o lămurire și asupra acestor chestiuni, paleta fiind mult mai diversificată decât pare....

  • Sanda NestorescuPostat la 2013-07-19 10:13

    Cum sa blesteme Dumnezeu? "...blestemat va fi pamantul pentru tine" nu inseamna "blestem pamantul" Cred ca ar fi bine sa fim mai atenti la interpretari. Sau sa nu interpretam !?

  • x yPostat la 2013-07-17 10:41

    E bine de stiut... Dar,...ce facem/cum ne aparam de semenii nostrii intr-un pacat primordial ? Sa induram cu stoicism TOTUL ?!... Sau sa ne "razvratim" impotriva RAULUI ? Acestea sunt-cred eu!- dilemele unui vietuitor crestin ortodox...

  • Diana Elena ChiriacPostat la 2013-07-17 09:53

    "Din nou mi-apar paduchi pe trup, Viata-i tot mereu mai grea, Le dau cu prafuri si ma lupt Sa-i birui cu puterea mea. Trimisi de Domnul din iubire, Cum Raiul are ghiocei, Pe mine am paduchii mei Nadejde pentru mantuire!"

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE